Kerkük'te kriz çıkaracak bir karar daha
Kerkük İl Meclisi, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlanması için referandum yapılması kararı aldı.
ABONE OLKerkük İl Meclisi'nin, Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) ilhakı için referanduma gidilmesi kararı aldığı belirtildi.
Kerkük İl Meclisi, hafta sonu Irak meclisinin kabul ettiği Kerkük'teki kamu binalarına sadece Irak bayrağının asılması kararı ile kentin IKBY'ye bağlanması için referandum düzenlenmesi konularını görüşmek üzere toplandı.
TÜRKMEN VE ARAPLAR BOYKOT ETTİ
Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturum sonrası Kürt üyelerle ortak basın toplantısı düzenleyen Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, "Kerkük'ün tartışmalı bölgeler statüsünden çıkıp, kaderinin tayin edilmesi için il meclisi olarak referandum yapılması kararı aldık. Referandum talebimizi Irak merkezi hükümetine iletiyoruz. Kerkük halkının artık bekleyecek gücü kalmadı." ifadelerini kullandı.
Talabani, Irak meclisince alınan kentteki kurum ve kuruluşlara yalnızca Irak bayrağı asılması kararının da tanınmayacağını bildirdi.
İl meclisinin tek taraflı kararına göre, anayasanın 140. maddesi uyarınca tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük'ün kaderinin tayin edilmesi için düzenlenecek referandumda kent sakinlerine Irak merkezi hükümetine mi, yoksa IKBY'ye mi bağlanmak istedikleri sorusu yönetilecek.
Kerkük İl Meclisi'nde Kürtlerin 26, Türkmenlerin 9, Arapların ise 6 üyesi bulunuyor.
İl meclisinde geçen hafta yine Türkmen ve Arapların boykot ettiği oturumda kentteki kamu binalarına Irak bayrağının yanında IKBY bayrağının asılması kararı kabul edilmişti.
Buna karşılık Irak meclisi ise cumartesi günü Kerkük'teki kamu kurum ve kuruluşlarına yalnızca "Irak bayrağı" asılması yönündeki kararı onaylamıştı.
KERKÜK'ÜN STATÜSÜ
ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.
Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.
-
YAZIK 7 yıl önce Şikayet Etla bu Kürt düşmanlığıyla nereye kadar elin Rus'u Çeçenler gibi İslami bir milleti dahi haklarını iade ederek kendisine bağladı ve şuan Çeçenler bir devlet olmasına rağmen Rusya ile birlikte ancak bunu biz Kürt düşmanlığımızdan dolayı yapamıyoruz. Kürt düşmanlığı ırkçılığımız gözümüzü de beynimizi de ne yazık ki bağlamış düşünemiyoruz. Yazık...Beğen
-
Kerkük Türktür 7 yıl önce Şikayet EtMısak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmiştir.Beğen
-
Ankara Anlaşması 7 yıl önce Şikayet EtBirisi Kuzey Irak'ta Ankara anlaşmasından doğan haklarımızı yöneicilerimize hatırlatın Allah rızası için.Beğen
-
paylaşın 7 yıl önce Şikayet Etibadi ve türkiye bir araya gelip ırakı paylaşmalılar, yoksa yahudilerin eline geçecekBeğen
-
Han 7 yıl önce Şikayet EtAcaba Ibadi kimin icin calisiyor? Tabiki Yahudiler icin. Türkiyenin bir an önce Kerkük ve Musulu almasi lazim. Her ne kadar karsi cikarlarsa ciksinlar. Buna mecburuzBeğen
-
elaziz 7 yıl önce Şikayet EtKerkük ü Türkiye olarak ilhak edip Anavatana katmalıyız. Bu bizim tarihsel ve hukuki hakkımızdır. Başka türlü oradaki sorunlar çözülmez. Asker lazımsa milyonlar hazır.Beğen Toplam 1 beğeni