ABD Ankara Büyükelçiliği'nin açıklamasına tepki!

Metin Topuz'un "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin "Karardan dolayı hayal kırıklığına uğradık" ve "Kararın geri çevrilmesini umuyoruz" açıklaması yapmasına, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden tepki geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 11.06.2020 23:57 GÜNCELLEME 11.06.2020 23:57 GÜNCEL
ABD Ankara Büyükelçiliği'nin açıklamasına tepki!
ABD Ankara Büyükelçiliği'nin açıklamasına tepki!

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'a "FETÖ'ye yardım suçundan" 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesini eleştiren ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine, "Bağımsız Türk mahkemelerinin kararlarına saygı duyma" ve "adli kovuşturmalara müdahale etmekten kaçınma" çağrısında bulundu.



ABD'NİN AÇIKLAMASINA CEVAP

 

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Topuz'un "FETÖ'ye yardım etmek"ten suçlu bulunduğu ve 7 gün içinde bu kararı temyize götürme hakkı olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

'TÜRK MAHKEMELERİN KARARLARINA SAYGI DUYMALI'


 "ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinin Topuz'a yönelik kanuni kararı eleştiren ve bağlamda mahkemenin güvenilirliğini sorgulayan açıklaması, yargı bağımsızlığına bir müdahale teşkil etmekle birlikte yabancı diplomatik misyonların rollerini ve sorumluluklarını belirleyen kural ve uygulamalarla uyuşmamaktadır. ABD Büyükelçiliğine, bağımsız Türk mahkemelerinin kararlarına saygı duyma ve adli kovuşturmalara müdahale etmekten kaçınmasını tavsiye ediyoruz."

ABD İstanbul Başkonsolosluk irtibat görevlisi Metin Topuz'a FETÖ/PDY'ye yardım suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verilmesinin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden bir açıklama gelmişti.

ABD ELÇİLİĞİ: TOPUZ İKİ ÜLKENİN YETKİLİLERİ VE VATANDAŞLARININ TAKDİRİNİ KAZANDIĞI ÇALIŞMALAR YAPMIŞTIR

ABD'nin Ankara Büyükelçiliğinden konu ile alakalı açıklama yapıldı. Twitter'dan yapılan açıklamada, "ABD'li yetkililer, Metin Topuz'a yönelik davada İstanbul'daki tüm duruşmaları izlemişlerdir. Bugünkü kararın derin hayal kırıklığı içindeyiz. Bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz. Sayın Topuz, yaklaşık 30 yıldır iki ülke yetkililerinin ve vatandaşlarının takdirini kazanan önemli çalışmalar yapmıştır. Talimatlarımız doğrultusunda, Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğini geliştirmiş; her iki ülkedeki insanların güvenliğine katkıda bulunmuştur. Sayın Topuz'un resmi görevlerine ilişkin iddialar, yerel çalışanlarımızın ABD hükümeti adına ve ikili ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla yürüttükleri önemli çalışmaların kapsam ve mahiyetini çarpıtmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

 

TOPUZ'A 8 YIL 9 AY HAPİS

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yabancı uyruklu ve misyon görevlilerinin, FETÖ'nün 17-25 Aralık 2013'teki yargısal darbe teşebbüsü ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda yargılanan eski polis müdürleri, askerler ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatlarına ilişkin soruşturma başlatmıştı. Bu çalışma sonucunda ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, eski polis müdürleri ve eski savcı Öz ile irtibatının ortaya çıkması üzerine gözaltına alınmıştı.

Topuz, emniyetteki işlemlerinin ardından 4 Ekim 2018'de İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince ''anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'', ''devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutuklanmıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün Topuz'u "silahlı terör örgütüne yardım" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmış; Topuz hakkında "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" ve "gizliliğin ihlali" suçlarından ise suç işlediğinin sabit olmaması gerekçesiyle beraat hükmü vermişti.

YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • osmanlı soyu 3 yıl önce Şikayet Et
    abdnin yetkilileri kendi ağızları ile "Talimatlarımız doğrultusunda" görev yaptığını açıklıyorlar. bu sözleri üzerine verilen cezayı çarpı 4 yaparsanız hakkıdır. derimmmmm
    Cevapla
  • Wan Minit... 3 yıl önce Şikayet Et
    TC deki yargı ne işe yarar? madem serbest kalmasını istiyordunuz keşke sizin yargı yargılasaydı.TC nin ülke bilgileri sızdırıldı, TC vatandaşı bir terör örgütüne üye olmuş, ABD deki corc değil.
    Cevapla
  • çiçek 3 yıl önce Şikayet Et
    siz kendi işinize bakın.
    Cevapla
  • Harun 3 yıl önce Şikayet Et
    Sus isareti yapacan gerisini anlarlar
    Cevapla
  • dürüst 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu ABD yi kahrı perişan etsin daha da beter olsunlar yerle bir olsunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR