Ek gösterge yasası ne zaman çıkacak? Kesin tarih belli oldu mu?

Kamuda görevli yaklaşık 1.6 milyon memurun yakından ilgilendiği 3600 ek gösterge yasası seçimlerden sonra çıkacak mı? Memurların, emeklilerin maaşlarında ve ikramiyelerinde artış sağlayacak olan 3600 ek gösterge tasarısının ne zaman yasalaşacağı merak ediliyor. İşte 3600’e ilişkin tüm detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2019 15:23 GÜNCELLEME 29.05.2019 15:24 GÜNCEL
Ek gösterge yasası ne zaman çıkacak? Kesin tarih belli oldu mu?
Ek gösterge yasası ne zaman çıkacak? Kesin tarih belli oldu mu?

Uzun zamandır merak edilen ve yaklaşık 1.6 milyon memuru ilgilendiren ek gösterge yasası gündemindeki önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili bakanlıkların ortak çalışmalarıyla hazırlanan 3600 ek gösterge, yurt genelinde birçok memurun çalışma hayatında iyileştirme sağlayacak. Hazırlanan 3600 ek gösterge taslağının ne zaman TBMM'ye geleceği ve ne zaman yasalaşağı vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Düzenleme yapılınca özellikle emekli maaş ve ikramiyelerinde artış olacak.

 

“SÖZ VERDİĞİMİZ ŞEKİLDE ÇÖZECEĞİZ!”

3600 ek gösterge ile ilgili ilk müjdeli haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelmişti. Geçtiğimiz 14 Mart’ta Bilkent Şehir Hastanesi açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge ile ilgili “Hemşirelerimizin de 3600 ek gösterge meselesini söz verdiğimiz şekilde çözeceğimizi ifade etmek istiyorum. Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur" demişti.

 

“ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Gündemdeki 3600 ek gösterge konusuna da değinen Selçuk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise şunları söyledi:

“3600 ek göstergeyle ilgili çalışmalarımız, Devlet Personel Başkanlığı ve ilgili bakanlıklarımızla birlikte devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın burada verdiği bir söz var, inşallah buradaki çalışmalar tamamlandıkça biz de kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”

Şimdi ise gözler TBMM’de… Meclis’in önümüzdeki ilk gündem maddeleri arasında 3600 ek gösterge kanunun yer alması bekleniyor. Bilindiği üzere TBMM çalışmaları 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle 16 Nisan’a kadar ertelenmişti. Meclis çalışmaları yeniden başladı. Önümüzdeki günlerde 3600 ek gösterge ile ilgili yaşanan yeni gelişmeleri sizlerle paylaşacağız.

MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

EK gösterge artışı hem maaşları hem emekli ikramiyesini hem de emekli maaşını artıracak. Ancak gösterge durumuna göre memurdan memura farklılık gösterecek. Örneğin 3000’den 3600’a yükseldiğinde artacak emeklilik kesintisinden dolayı 30 lira ile 40 lira arasında maaşlarda bir azalma yaratacak, ancak buna karşılık emekli maaşı ikramiyesinde ciddi artış olacak. Maaş artışından yararlanacaklar da ise bu artışlar yıllık 400 lira ile 500 lira arasında değişecek. Gösterge artışı emekli ikramiyelerinde de 17 bin ila 27 bin lira arasında artış yaratacak.

Örneğin, öğretmenler emekli olurken 80 bin liraya yakın emekli ikramiyesi alırken, yeni düzenleme sonrası bu rakam 90 bin liranın da üzerine çıkacak. Birinci dereceden, 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmenin emekli maaşı 570 lira, emekli ikramiyesi de 21 bin liraya yakın artacak. 25 yıl çalışan, birinci derecek emekli olan polislerin aylıkları 592 lira, emekli ikramiyesi 22 bin 700 lira artacak. 30 yıl çalışan ve birinci dereceden emekli olan öğretmenlerin emekli aylığı 569 lira, emekli ikramiyesi 20 bin 500 lira artacak.

KAPSAM GENİŞLEYECEK Mİ?

Memur sendikalarınca, 3600 ek gösterge düzenlemesinin tüm kamu personelini kapsayacak şekilde genişletilmesi istenirken, düzenlemeyle öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergelerinin yükseltilmesi bekleniyor.

Düzenlemeden halihazırda bu görevlerden emekli olan vatandaşların da yararlandırılması öngörülüyor.

Memurların aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama yöntemi olan ek göstergenin yüksek olması, emekli aylığı ve ikramiyesinin yüksek olması anlamına geliyor.

Ek gösterge rakamları unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor.

NE ZAMAN YASALAŞACAK?

3600 ek göstergenin ne zaman yasalaşacağı konusunda bir bilgi yok. Konuya dair detaylar geldikçe bilgilendirme yapacağız.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR