Ateş Kara, koronavirüse daha kolay ve daha zor yakalanan kan gruplarını açıkladı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, A kan grubu olanların Kovid-19'a yakalanma oranının daha yüksek olduğunu, 0 grubu olanların ise daha az olduğunu açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.07.2020 11:02 GÜNCELLEME 09.07.2020 13:10 GÜNCEL
Ateş Kara, koronavirüse daha kolay ve daha zor yakalanan kan gruplarını açıkladı
Ateş Kara, koronavirüse daha kolay ve daha zor yakalanan kan gruplarını açıkladı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, resmi Twitter hesabından yeni tip koronavirüs ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

 

A GRUBU DAHA KOLAY, 0 GRUBU DAHA ZOR YAKALANIYOR"

Kovid-19 ile kan grupları arasındaki ilişkiye değinen Kara, "COVID-19 kan grupları ilişkisi: A kan grubu olanlar, çok az olmakla birlikte, diğer kan gruplarına sahip olanlara göre daha kolay COVID-19 olurken, 0 kan grubu olanlar az oranda da olsa avantajlılar ve biraz korunuyorlar" ifadelerini kullandı.

 

"TEDBİRİ BIRAKMAYIN" MESAJI

Ateş Kara, mesajının devamında ise "Korunmanın esası mesafe, maske ve el yıkama, lütfen dikkat" diyerek, tedbiri elden bırakmama çağrısı yaptı.

KOVİD-19-KAN GRUBU İLİŞKİSİNİ, İLK KIEL ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMIŞTI

Daha önce "New England Journal of Medicine" adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırmada da A grubunun dezavantajlı, 0 grubunun ise avantajlı olduğunu ortaya koymuştu. Almanya'daki Kiel Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı bilim insanları tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre; Kovid-19, kan grubu A olan kişilerde diğer kan gruplarına göre yüzde 50 daha şiddetli seyrediyor. Kan grubu 0 olanlarda ise, enfeksiyonun şiddeti diğer gruplara göre yüzde 50 oranında daha düşük seyrediyor.

TÜRKİYE'DE SON KORONAVİRÜS TABLOSU

Türkiye'de son 24 saatte 1041 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 22 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 208 bin 938, can kaybı 5 bin 282 oldu. Bakan Fahrettin Koca, son tablonun ardından "13 ilimizde en yüksek haftalık vaka sayılarına son 1 ay içinde veya yeni ulaşılmaktadır" dedi.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 51 TÜMÜ
  • Sersoy 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye cumhuriyetinde en çok kan gurubu a- a+ dır. Zaten a gurubunun olması normaldit
    Cevapla
  • KIRIKKALELİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkede en çok bulunan kan A grubudur. En az bulunan ise 0 grubu kanlar. Tabii ki A grubundan hasta sayısı fazla olacak. 0 grubu insan sayısı az olduğu için bu kan grubuna ait hasta sayısınında az olması kadar doğal bir şey yok. Bence laf olsun diye konuşmuş. Bilimsel açıdan hiçbir geçerliliği olduğunu zannetmiyorum
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    0+gurubu a gurubu kadar var sadece 0 -negatif yok
    Cevapla
  • Mr spak 3 yıl önce Şikayet Et
    Boş bilgi O gurubu tanıdığım anında kaptıydı virüsü bence son derece yersiz bir o kadar da güvenilmeyecek bilgi bu zatımuhteremı tv de maske gereksiz demişti başlarda.Bugünde bunları diyor
    Cevapla
  • Cengizhan. 3 yıl önce Şikayet Et
    Normal griple coronanın arasında çok fark var.Bir kere coronadan kurtulsan bile çektiğin eziyet sağlıkçılara verdiğin zahmet ve diğer kalıcı rshatsızlıklar da cabası.Eğer korunmaz ve herşeyi serbest bırakırsanız bütün bir Türkiye için herkesin hastalığı geçirmesi ve bağışıklık oluşması için 4-5 milyon kişinin feda edilmesi lazım.Birde hastanelerdeki yığılma olduğunda hastalar ilaçsız doktorsuz dışarılarda yollarda acı çeke çeke ölecek bu durumda kendi ailenden biri olsa ne yaparsınız yani sonuç olarak korkmamak cahil cesaretidir.Herkese sağlık ve afiyet dilerim.
    Cevapla
  • Kan grupları 3 yıl önce Şikayet Et
    Sıfır (0) kan grubu en eski kan grubu olup bağışıklık sistemi bugüne kadar her türlü badireyi yaşamış, dolayısı ile en tecrübeli ve dayanıklı kan grubu sınıfı olup A, B, AB tipi kan grupları ise sonradan türemiş gruplarmış. Bu sebeple Sıfıra göre daha dayanıksız olduğuna dair bir makale okumuştum yıllar evvel.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR