Türkiye'den UNESCO'ya madde madde Ayasofya cevabı

UNESCO'nun Ayasofya açıklamasına Türkiye'den yanıt geldi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, "UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya’nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2020 18:26 GÜNCELLEME 11.07.2020 18:26 GÜNCEL
Türkiye'den UNESCO'ya madde madde Ayasofya cevabı
Türkiye'den UNESCO'ya madde madde Ayasofya cevabı

86 yıldır müze olarak hizmet veren Ayasofya'nın tekrar ibadete açılma kararından sonra UNESCO'dan açıklama gelmiş ve "Bir anıtın statüsü hakkında Türkiye’nin aldığı kararı üzüntüyle karşıladık" denmişti.

 

 

UNESCO'nun açıklamasında, "Türkiye’nin kararının bir diyalog ya da önceden bildirimle olmaksızın alınması üzüntü verici. UNESCO, Türk makamlarına gecikme olmaksızın, Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin bir sonraki toplantısında, statüsü gözden geçirilecek bu istisnai mirasın evrensel değerinden geri adım atılmasından kaçınılması için, diyaloğa girmeleri çağrısında bulunuyor" ifadeleri kullanılmıştı.

Karardan kısa süre önce de açıklama yapan UNESCO, "Yapılacak değişikliklerin önceden UNESCO’ya bildirilmesi gerekiyor" demişti.

 

MADDE MADDE AYASOFYA YANITI

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da konuyla ilgili Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:

"İstanbul'un Tarihi Alanları"nın bir bileşeni olarak 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilen Ayasofya, UNESCO'nun 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunması Sözleşmesinin yanı sıra ulusal mevzuatımız kapsamında da güçlü bir şekilde korunmaktadır.

UNESCO Sözleşmesinde listeye kayıtlı bir varlığın işlevinin değiştirilmesine engel herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Ayasofya'nın cami olarak kullanılması kesinlikle anılan sözleşmenin ihlali değildir. Bu durum Ayasofya’nın üstün evrensel değerini asla etkilememektedir.

Öte yandan, 8. yüzyılda cami olarak inşa edilmiş ve 13. yüzyılda kiliseye dönüştürülmüş olan ve halen ibadete açık aktif bir kilise olarak kullanılmakta olan İspanya Cordoba Camii, 1984 yılından beri UNESCO Dünya Miras Listesi'nde varlığını sürdürmektedir."

YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • özkonyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    unesco bosnalı sırpların yıktığı binlerce caminin tarihi eserlerin hesabını soramıyor bize gelmiş ahkam kesiyor
    Cevapla
  • Nesrin Kurnaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Çıkarın o miras listesinden, zira orasi dünyanın değil; bizimdir. Bizim olarak kalacaktir...
    Cevapla
  • keleş 34 3 yıl önce Şikayet Et
    yerim inesgosunu
    Cevapla
  • FEVZİ 3 yıl önce Şikayet Et
    bu kutlu mabedi yeniden ibadete açan ve de emeği geçen herkesten Allah (cc) razı olsun.Peygamberimiz Hz.Muhammed Sas efendimizin şefeatına nail olsunlar.söylemek itediğim şu anda butun ortadokslar katolikler protestanlar birleşmiş kararı eleştiriyor altan alta tehdit ediyorlar.oysa içimizdeki bazı hadsizlerde bunlara çanak tutuyor.kendilerini aydın olarak tanıtan bu kanı bozuklara tavsiyem şu.dunyanın butun dillerini bilmeye bilirsiniz.ama açın google yide avrupa basını amerika basını yunan basını rusya bansını google trasnslate den çevirin .okuyun.okuyunda biraz ders alın
    Cevapla
  • U nesco 3 yıl önce Şikayet Et
    yani unesco denilen kurum o kadar mantıksız konusuyor ki.. camii olunca yapının 1000 yıllık olduğu gerçeği mi değişiyor ne saçma bir talep..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR