Kıdem Tazminatı 'zaman aşımı yasası' ayrıntıları: Sakın süreyi aşmayın!

Kıdem tazminatında zaman aşımı süresi normal şartlarda 10 yıl olarak uygulanıyordu ancak yeni yürürlüğe giren yasa doğrultusunda zaman aşıma süresi 5 yıla düşürüldü. Şayet, Kıdem tazminatı için 5 yıl içerisinde talep işlemi gerçekleştirilmediği takdirde tazminat hakkı yanacak.

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2018 11:45 GÜNCELLEME 15.12.2018 11:45 GÜNCEL
Kıdem Tazminatı 'zaman aşımı yasası' ayrıntıları: Sakın süreyi aşmayın!
Kıdem Tazminatı 'zaman aşımı yasası' ayrıntıları: Sakın süreyi aşmayın!

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen İş Mahkemeleri Kanunu ile kıdem tazminatı konusuna ilişkin önemli değişiklikler gerçekleşti. Yeni Asır'dan Faruk Erdem 'in haberine göre kanun sadece tazminatı değil iş mahkemelerine açılacak birçok davanın artık arabulucular vasıtasıyla çözümünü hükme bağlamış oldu.

e-Devlet uçuş bilgileri nasıl öğrenilir? Uçuş yeri sorgulama (2018)!

 

Kıdem tazminatında önceden zaman aşımı süresi 10 yıl olarak uygulanıyordu fakat yeni yürürlüğe giren yasa ile bu süre düşürüldü. Buna göre kıdem tazminatı süresi 5 yıl olarak belirlendi. Eğer ki, bu 5 yıl süre içinde talepte bulunulmazsa tazminat hakkı yanacak. İşte, kıdem tazminatı konusuyla ilgili son dakika gelişmelerini haberimizden öğrenebilirsiniz...

2018 SGK Erken Emeklilik müjdesi! Hizmet Tespit Davası sayesinde...

KIDEM TAZMİNATI SÜRESİYLE İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER!

DAVA AÇILMADAN ARABULUCUYA GİDİLECEK

İşçi kıdem, ihbar, tazminat, fazla mesai, yıllık izin ve ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.

İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek.

Yani bu konularda arabulucuya gidilmeden mahkemeye dava açılamayacak. Bu konularla ilgili detayları daha önceki yazılarımda aktarmıştım. Ancak yasada çok öne çıkartılmayan önemli bir değişiklik daha var.

İş sözleşmesinden kaynaklanmak kaydıyla, hangi kanuna tabi olursa olsun; yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat (ihbar tazminatı), kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminat için zaman aşımı süresi 5 yıl olacak.

kdıem

5 YIL GEÇERSE DAVA HAKKI KALMIYOR!

Yıllık izin ücreti ve tazminatlar için bu maddenin yürürlüğe girmesinden önce işlemeye başlayan zaman aşımı süreleri, değişiklikten önceki hükümlere tabi olmaya devam edecek.

Ancak zamanaşımı süresinin henüz dolmamış kısmının ek 3. maddede öngörülen süreden uzun olması durumunda, bu maddede öngörülen sürenin geçmesiyle zaman aşımı süresi dolmuş sayılacak.

Bu süre daha önce 10 yıl olarak uygulanıyordu. Şimdi 5 yıl olarak uygulanacak.

Bu süreye dikkat… Yani en geç 5 yıl içinde dava açmak gerekiyor. Bu süre geçtikten sonra tazminat talepleri ve dava açma imkanı da kalmıyor.

SÜRE SONU BEKLENMEMELİ!

Diğer alacaklarda ise zaman aşımı 5 yıldı. Burada bir değişiklik olmadı. Mesai, ücret, yıllık izin parası gibi alacaklarda süre yine 5 yıl olacak. Yürürlüğe girecek yasa bundan sonraki tazminat taleplerinde geçerli olacak.

Şu anda 10 yıllık süresi işleyen ve kanundan önce ayrılmış çalışanlar için süre yine 10 yıl olarak kalacak. Amaç çalışanın mağduriyetinin önlenmesi olduğu için zaman aşımı süresinin sonunu beklememek gerekiyor.

kıdem tazminatı

YORUMLAR 32 TÜMÜ
  • Magdurrr 5 yıl önce Şikayet Et
    Kıdem tazminatı fonu çıksın artık işyerinden ayrılmak istiyorum işveren kendin bıraktığın için tazminat vermiyoruz diyor. Istersen git mahkemeye ver bizi diyo.cunku kanunlar isverenden yana. Yıllarca emegim yıpranmışlıgım kıdem tazminatim yanıyor. hakmı bu
    Cevapla
  • gokhan 5 yıl önce Şikayet Et
    işveren adına güzel bir karar !!! Çalışan her zaman bu düzende ezilir...
    Cevapla
  • Yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    15 yıl/4500 gün yapılsın şu mağduriyet ortadan kalksın artık bee, çok mağdur varr
    Cevapla
  • yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    bwn askere gittim devlet kıdem tazminatımı yatırmadı.bu ne diyeceksin
    Cevapla
  • ismet 6 yıl önce Şikayet Et
    devlet bu ise kokten çözum bulmali kamu ozel ayrimi olmamali kamu çalisaniyim ikramiye kamuya ne alaka ne yapiyosunki çalısan gercek manada yuzde yirmi emeklisi geceli 15 yil olan haramzadelerle dolu içim acıyor devlet acil emekli etsin bu zarar devlete ye yat yazik gunah bari emekli ette gercek çalışaninda moralini bozma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR