ABD'den otomobil piyasasını karıştıracak hamle: Bir anda yüzde 100 artacak!

ABD başkanı Joe Biden, Çinli elektrikli araçlara yüzde 100 vergi uygulamak istiyor ve bunun çok yakında resmen duyurulacağı söyleniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2024 13:15 GÜNCELLEME 11.05.2024 13:24 OTOMOBİL
ABD'den otomobil piyasasını karıştıracak hamle: Bir anda yüzde 100 artacak!
ABD'den otomobil piyasasını karıştıracak hamle: Bir anda yüzde 100 artacak!

ABD başkanı Joe Biden, Çinli elektrikli araçlara uygulanan yüzde 25’lik vergiyi yüzde 100’e çekmeyi ve aynı zamanda ekstra bazı masraflar koymayı planlıyor.

Log'da yer alan habere göre; Bu sayede fiyat-performans oranı çok yüksek Çinli araçların ABD otomobil pazarını işgal etmesini ve ABD’deki otomobil devlerini zarara uğratmasını engellemek isteyen Biden, devlet desteği sayesinde çok ucuz olduğu düşünülen Çin üretimi elektrikli araçlara karşı uzun zamandır olumsuz bir bakış açısı taşıyor. Bu konuda Biden’ın yaptığı,  "Rekabet etmiyorlar. Hile yapıyorlar (Büyük devlet desteği özelinde). Ve biz bunun zararını burada, Amerika’da görüyoruz." açıklama hatırlatılıyor, Çinli araçlara genel bir öfke bulunuyor. Otomobillerinin çoğunu Çin’de satan Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk da geçtiğimiz aylarda Çinli üreticilerin ticaret bariyerleri olmadan yerli rakiplerini yerle bir edeceği konusunda bir uyarıda bulunmuştu ve bu çok ses getirmişti.

Bu arada Biden yönetiminin sadece elektrikli araçlar değil, Çin’de ABD’ye gelen batarya ve güneç panellerine de ekstra vergi koymak istediği, süreçteki duyuruların önümüzdeki hafta yapılacağı söyleniyor. Çinli elektrikli otomobillere vergi sadece ABD’nin gündeminde değil, bu konuda Avrupa’da da adımlar atılıyor. Hatta bu konuda en son Mercedes-Benz şirketinin patronu Ola Källenius konuşmuş ve yönetici Çinlilere ekstra vergi istemediğini belirtmişti.

Eğer kaçırdıysanız Avrupa’da son yıllarda büyük bir Çinli otomobil patlaması yaşanıyor. Bu durumdan hoşlanmayan Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, geçtiğimiz yılın sonunda Brüksel’in Avrupa pazarını bozduğu gerekçesiyle Çin üretimi elektrikli araçlara yönelik sübvansiyon karşıtı bir soruşturma başlatacağını duyurmuştu. Von der Leyen bu konuda, “Küresel pazarlar artık daha ucuz Çin elektrikli otomobilleriyle dolup taşıyor ve bunların fiyatları büyük devlet sübvansiyonlarıyla yapay olarak düşük tutuluyor. Bu durum pazarımızı bozuyor” demişti.

Bu konu geçtiğimiz hafta yine gündeme geldi çünkü yetkililer aylar süren soruşturmanın ardından, Çin’in Avrupa’ya ihraç ettiği elektrikli araçları “haksız” bir şekilde sübvanse ettiğine dair kanıtlar bulduğunu açıkladı.

Aktarıldığı kadarıyla bu durum nedeniyle Çin’den getirilen elektrikli araçlara “geriye dönük” gümrük vergileri getirilebilir ve sonrası için de ekstra vergiler devreye alınabilir. Tam olarak kasım ayında bitecek süreci tüm otomobil dünyası yakından takip ediyor, Avrupalı yetkililerin bir süredir Çin’de bulunduğu ve yerinde incelemeler yaptığı biliniyor.

İşte tam olarak bu konuda bir açıklamada bulunan Mercedes-Benz şirketinin başındaki isim Ola Källenius, artan rekabetin Avrupalı markaları daha iyi otomobiller üretmeye zorlayacağına inandığını belirtiyor, bu bağlamda Avrupa’nın Çin’den ithal edilen elektrikli araçlar üzerindeki gümrük vergilerini artırması değil aksine düşürmesi gerektiğini düşünüyor.

Bu konuda birçok rakibinden çok daha farklı düşünen çünkü markası düşük fiyatlı otomobil kategorisinde rekabet etmeyen Källenius, Çinli markaların Avrupa’ya ihracat yapmasının rekabetin doğal bir sonucu olduğunu ve buna daha iyi ürün ve teknolojiler ile cevap verilmesi gerektiğini aktarıyor. Källenius bu konuda ayrıca, “Piyasa ekonomisi budur, bırakın rekabet artsın.” açıklamasını da yapıyor.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 47 TÜMÜ
  • KÖTÜ ÖRNEK 3 hafta önce Şikayet Et
    Biz burada hak olmayan insanlara illalah dedirdip vatandaşı inim inim inleten ÖTV yi hergün eleştirirken Abd gibi bir ülkenin bunu yapması çok yazık. Sen malını satarken kimsenin sesi çıkmıyordu.
    Cevapla
  • Habil 3 hafta önce Şikayet Et
    ABD kendi halkı için doğrusunu yapıyor. Kendisi arabayı Çin'den pahalıya imal ediyorsa, bu çin gibi halkını 300-500 dolara degil, en az 2500 dolara çalıştırıp, insanca maaş verdiği ve tenekeden araba yapmayıp halkının canını önemsediği içindir. Siz de neden Türkiye de kendi halkını düşünmüyor diye sorgulamak yerine, ABD'yi suçlayıp, 17 bin maaşla ucuz çin malı hayali kumaya devam edin.
    Cevapla
  • Habile Cevap 3 hafta önce Şikayet Et
    Iş 17 bin maaşla ucuz Çin araba hayali ile kalsa! Maalesef bu bireyler Brics=Çin= üyesi pardon kölesi olmak için can atıyorlar bunları yüce yaradan akıl ve fikir versin ne güzel AB üyeliği varken! Ateist=Çin kim biz kimiz kültür medeniyet tamamen farklı! Bu arada Çin kaliteli arabada üretiyor BYD, Xiaomi SU7 ve Nio gibi! Tabi bu arabalar fiyat olarak ucuz teneke arabadan çok farklı!
    Cevapla
  • Yasin 3 hafta önce Şikayet Et
    Habil kardeş ne güzelde yazmışsın öyle sere serpe.. ABD sence halkını düşündüğü içinmi bu adımı atmak istiyor? Hiç sanmıyorum. Dertleri çinin ticaretine darbe vurmak. Aklı sıra kendi ülkesi için çalışan markalara satışı yönlendirmek. Senin dediğin gibi kalite ıvır zıvır halk maaş işi değil değil yani.
    Cevapla
  • Serkan 3 hafta önce Şikayet Et
    Bunun için her zaman burada AB üyesi olalım diyorum AB Refah seviyesine sosyal hakları yüksek hayat standardı ve yüksek AB kalite standarlarına yakalayalım diyorum! AB Çinden ithal etmiş olduğu ve bizim ithal ettiğimiz Çin mallarında kalitede dağlar kadar fark var! Ama maalesef bizim içimizdeki çok bilmişler Çin komunistin anti Batı AB, ABD kışkırtmaları propagandası ile gaza geliyorlar!
    Cevapla
  • Biliyormusunuz! 3 hafta önce Şikayet Et
    Çin=PRC Çip ithalatı için Petrol ithalatından fazla para harcıyor! Çip Design tasarım Made in USA! Çip üretim makinası Hollandalı şirketi ASLM! En modern hızlı 3 nm çipi TSCM=Tayvan Güney Koreli=Samsung üretiyor! Çinin en hızlı Çipi 7 nm SMIC batıdan 5 sene geri birde çipin kalitesi için binlerce püf noktası vardır! SSCB soğuk savaşı Çip elektronik alanda kayıp etti!
    Cevapla
  • Biliyormusunuz! 3 hafta önce Şikayet Et
    PRC=Çin en büyük ithalat kalemi Çip! Çin=PRC petrolden fazla Çip ithalatına para harcıyor! Çip design tasarım Made in USA
    Cevapla
  • Analiz! 3 hafta önce Şikayet Et
    Çinin teknoloji elektrikli Araba batterya CATL BYD Xiaomi Hızlı Tren ağı ile çağ atlatı ve bu konuda Çinli teknoloji devlerin başarılarına saygım var! Ama herşey teknoloji&Para demek değildir! Bir toplum medeniyeti medeniyet yapan kültür saygı etik empati duygusal zeka insan hakları din ibadet özgürlüğü! Maalesef etiksiz ateist komunist Çinde bunlar yok! ABD Çinden 100 Milyar kere iyi!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR