Yüzde 25 zam sınırı sona eriyor: Kiracıya çifte kontrat şoku!

Kiraya getirilen yüzde 25 zam sınırı Temmuz'da bitiyor. Son iki yıldır kiralara getirilen sınır nedeniyle yüzde 25 zam yapmak zorunda kalan ev sahipleri, kiracıları altışar aylık iki ayrı kontrat yapmaya zorluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2024 12:27 GÜNCELLEME 18.06.2024 12:59 EKONOMİ
Yüzde 25 zam sınırı sona eriyor: Kiracıya çifte kontrat şoku!
Yüzde 25 zam sınırı sona eriyor: Kiracıya çifte kontrat şoku!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in iki yıldır süren kira zamlarındaki yüzde 25 sınırının dezenflasyon ortamına girilmeye başlaması sebebiyle bu yıldan itibaren kalkabileceğini bildirmesi sonrası zam oranlarının 2024 Temmuz ayından itibaren enflasyona göre belirlenmesi sistemi devreye girecek. Temmuz ayının enflasyon oranının ise yüzde 60’lar seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. 

Ev sahipleri ise mevcut enflasyon oranını az buluyor. Ancak kira sözleşmelerinde yıllık enflasyonun baz alınması gerektiğini belirten hukukçular “Bunun üzerinde bir talepte kiracıya mahkeme yolu açıktır” uyarısı yapıyor.

“KİMSE %25’E UYMADI”

Ev sahiplerinin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı yüzde 60’ları az bulduğunu söyleyen Yuvam Emlak sahibi Ersin Çetin “Zaten piyasada bu oranlara uyanların sayısı oldukça azdı. Ara bulucuya dahi gidilse iki taraf ortalama yüzde 50-60’da buluşuyordu. Karşılıklı iyi niyetli yapılan zamlarda da ortalama oran yüzde 70-80’ler bandındaydı.

Şimdi temmuz sonrası ev sahipleri, sanki serbest piyasaya geçilecekmiş gibi davranıyorlar. Ve yüksek zam talepleri gelmeye başladı. Ancak sınır kalksa bile yapılan zam, yıllık enflasyon oranında olacak. Bu da ortalama yüzde 60’a tekabül edecek.

Bunun üstündeki zam yasal değil. Bu sebeple kiracının ev sahibini dava etme hakkı var. Yani zam sınırı kalktı; ama ucu açık değil. Bu yüzden kiracıya çık baskısı yapılıyor” diye konuştu.

“ÇIK BASKISI YAPILIYOR”

Bazı ev sahiplerinin tahminî yüzde 60’ları bulan rakama razı olduğunu dile getiren Çetin “Şimdi de yüzde 60’a takılmamak için 6 aylık kısa dönem kontrat imzalatmak isteniyor. Bu da yılda çift zam demek. Temmuzda girdiniz, ocak ayına kadar ödediniz. Ocakta yeni fiyattan temmuza kadar bir sözleşme daha yapılıyor.  Aslında bu yasal değil; ancak bu şartlarla ev verenler var. Ev sahipleri sanki iki yılın acısını çıkarır gibi davranıyor” ifadelerine yer verdi.

KİRACIYA DAVA YOLU AÇIK

Hukukçular, temmuzdan sonra kira zam oranlarında serbest piyasanın değil “enflasyon oranı”nın belirleyici olacağını bildiriyor. Avukat Sibel Aslan “Zam sınırı kalkıyor diye kiracılar tüm haklarını kaybetti diye bir durum yok. Enflasyonun üstünde zam için dava yolu açık. Yine yüzde 25 zam sınırında olduğu gibi enflasyon rakamı artışı belirleyecek. Anlaşamama durumunda ise ara bulucular devreye girecek” dedi. 

BEŞ YILDA DURUM FARKLI

Beş yıllık kiracılar için durumun biraz daha farklı olduğunu ifade eden Aslan “Burada da yeni değerleme ortaya çıkıyor. Şayet kiracı beş yıl ve üstünde aynı evde oturuyorsa ev sahibi emsal fiyat belirleyebilir. Yine ara bulucularla ortak bir fiyat biçiliyor” dedi.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Ev sahipleri haksız kiracıyı ikna edene kadar pusuya yatmış çakal gibiler.Sanki evin tapusunu veriyorlarmış gibi sözleşme istiyorlar.Allah korkusu kalmamış. çok yakında kabride azabına hesabıda öğrenecekler ama geç olduğunu anlayacaklar.
    Cevapla
  • ugr btn 5 ay önce Şikayet Et
    ev sahibi olunca böyle oluyormuş demek
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Ev sahipleri haklı kirarcı girerken melek çıkarken firavun oluyor.
    Cevapla
  • Ali Veli 5 ay önce Şikayet Et
    Altına İmza atılır
    Cevapla
  • Bir vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Ev sahiplerinin evine devlet el koysun ve kirayı devlet belirlesin
    Cevapla
  • Rıza 5 ay önce Şikayet Et
    Het şeyimiz ama her şeyimiz üç kağıtçılık üzerine, sonra da diyoruz ki hayat niye pahalı. Çiftçi ektiğinin parasını alır, para etmiyor diye çöpe atar, marketler daha çok para etsin diye ödedikleri mahsulü çöpe atar. Ondan sonra da her şey nasıl pahalı der. Rabbim bunun hesabını er geç bizden soracak. Ama nafile dünya malı insanların gözünü bürümüş
    Cevapla
  • İcabi 5 ay önce Şikayet Et
    Niye her zaman ev sahipleri kötü gösteriliyor? Kızıma ait evde 7 yıl oturan kiracının yaptığı hasar o kadar büyük tü ki mecburen hasarı ben gidermek zorunda kaldım.Çünkü yaptığı hasar son ödediği kira bedelinin 100 katından fazla idi.İşin garibi o kıracı eve ilk oturan kiracı idi.Yani sıfır eve oturmuştu.
    Cevapla
  • Bir vatandaş 5 ay önce Şikayet Et
    Paraya tapan ev sahiplerinin başına sizinkiler gibi kiracılar müstehak. Sözüm size değil
    Cevapla
  • Misafir 34 5 ay önce Şikayet Et
    3 yıl ön 150 200 dolar civarında olan bir daire şimdi niye 600 700 dolar olarak kira alınıyor?! Senin kiracın kötü ise bütün kiracılar aynı mı diyeceğiz.
    Cevapla
  • Aynisi 5 ay önce Şikayet Et
    Aynısını bizde yaşadık 8 yıl önce genç yeni evliler diye çok ucuza bulunduğu yerdeki dairelerin 3te biri kiraya oturttugumuz kiracimiz 8 yılın sonunda iyice ucuza oturttugu evi mahvedip çıktı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR