Avrupa Türk sağlık çalışanlarını kendi ülkelerine çekmeye çalışabilir

Kovid-19 ile başarılı mücadele veren sağlık çalışanları için ilginç bir tespit ve uyarı geldi. Polis Akademisi’nin hazırladığı raporda “Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkeler, Türk sağlık çalışanlarını yüksek ücretler ve uygun fırsatlar sunarak kendilerine çekmeye çalışabilir. Sağlık sektöründe iş gücünü tutabilecek önlemlerin alınması ihtiyacı doğabilir” denildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.05.2020 08:28 GÜNCELLEME 18.05.2020 09:03 GÜNCEL
Avrupa Türk sağlık çalışanlarını kendi ülkelerine çekmeye çalışabilir
Avrupa Türk sağlık çalışanlarını kendi ülkelerine çekmeye çalışabilir

Türkiye sağlık sitemi ve yetişmiş personeli ile tüm dünyanın gıpta ile baktığı bir konuma geldi. Özellikle Kovid-19 ile mücadele verilen üstün başarı birçok ülkenin dikkatini çekiyor. Kendi ülkelerindeki sağlık açığı kapatmak isteyen bazı gelişmiş ülkeler ise gözünü sağlık çalışanlarımıza dikti. Polis Akademisi hazırladığı raporda buna dikkat çekti.

 

 

YÜKSEK ÜCRET VE FIRSAT!

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan raporda, Türkiye’nin yeni tip korona virüse (Kovid-19) karşı başarılı mücadelesinde ön safta yer alan Türk sağlık çalışanlarının, salgın sonrası gelişmiş ülkeler tarafından yüksek ücret ve uygun fırsatlar sunularak çekilmeye çalışılabileceği uyarısı yapıldı.

 

 

POLİS AKADEMİSİ UYARDI

Salgını kendi imkanlarıyla kontrol altına almaya çalışan devletler için salgın sonrası dönemde, uluslararası mekanizmalara güvenmekten ziyade kendi kendilerine yetme davranışının daha rasyonel bir seçenek olarak belirmesinin ihtimal dâhilinde olduğuna işaret edilen raporda, Türk dış politikasının kurumsal güvenlik garantilerine gereğinden fazla yaslanmaması ve kırılgan ittifaklar sistemine hazırlıklı olması gerektiği belirtildi.

ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR

Kovid-19 sürecinin, Türk dış politikası açısından ortaya çıkardığı diğer fırsat ve tehditler şöyle sıralandı: “Türkiye, salgın ile mücadele sürecini başarılı bir şekilde yönetmektedir. Başarıda, gelişmiş teçhizat ve altyapıyla donatılmış sağlık sistemi ve iyi eğitim almış tecrübeli sağlık personelinin kalitesi belirleyici olmaktadır. Dikkat çeken başarılı tecrübe neticesinde, salgın sonrasında Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkeler, Türk sağlık çalışanlarını yüksek ücretler ve uygun fırsatlar sunarak çekmeye çalışabilirler. Sağlık güvenliğinde yakalanan başarılı konumun korunabilmesi için sağlık sektöründe iş gücünü tutabilecek önlemlerin alınması ihtiyacı doğabilir.

TÜRK DIŞ POLİTİKASININ HAREKET ALANINI GENİŞLETEBİLİR

Türkiye’nin salgınla mücadele kapsamındaki dış yardımlara devam etmesi yerinde olacaktır. Devletlerin salgınla mücadelede yalnız kaldığı bu dönemde, yapılan yardımlar önemli yumuşak güç araçlarına dönüşebilir. Salgın kapsamında AB kurumlarıyla sorunlar yasayan İtalya, İspanya başta olmak üzere AB ülkeleriyle salgın diplomasisi yoluyla ilişkilerin geliştirilmesi önemlidir çünkü bu durum ilerleyen dönemlerde Avrupa ile ilişkiler ve Doğu Akdeniz jeopolitiği minvalinde Türk dış politikasının hareket alanını genişletebilir.

SİYASİ VE İKTİSADİ YARARLAR SAĞLAYACAK

Gıda üretimi ve tedariki meselesinin stratejik bir mesele olarak ele alınması, Türkiye’ye gelecekte siyasi ve iktisadi yararlar sağlayacaktır. Türkiye’nin etrafında oluşacak başarısız devletlerdeki otorite boşluğunun terör örgütlerince fırsata çevrilme riski mevcuttur. Böyle bir gelişmeye yönelik şimdiden önleyici planlamalar yapılması gerekmektedir.”

Yeni soğuk savaş

Polis Akademisi Başkanlığınca hazırlanan raporda AB ile ilgili şu tespite yer verildi: “AB bu süreçte en ağır hasarı alan aktörlerden biri olacak. Üyelerin sınırları kapatmaları ve birbirlerinin yardımlarına el koyması, AB’nin bir değerler ailesi olmaktan ziyade çıkar birliği olduğunu göstermiştir. ABD ve Çin ise Kovid-19’u propaganda aracı olarak kullanıyor. Yeni soğuk savaş? başlayabilir.”

YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Ebe 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben çalınmak istiyorum hiç şikayet etmem
    Cevapla
  • İste buhiiyu 3 yıl önce Şikayet Et
    Olur olur bizim kanunlar da yasalarda kalbur gibi delikler olursa hepside olur sahte vatanseverlerde oraya kaçar..Ne yani bizim Ülkede yetişecek eğitilecek sonra Türkiye yi beğenmiyorum deyipte oraya kaçacacaklar..YOK AMA BU KALBUR DELİKLİ KANUN DEĞİŞMELİ BU ÜLKE SENİ BÜYÜTÜP EĞİTTİYSE BU ÜLKEYE HİZMET VERMEK ZORUNDA OLACAKSİN..ÇEKİP KAÇAMAK İSTEYENLERİN AİLELERİNİN ZORUNLU TUTACSKSİN..İSTERSE BUNA DOLİKTATÖRLÜKBDESİNLER..NASIL OLSA DİKTATÖRLÜK YOKKEN REİSE DİKKTATÖR DEMİYORLARMİ
    Cevapla
  • evladı osmanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    bizim devletimizi bırakıp avrupaya para için gidecekse bırakın gitsin. yapsın hainliğini. bu topraklar elbet başka evlatlar yetiştirir. onlarda vatan hainliği ile kalır. şunuda unutmayın. covid 19 da başarı sağlanmışsa bu AKP nin başarısıdır.
    Cevapla
  • Ahmet Dilek 3 yıl önce Şikayet Et
    Kelin ilacı olsa kendi kafasına sürermiş,polis akademisi polisler için ne yapmış ki başkalarına öneride bulunuyor, ayranları yok içmeye...
    Cevapla
  • Polis 3 yıl önce Şikayet Et
    Polis için ne yaptıklarını sormak lazım bu akademiye???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR