Kirada yeni dönem başlıyor! Piyasalar rahatlayacak

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, yüzde 25 kira zammı sınırına ilişkin, “Yüzde 25’in normal bir orana dönmesi, enflasyon oranı veya üzerinde bir seviyeye gelmesi dengeleri oluşturacak ve olumlu etkileyecektir” dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2024 11:24 GÜNCELLEME 06.06.2024 15:17 EKONOMİ
Kirada yeni dönem başlıyor! Piyasalar rahatlayacak
Kirada yeni dönem başlıyor! Piyasalar rahatlayacak

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katıldığı bir televizyon kanalında “Kirada yüzde 25 sınırı kalkacak mı?” sorusuna verdiği “Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor” cevabını değerlendirdi. Çekici, İHA muhabirine yaptığı açıklamada yüzde 25 kira artış oranının düşük kaldığını belirterek, “Bunun kalkması çok olumlu etkileyecektir. Gayrimenkul konut tarafında satışların önemli ölçüde azalması, yüzde 25’lik kira artışı ile yetinmeyen kesimin evlerini boş tutmasına veya yeni evler satın almamasına yol açtı. Yüzde 25’in normal bir orana dönmesi, enflasyon oranı veya üzerinde bir seviyeye gelmesi dengeleri oluşturacak ve olumlu etkileyecektir” ifadesini kullandı.

"FAİZLERİN ARTMASI MEVDUAT YATIRIMLARINA İLGİYİ ARTTIRIYOR"

Politika faizi ile gayrimenkul sektörünün ters orantı halinde olduğunu dile getiren Çekici, “Faizler arttıkça sektöre olan talep oldukça düşer. Mevduat ve diğer yatırım enstrümanlarına ilgi artar. Konut alımı ve davranış modeli bir miktar beklemeye alınır. Bir taraftan faiz oranlarının yükselmesi, kredi faiz oranlarının proje finansmanını veya bireysel kredi kullanımlarını da olumsuz etkilediği için bizim piyasamız için çok doğrusal bir oran getirmiyor” diye konuştu.

“RİSKLER YATIRIMCININ FRENE BASMASINA NEDEN OLUYOR”

Faiz artışlarından gayrimenkul sektörünün yara aldığını ifade eden Çekici, şunları kaydetti:

“Maliyetler çok yüksek. Enflasyonist bir ortam var. Döviz stabil ama beklentileri olanlar dövize de yatırım yapıyor. Konut piyasası geçtiğimiz yıllara göre daha stabil ve durgun. Bunun biraz hareketlenmesi gerekiyor. Çünkü dünya ve Avrupa’daki birinci pazar. OECD ülkelerine göre Amerika’dan sonraki ikinci pazar. Çok ciddi bir talep var, çok ciddi bir ihtiyaç var. Bu talebi de körükleyen bir arzın olması gerekir. Arzda oldukça düşük saydığımız sebeplerden öngörülemeyen maliyetler bunun bir kısmını oluşturuyor. Riskler yatırımcının frene basmasına neden oluyor.”

KAYNAK : İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Uğradım gidiyorum. 3 hafta önce Şikayet Et
    Sınır varda ne oldu hangi mal sahibi uydu yüzde 25 lik sınıra.kavgalar bu yuzden çıktı.yasa var.ama denetleme niye olmadı.bende bunu anlamıyorum.ac gözlü mal sahiblerinin iki dudak.larina kaldı kiracılar efendime söyleyim.hersey ucmusta.zormusta sana zorsa kiracilarada zor.hayat sanki bı mal sahiblerine.zor.gecsinler.bu işleri.yaln dolan.firsatci.ac kurt gibiler.olan kiracılara oldu yine
    Cevapla
  • Abdulhamidhan 3 hafta önce Şikayet Et
    Hukumedimiz ve reyis ne yapsa doğru yabmişdir. Hiç bilenlerlen bilmeyenler bir olurmu.
    Cevapla
  • OSMANOGLU 3 hafta önce Şikayet Et
    Hukumet cok yanlis yapti bu konuda,Tufe oraninda ve iki tarafin anlasmasina biraksalardi dengeli artis olurdu,iki sene %25 zam ile sinirlamak sonucu hukumete oy kaybettirdi
    Cevapla
  • misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Devlet hiç müdahale etmeseydi, kiralar daha makul seviyelerde olurdu. Sınırlama yüzunden hem piyasa karıstı, hem insanlar kavga etti, mahkemeler dava dosyaları ile dolup taştı.
    Cevapla
  • 02 KOMAGENE 3 hafta önce Şikayet Et
    Buyrun cenaze namazına
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR