BYD'nin 'Türkiye' kurnazlığı pahalıya patlayacak! Sözünü tutmayan devlete hesap verecek
BYD’nin Manisa’daki 1 milyar dolarlık yatırımının askıya alınması, Türkiye otomotiv sanayinde önemli bir fırsatı belirsizliğe sürüklerken süreci Emre Özpeynirci ve İsmail Vefa Ak değerlendirdi.
-
Haber7
Çinli otomotiv devi BYD’nin Türkiye’de planladığı yaklaşık 1 milyar dolarlık Manisa yatırımıyla ilgili belirsizlik derinleşirken, sürecin askıya alındığı yönündeki gelişmeler sektör ve ekonomi çevrelerinde geniş yankı uyandırdı.
Yatırımın, Türkiye’nin otomotiv sanayinde son yıllardaki en büyük uluslararası projelerinden biri olması nedeniyle yaşanan gelişme “stratejik kırılma” olarak değerlendiriliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci ve Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, hem sanayi hem de mali boyutlarıyla yatırım sürecinin kritik yönlerine dikkat çekti.
Türkiye'den son dakika BYD açıklaması! Askıya alındı
30 YIL SONRA İLK BÜYÜK SANAYİ YATIRIMI
Otomotiv yazarı Emre Özpeynirci’ye göre BYD’nin Türkiye planı, son 30 yılın en önemli sanayi hamlelerinden biri olarak görülüyordu. Türkiye otomotiv sektöründe uzun süredir bu ölçekte yeni bir üretim yatırımı yapılmadığını hatırlatan Özpeynirci, son büyük yatırımların 1990’lı yıllarda Toyota ve Honda ile gerçekleştiğini belirtti.
Özpeynirci, BYD’nin planının Türkiye açısından yalnızca bir fabrika değil, aynı zamanda “yeni bir üretim dönemi başlangıcı” anlamı taşıdığını ifade etti.
Son dakika haberi: BYD'den Türkiye açıklaması! Kararı resmen duyurdular...
1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM VE ÜRETİM HEDEFİ
Özpeynirci’nin aktardığına göre yatırım planı kapsamında yaklaşık 1 milyar dolarlık sermaye, ilk fazda 150 bin araç üretim kapasitesi, Türkiye’de üretim karşılığında sağlanan gümrük ve vergi avantajları ile ülkeyi bölgesel bir ihracat üssü haline getirme hedefi bulunuyordu. Ancak sürecin beklenenden daha karmaşık ilerlediği ve çok katmanlı izin mekanizmaları nedeniyle yavaşladığı değerlendiriliyor.
Çin devine Meclis'ten uyarı: Fabrika yoksa yaptırım gelecek
STRATEJİK GERİ ÇEKİLME VE AVRUPA ODAĞI
Emre Özpeynirci’ye göre yatırımın askıya alınmasında yalnızca ekonomik değil, jeopolitik ve stratejik faktörler de etkili oldu. Çin merkezli karar süreçleri, Avrupa Birliği’nin yerli üretim politikaları ve Türkiye’nin regülasyon yapısı bu tabloyu şekillendirdi.
Manisa'da fabrika kuracaktı: BYD'nin yeni adresi açıklandı
TÜRKİYE VERGİ AVANTAJLARINI GERİ ALMALI
Otomotiv Yazarı Emre Özpeynirci, BYD’nin Türkiye’deki yatırım taahhüdünü yerine getirmemesi halinde devreye girecek olası mali sonuçlara dikkat çekerek, sağlanan vergi avantajlarının geri alınmasının gündeme gelebileceğini ifade etti.
Özpeynirci’ye göre süreç kapsamında, araç satışları üzerinden sağlanan ÖTV ve KDV kaynaklı muafiyetler bir tür teminat mekanizması oluşturuyor. Yatırım yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda, devletin bu kapsamda vazgeçtiği vergi gelirlerini yeniden tahsil etmesi gerektiği belirtiliyor.
BYD sarsıldı: 97 bin aracını acilen geri çağırıyor
650 MİLYON EURO VERGİ AVANTAJI
Kesin rakamlar netleşmemekle birlikte bugüne kadar yaklaşık 61 bin araç satışı gerçekleştiği ve buna bağlı olarak 600–650 milyon euro seviyesinde bir vergi avantajının oluştuğu tahmin ediliyor. Bazı hesaplamalarda bu tutarın 1 milyar dolara kadar çıkabildiği ifade edilse de, genel beklenti 600–650 milyon euro bandında yoğunlaşıyor.
Özpeynirci ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara atıfla, 2026 başı itibarıyla yatırım gerçekleşmediği için sağlanan ek imtiyazların kaldırılacağını ve gerekli görülmesi halinde cezai mekanizmaların da devreye alınabileceğini belirtiyor. Bu çerçevede, Türkiye’nin sağlanan vergi avantajlarının geri alınması yönünde adım atabileceği değerlendiriliyor.
Türkiye otomotiv pazarında 2026 bilançosu: Satışlar düştü, elektrikli araçlar parladı
SÖZÜNÜ TUTMAYAN DEVLETE HESAP VERECEK
Bakanlık kaynaklarına göre, yatırımın durma noktasına gelmesinin ardından süreç yasal çerçevede yakından takip ediliyor. Yetkililer, taahhüt edilen yatırımların süresi içinde gerçekleşmemesi halinde firmaların yararlandığı tüm teşvik ve muafiyetleri yasal faiziyle birlikte geri ödemekle yükümlü olduğunu hatırlattı. Ayrıca yerli ya da yabancı tüm şirketlere eşit uygulama yapıldığını ve kamu çıkarlarının yasal mekanizmalarla korunduğunu vurguladı.
VERGİ AVANTAJI, BELİRSİZLİK VE EKONOMİK RİSKLER
Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak ise gelişmeyi Türkiye’nin yatırım iklimi açısından olumsuz bir sinyal olarak değerlendirdi. BYD ile yapılan anlaşmanın, Türkiye’nin yatırım çekme stratejisinde önemli bir örnek olduğunu belirten Ak, sürecin askıya alınmasının bu çabalarla çelişkili bir görüntü oluşturduğunu söyledi.
Ak, modelin temelinde “kazan-kazan” yaklaşımı bulunduğunu ifade ederek, devletin kısa vadeli vergi gelirlerinden vazgeçtiğini ancak uzun vadede üretim ve ihracat kazancı hedeflediğini vurguladı.
BYD Manisa'ya çivi bile çakmadı! Bakanlıktan sert hamle: 1 milyar dolarlık ceza kapıda
İsmail Vefa Ak’a göre yatırım yalnızca finansal büyüklükten ibaret değildi; proje 150 bin araç üretim kapasitesi, yaklaşık 5 bin kişilik istihdam, Ar-Ge merkezi ve teknoloji transferi ile ihracat potansiyeli sayesinde önemli bir ekonomik ekosistem yaratma potansiyeline sahipti.
Ak ayrıca, araç başına 7 bin ila 11 bin dolar arasında değişen vergi avantajı hesaplamalarının gündemde olduğunu ancak net etkinin kesin olarak ölçülmesinin zor olduğunu ifade etti. Yatırımın ertelenmesinin hem vergi gelirleri hem de ekonomik öngörülebilirlik açısından belirsizlik yarattığını da sözlerine ekledi.
Togg'dan haziran kampanyası: 900 bin TL'ye yüzde 0 faizli kredi desteği
SONUÇ: STRATEJİK FIRSAT MI, ERTELENEN YATIRIM MI?
BYD’nin Manisa yatırımına ilişkin gelişmeler, Türkiye’nin otomotiv sanayinde küresel yatırımları çekme kapasitesi açısından kritik bir eşik olarak değerlendiriliyor. Uzmanlara göre süreç tamamen kapanmış değil; ancak yatırımın zamanlaması, Avrupa stratejileri ve küresel rekabet koşulları Türkiye’nin bu projedeki rolünü yeniden şekillendirebilir.
-
Thunder 21 dakika önce Şikayet EtÇin e alışveriş yasağı koyarsan adam da sana bunu yapar.Beğen
-
Misafir 22 dakika önce Şikayet EtÇinın çöpunu ulkemızın her yerıne yaydık toogun önunu açalımBeğen Toplam 10 beğeni
-
NEDRET TARHAN 23 dakika önce Şikayet Etbu işten avanta yiyen virüsler in temizlenmesi gerekiyor. yoksa çoğalırlar.Beğen Toplam 8 beğeni
-
birisi 24 dakika önce Şikayet EtOnlar burada gerekli istihbaratı yapıp yapması gerekenden de vaz geçtiler. İşleri kopyalamak zaten.Beğen Toplam 3 beğeni
-
Halk1 29 dakika önce Şikayet EtTürkiye ile ilgili savaş karmada ongoruleri olabilir.devlet dikkat etsinBeğen Toplam 3 beğeni