İki devden Türkiye açıklaması: Daha güçlü gelebilir

Morgan Stanley, dolar/TL'nin 2024 sonu için 36 tahminlerine göre daha güçlü gelebileceğini ve 2025 sonuna ilişkin 43 olan dolar/TL tahminlerini koruduğunu açıkladı. HSBC de Türkiye'nin ekonomik uyum sürecinin olumlu ilerlediğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.10.2024 11:31 GÜNCELLEME 23.10.2024 11:31 EKONOMİ
İki devden Türkiye açıklaması: Daha güçlü gelebilir
İki devden Türkiye açıklaması: Daha güçlü gelebilir

Morgan Stanley'e göre Türkiye'de TCMB'nin enflasyonu düşürmeye odaklanması TL'yi destekliyor.

Morgan Stanley, TL'nin 2024 sonu tahminleri olan 36 seviyesine kıyasla daha güçlü gelme riski gördüklerini belirterek, USD/TRY'yi 2025 sonunda 43 seviyesinde öngördüklerini ifade etti.

Morgan Stanley'nin yayınladığı raporda, "TCMB'nin 2025'in ilk yarısında daha yavaş bir faiz indirim patikasına gireceği tahminimiz göz önüne alındığında, para biriminin tahvillerden daha cazip olduğuna inanmaya devam ediyoruz" denildi.

HSBC'DEN TÜRKİYE İÇİN POZİTİF GÖRÜNÜM

HSBC Global Research, Türkiye'nin ekonomik uyum sürecinin genel anlamda olumlu ilerlediğini açıkladı. Bankanın yayımladığı raporda, ödemeler dengesi dinamiklerinde önemli ölçüde iyileşme olduğu belirtilirken, enflasyonun hâlâ yüksek seviyelerde olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ihtiyatlı para politikalarını sürdürmesi gerektiği vurgulanırken, faiz indirimlerinin ancak 2025 yılında başlayabileceği öngörülüyor.

ÖDEMELER DENGESİ İYİLEŞİRKEN, ENFLASYON YÜKSEK SEYREDİYOR

Rapora göre, Türkiye’nin ödemeler dengesi dinamikleri, cari açıkta daralma ve sermaye girişlerinin hızlanması gibi olumlu gelişmelerle dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın rezerv biriktirme stratejisi de etkili olmuş ve brüt döviz rezervleri Mart 2024’e kıyasla 25 milyar dolar artış göstermiş durumda. Ancak enflasyon, özellikle yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği için, bu süreçte hala büyük bir zorluk olarak öne çıkıyor.

FAİZ İNDİRİMLERİ GELECEK YILA KALDI

HSBC'nin raporu, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine geçiş için enflasyonun kontrol altına alınmasının şart olduğunu savunuyor. Merkez Bankası'nın önceki açıklamalarında, enflasyon oranının yüzde 1.5'in altında olması gerektiği ifade edilmişti, ancak eylül ayındaki veriler aylık yüzde 3’e yaklaşmış durumda. Bu da faiz indirimlerinin ancak 2025 yılında gerçekleşebileceği anlamına geliyor.

MALİ SIKILAŞTIRMA VE ORTA VADELİ RİSKLER

Raporda, mali sıkılaştırmanın enflasyonun düşürülmesine yardımcı olacağına da dikkat çekiliyor. Yetkililerin, 2025 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 1,7’si oranında mali konsolidasyon hedeflediği ve vergi gelirlerinde artış bekledikleri belirtiliyor. Ancak, jeopolitik gerilimler, petrol fiyatlarındaki artış ve küresel talep zayıflığı gibi dış faktörler, ekonomik görünümde belirsizlik yaratmaya devam ediyor.

DIŞ KAYNAKLI RİSKLER AZALDI

HSBC, Türkiye'nin fonlama sorunlarıyla karşı karşıya kalma riskinin azaldığını vurgularken, döviz rezervlerinin artırılması ve cari açığın daralmasının ekonomiyi daha dirençli hale getirdiğini belirtti. Ancak küresel piyasalardaki risk iştahındaki dalgalanmalar, jeopolitik tansiyon ve artan petrol fiyatlarının ekonomi üzerinde baskı yaratmaya devam edebileceği uyarısında bulundu.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR