Ve sona erdi TBMM'de tarihi karar!

Son dakika haberi: Libya ile imzalanan ortak mutabakat sonrası Doğu Akdeniz'de stratejik bir güç kazanan Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin talebi doğrultusunda Libya'ya asker gönderme konusu için mecliste olağanüstü toplantı düzenlendi. Tezkere 184'e karşı 325 oyla kabul edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.01.2020 17:40 GÜNCELLEME 09.01.2020 18:20 GÜNCEL
Ve sona erdi TBMM'de tarihi karar!
Ve sona erdi TBMM'de tarihi karar!

Son dakika haberi: Doğu Akdeniz'de Türkiye ve diğer ülkeler arasında karşılıklı stratejik adımlar atılmaya devam edilirken Türkiye ile ortak mutabakat anlaşması imzalayan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne karşı Hafter güçleri saldırılarını sürdürüyor. meşru hükümetin isteği üzerine Türkiye Libya'ya asker gönderme tezkeresi hakkında mecliste toplanarak karar verildi.

 

 

TARİHİ GÖRÜŞME BAŞLADI

Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Partililerin konuşmalarından sonra TBMM'de tezkere oylaması resmen başladı.

TBMM Başkanı Şentop da TBMM'yi değil, Genel Kurulu toplantıya çağırdığına dikkati çekerek, bunun Anayasa ve İçtüzük'e uygun olduğunu vurguladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, TBMM Genel Kurulunun 7 Ocak 2020'ye kadar çalışmalarını hukuken ertelediğini belirterek, Meclisin olağan ve olağanüstü toplantılarının nasıl gerçekleşeceğinin İçtüzük ve Anayasa'da düzenlendiğini, bu bağlamda da Meclis Başkanı Şentop'un Genel Kurulu toplantıya çağırmasının kurallara ve şartlara uygun olduğunu vurguladı.

CHP İTİRAZ ETTİ

CHP'li Özgür Özel, görüşmelar öncesinde bir itirazını kayda geçirdi. Özel, ara verme ve tatilde TBMM Başkanın Meclisi olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi olduğunu, oysa çalışmama kararı alındığını bu nedenle TBMM Başkanın toplantı çağrısının yasalara aykırı olduğunu söyledi.CHP'den ilk itiraz geldi

 Genel Kurul'da oylamaya sunulacak tezkere okundu, ardından konuyla ilgili konuşmalara geçildi.

TEZKERE OKUNDU

 TBMM Başkanı Şentop, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığına gönderilen Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi okuttu

BAHÇELİ ERKENDEN GELDİ

TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Genel Kurul çalışmalarına, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli (sağda) de katıldı.

Tezkere sonrası neler olacak?

TEZKERE SÜRESİ 1 YIL

Son dakika haberi: Tezkere ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu ülkede bulunması için 1 yıl süreyle izin isteniyor. 

AK Parti adına Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, MHP'den de Grup Başkanvekili Erkan Akçay söz alacak.

TEZKERENİN GEÇMESİ İÇİN SALT ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Konuşmaların ardından Libya tezkeresi oylanacak. Tezkerenin Meclis'ten geçebilmesi için, oturuma katılan milletvekillerinin salt çoğunluğunun evet oyu kullanması gerekiyor.

MHP tezkereye tam destek veriyor. CHP ve HDP ise hayır oyu kullanacak. Saadet Partisi'nin 2 milletvekilinin de "evet" oyu kullanacağı öğrenildi.

Son dakika | Libya'daki gelişmelerin özeti (AA)

ERDOĞAN MESAJI VERMİŞTİ

Son dakika: Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye'den deniz, kara ve hava askeri desteği talep etti. Libya'nın destek talep etmesinden sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya'ya asker gönderme konusunda, "Davet edildiğimiz yere gideriz, edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda bir davet olduğuna göre icabet ederiz." demişti.

Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi Emrullah İşler ise yaptığı açıklamada, "361 yıl ortak geçmişimiz olan Libya'nın Meşru hükümetinden gelen davete Türkiye olarak olumlu cevap vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Bugün de Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Mustafa Destici: Libya'ya asker gönderme tezkeresine 'evet' diyeceğiz

SALDIRILARA KARŞI ÇIKTIK

 Erdoğan, "Kuzey Afrika'nın tamamı gibi Libya'da bağımız olan kardeşlerimiz var. Şu andaki cumhurbaşkanı akrabalarının burada olduğu bir cumhurbaşkanı. Darbeci general tarafından başlatılan saldırılara karşı çıktık. Trablus yönetimine her türlü desteği verdik ve vereceğiz. Libya bizim ülkelerimizin deniz yetki alanlarının çakışması sebebiyle denizden komşumuzdur." demişti.

BAKAN AKAR TEZKERENİN TANIMINI AÇIKLADI

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise ye yaptığı açıklamada "Libya'da Türk askeri hangi görevde yer alacak?" sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Libya'da verilen insani ve işbirliği yardım faaliyetleri ve eğitimi, tezkere ile yeni bir evreye geçecek. Bunun çalışmalarını ilgililerle yapacağız. Libya'daki harekât alanının ihtiyaçlarını bir bütün olarak düşünmek durumundayız. Kara, Deniz, Hava Kuvvetlerimizle birlikte yapılması gereken ne varsa, malzeme ihtiyacı, diğer teçhizat ihtiyacı bunların hepsi masada olan şeyler. Dolayısıyla Libyalı muhataplarımızla görüşmek, konuşmak suretiyle bu tezkereden sonra ilaveten alınması gereken tedbirlerin ne olduğu çok daha açık, berrak bir şekilde ortaya çıkacak."

Tezkere yasal olarak geçen 27 Kasım'da imzalanan ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası'na dayanıyor. Bu muhtıra, TSK'ya UMH'ye askeri eğitim ve danışmanlık verilmesi, Ani Müdahale Kuvveti kurulumu, istihbarat alanında tecrübe aktarımı, Savunma ve Güvenlik İş Birliği Ofisi kurulması, Libya'da kara, deniz ve hava güçleri için eğitim üsleri tahsisi gibi kritik alanları kapsıyor.

 

 

YORUMLAR 138 TÜMÜ
  • Terazi 4 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman coğrafyasina nizam ve huzur getirecek ilk adımlar olsun bu seferberlik inşaAllah.. Cenab.i Rabb'ul alemin ordumuzun yar ve yardimcisi olsun
    Cevapla
  • ışık 4 yıl önce Şikayet Et
    ben hükümetin yerinde olsam sınır ötesi göndereçeği askerleri laiklerin çok olduğu yerlerden seçerim gitmiyor mu çıkar vatandaşlıktan hep müslümanlar öleçek müslümanlar kazanaçak laikler mi yiyeçek
    Cevapla
  • Zafer 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp ileriyi goremedigi icin basini kuma gomup,ege ak deniz sahilleeinde tatil yapip gunesin tadini cikarmayi severler.siyaseti ise yalan soylemek zannediyoelar.o yuzden icraatlari yok.bilmiyorlar.
    Cevapla
  • hehe 4 yıl önce Şikayet Et
    Meraklı olanlar TSKya başvurusunu yapsın gitsin, burada CHP falan diye boş yapmasın millet canını sokaktan toplamıyor
    Cevapla
  • vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    bugün için, nice canlar Şehit oldu dün; yarın için de, nice canlar Şehit olur bugün.
    Cevapla
  • Ahmet Dilek 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya Allah, Bismillah,Allahuekber, şenliğe davet var...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR