Savunmada 'milli hamle!' Bütçe üzerindeki yük hafifledi!

Türk savunma sanayisi, savunma ürünlerinde dışa bağımlılığı azalttı. Bu sayede Türkiye'nin savunma harcamaları 17 milyar dolara yükselmesine rağmen, bu harcamaların GSYİH'ya oranı yüzde 1,5'e kadar geriledi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.10.2024 12:56 GÜNCELLEME 15.10.2024 13:08 EKONOMİ
Savunmada 'milli hamle!' Bütçe üzerindeki yük hafifledi!
Savunmada 'milli hamle!' Bütçe üzerindeki yük hafifledi!

Son yıllarda Türkiye'nin savunma sanayisinde yerli ve milli üretim oranının hızla artması, ülkenin askeri harcamalarının GSYİH'ye oranında önemli bir düşüşe neden oldu. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre, Türkiye 2000'li yılların başlarında savunma harcamalarını artırarak bölgesel ve küresel etkisini güçlendirmeye odaklandı, ancak yerli ve milli savunma sanayisinin gelişmesiyle birlikte, askeri harcamaların ekonomik büyümeye oranı yıllar içinde geriledi.

2001 yılında Türkiye'nin savunma harcamaları 7,2 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam aynı yıl Türkiye'nin GSYİH'sının yüzde 3,6'sına karşılık geldi. O dönemde, savunma sanayisinin büyük ölçüde dışa bağımlı olması nedeniyle yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalınıyordu.

HARCAMALARIN GSYİH'YA ORANI 1,5' KADAR GERİLEDİ

2002 yılında yüzde 3,8'e kadar çıkan bu oran yerli üretim kapasitesinin artması sayesinde izleyen yıllarda düşmeye başladı. 2023 yılına gelindiğinde Türkiye'nin savunma harcamaları 17 milyar dolara yükselmesine rağmen, bu harcamaların GSYİH'ya oranı yüzde 1,5'e kadar geriledi.

Bu düşüşte, yerli ve milli teknolojilerin ülke savunmasında kullanılması etkili oldu. Böylece ekonomik maliyetler düştü ve askeri harcamaların bütçe üzerindeki yükü hafifledi.

Türk savunma sanayisinin "millileşme" süreci, pek çok askeri teknolojinin yurt içinde üretilmesine olanak tanıyarak dışa bağımlılığı azalttı. Özellikle insansız hava araçları (İHA) ve silahlı insansız hava araçları (SİHA), zırhlı kara araçları, milli gemiler, füzeler ve radar sistemleri gibi birçok stratejik ürün artık yerli kaynaklarla üretiliyor. Bu projelerin başını Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı, Anka, Aksungur gibi İHA/SİHA projeleri çekti. Bunlar mühimmat, füze, silah sistemleri, milli gemiler ve askeri kara araçlarıyla desteklendi. Birçok kritik alt sistem de yerlileştirildi.

Yerli üretim, ithalat maliyetlerini önemli ölçüde düşürdü, aynı zamanda dışa bağımlılığı azaltarak stratejik özerklik sağladı. Türkiye'nin 1970 ve 1979 yılları arasında askeri ve savunma harcamalarının yüzde 50'si ithalattan oluşurken, bu oran 2000 ve sonrasında yüzde 10'nun altına düştü. Savunma sanayisinde yerlilik oranı 2002 yılında yüzde 20 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 75-80'e ulaştı. Bu başarı, dış alımların maliyetini büyük ölçüde azalttığı gibi, yerli firmaların teknoloji üretme kapasitesini de artırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye'nin savunma ihracatı da bu süreçte büyüme göstererek 2002'de 250 milyon dolar seviyelerinden 2023 yılında 5,5 milyar dolara çıktı. Bu da yerli üretimin ülke ekonomisine katkısını gösterdi.

Yerli ve milli teknolojilerin artması, sadece maliyetleri düşürmekle kalmadı, aynı zamanda Türkiye'nin savunma sanayisinde daha bağımsız bir aktör olmasını sağladı. Milli teknolojilerin geliştirilmesi, envanterdeki kritik sistemlerin dışa bağımlılığını azaltarak, ulusal güvenliğin güçlenmesine katkıda bulundu. Ayrıca yerli üretimle elde edilen teknolojiler, Türkiye'nin savunma ihracatını artırarak ülkeye döviz kazandırdı ve ekonomik büyümeye katkı sağladı.

Savunma sanayi projeleri, Türkiye'nin askeri, ekonomik, teknolojik gelişimine katkıda bulunurken, bu alandaki işletme ve istihdam sayısını da olumlu yönde etkiledi.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Fikirsiz fikri 31 dakika önce Şikayet Et
    Hemen bu gün kart limitini 200 bin TL yaptıracağım. Mobil bankacılıktan yapamadım. Şubeye başvurun uyarısı yapıldı.
    Cevapla
  • sütçü 37 dakika önce Şikayet Et
    ayda 1pk sigara paketi parası kadar olan meblaya itiraz eden guruh yuh ve yazıklar olsun..kan sorunları olanlardır..
    Cevapla
  • Misafir 54 dakika önce Şikayet Et
    Ülkem vatanımın savunması için bütün vergiler feda olsun. Bazı hainler kart limitlerini 99 bin tlye indiriyormuş. Bankalar bunu asla kabul etmemeli. Bu saatten sonra herkes savunmamıza yardımcı olmalı.
    Cevapla
  • Osmanlı 54 dakika önce Şikayet Et
    Bu zamanda artık İlim İlim her alanda yerli milli olması için çalışmamız gerekiyor düşman uyumaz
    Cevapla
  • reis 58 dakika önce Şikayet Et
    Onun için Almana coniye yalvarıyoruz.Yaptık denilen her şeyi ithal ediyoruz.Örnek Akya torpidosu yerine Alman torpidosu almamız.
    Cevapla
  • sscc2323 11 dakika önce Şikayet Et
    Ya arkadaşlar savunma sanayi konusunda ne kadar bilgisizsiniz... Akya torpidosunu sadece bizim yaptığımız denizaltılarda kullanabiliriz. Almanya'dan aldığımız denizaltılarda alman torpidosunu kullanabiliriz. Çünkü yazılım onlara ait ve onlar hangi mühimmatı isterse biz onu kullanabiliriz. Bu iş tüm savunma sanayi sistemlerinde böyle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR