Muharrem İnce'nin açıklamalarına CHP tabanından tepkiler

Muharrem İnce, günlerdir beklenen konuşmasını yaptı. Yeni parti söylemlerinin dile geldiği günlerde İnce; 4 Eylül tarihinde ekibiyle birlikte hareketine başlayacağını duyururken, CHP tabanından isimler de İnce'nin konuşmalarını Haber7.com'a değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.08.2020 01:30 GÜNCELLEME 14.08.2020 10:12 GÜNCEL
Muharrem İnce'nin açıklamalarına CHP tabanından tepkiler
Muharrem İnce'nin açıklamalarına CHP tabanından tepkiler

Haber7 - Enes Taha Ersen

CHP'de tartışmalara neden olan ve bir grup tarafından  merakla beklenen Muharrem İnce'nin konuşması bugün gerçekleşti. Üstü kapalı bir şekilde konuşan İnce yeni parti konusunda herhangi bir açıklama yapmazken "Bugün başlattığımız hareketin adı '1000 Günde Memleket' hareketidir." diyen İnce, "4 Eylül'de Sivas Kongresi’nin yıl dönümünde Sivas’ta olacağız. 4 Eylül’de hareketimizi başlatacağız." diye konuştu.

CHP'nin Yalova eski Milletvekili Muharrem İnce'nin konuşmaları beraberinde yeni parti iddialarını da getirirken Parti tabanını temsil eden, milletvekilliği görevini yapan isimler Haber7.com'a İnce'nin ifadelerini değerlendirdi. CHP eski milletvekilleri Şahin Mengü, Mehmet Sevigen ve Yalova Milletvekili Özcan Özel ile GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Gazeteci-Yazar Mahmut Övür, Batuhan Yaşar ve Hikmet Genç Muharrem İnce'nin konuşmasını Haber7.com'a değerlendirdi.

 

 

MEHMET SEVİGEN: HAREKET PARTİYE DÖNEBİLİR

Muharrem İnce'nin açıklamalarını değerlendiren Mehmet Sevigen, İnce'nin başlattığı hareketin bir süre sonra partiye dönebileceğini işaret etti, fakat durumun henüz tartılmak için erken olduğunu belirtti.

Sevigen'in ifadeleri şu şekilde:

"Henüz değerlendirme yapmak için çok erken. Siyaset adamlarının özellikle bu konu hakkında yorum yapabilmesi adına henüz erken bir süre.. Bu tür hareketlerden sonra bir gün iki gün üç gün beklenir. Burada halkın tepkisine bakılır. Halkın tepkisinden sonra yorum yapmak daha doğru olur. İki üç gün bekledikten sonra daha ciddi bir yorum yapılabilir. Bu noktada da toplumdan henüz bir tepki alınmadı. 

Tabi bu tür hareketler genel anlamda partiye dönüşür. Hareketler partileşme durumuna evriliyor.  Ben eninde sonunda bunun yaşanacağını düşünüyorum. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği de yine halkın bu hareketi, açıklamaları sindirmesine, karşılık vermesine bağlı. Henüz bu konuda net bir yorum yapmak için erkendir."

ŞAHİN MENGÜ: İNCE PARTİ İÇİNDE KALACAK

İnce'nin sözlerini değerlendirenlerden bir diğeri de CHP'li eski milletvekili Şahin Mengü oldu. mengü, İnce'nin sözlerini partide kalacağının bir işareti olarak görürken, Muharrem İnce ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir anlaşma, uzlaşı yapabileceğini savundu.

Mengü şunları söyledi: "Muharrem Bey'in bugün yapmış olduğu açıklama anladığım kadarıyla "Parti içinde kalacağım, ben de bir ekip kuracağım. Bu ekiple birlikte, tıpkı diğerlerine yapıldığı gibi benimle de uzlaşma yapacaklar" diyor, ben öyle algıladım. Nasıl ki DEVA ile İYİ Parti ile anlaşma yaptılar, beraber oldularsa, benimle de öyle olacaktır mesajını anladım ben bu konuşmadan. "

"CHP'NİN NASIL BİR TUTUM ALACAĞINA BAKMAK LAZIM"

Mengü İnce'nin hareket tarihi olarak 4 Eylül'ü göstermesinin ardındaki nedeni, CHP için önemli bir tarih olmasına bağlarken, Cumhurbaşkanlığı adaylığı noktasındaki iddialar için de çekimser konuştu:

"4 Eylül tarihi Sivas Kongresi'nin yıldönümüdür. Sivas Kongresi CHP'nin ilk kurultayı sayılır. O bakımdan Muharrem Bey burada manevi bir anlam atfetmek istemiş olabilir. Fakat bu noktada seçilen bu tarih Cumhurbaşkanlığı için mi yoksa başka bir şey için mi işaret edildi henüz bilemiyorum. Ama ben de böyle bir hareket başlatsam 4 Eylül tarihi bizim için, CHP'liler için çok önemlidir-ki bizler için önemli olan birkaç tarih vardır. 4 Eylül, 9 Eylül gibi. Böyle bir tarihte başlatıyor Muharrem Bey hareketini. Bunun dışında ben fazla bir anlam atfetmiyorum açıkçası."

Mengü ayrıca İnce'nin bundan sonra nasıl bir yol seçeceğinin, partinin tutumuna bağlı dögrüğünü ifade ederken "CHP yönetiminin nasıl bir tutum takınacağına bakmak lazım. Ben parti içindeki tartışmaların gayet normal olduğunu düşünüyorum. Her siyasi partide olabilecek tartışmalar bunlar. Hele ki bizim gibi daha biat kültüründen gelmeyen partilere, partiyi bugüne taşıyan aralık hareketi mensuplarına, karar gazetesinin eski yazarlarına falan partiyi yönetmeye kalkarsanız CHP'de bu tepkilerin yaşanması kadar normal bir durum yoktur." dedi.

"AÇIKLAMAYA KATILMIYORUM"

İnce'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik açıklamalarına da tepki gösteren Mengü, bu açıklamaları şimdi yapmanın bir anlamı bulunmadığını ifade etti:

"Muharrem Bey'e bir konuda katılmıyorum. Bugün yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin "13 bin sandıkta müşahit yok" dedi. Bu açıklamayı ilk yapsaydı. Yani seçilme gecesinde, hiç değilse 2-3 gün içerisinde yapsaydı bu açıklamayı, yine çok daha anlamlı olurdu. O zaman çıktı, herkese teşekkür etti, iyi çalışıldı dedi. Arkasından şimdi kalkıp da 13 bin sandıkta müşahit yoktu dediğiniz zaman, kendisinin televizyon konuşmasında ıslak imzalı sonuçlarla YSK arasında çok ufak farkların olduğunu beyan etmişti; demek ki bu sayılara ulaşmışız. Böyle bir çelişki var sıkıntılı olan durum budur."

CHP MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ÖZEL: TAMAMIYLA KATILIYORUM

Muharrem İnce'nin açıklamalarını Haber7.com'a değerlendiren isimlerden biri de CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel oldu. CHP'li Özel, Muharrem İnce'nin açıklamalarına tamamıyla katıldığını belirtirken, söylediklerinin doğru olduğunu ifade etti.

Haber7.com'a kısa bir değerlendirme yapan Özel "Muharrem bey'in söylediklerine katılıyorum. Söyledikleri, karşılaştıkları şeyler tamamiyle gerçektir. Yapılanlar kesinlikle bunlardır. Muharrem  Bey'in söylediklerinin üzerine daha fazla bir şey söylemek istemiyorum." dedi.

BATUHAN YAŞAR: YENİ BİR KARAOĞLAN ÇIKAR MI?

İnce'nin açıklamalarını CHP'lilerin yanı sıra medya mensupları da değerlendirdi. İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar da İnce'nin açıklamalarını değerlendirdi. Yaşar'ın Haber7.com'a yaptığı değerlendirme şu şekilde:

"Muharrem İnce’nin hareket demesi ve özellikle de ismini açıklaması uzun zamandır buna hazırlandığını gösteriyor. Çok uzun zamandır bir hazırlık içerisinde. ‘1000 Günde Memleket’ hareketi ve 4 Eylül’de Sivas Kongresi ile buna başlayacak olması gerçekten önemli. Seçim gecesi nereydi sorusunun cevabı, CHP’nin sandıkları boş bırakması, Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştiriler, Atatürk düşmanları bizim hareketimizde olmayacak söylemi, tamamen CHP Genel Başkanı ve yeni seçilen parti meclisine bir gönderme. HDP’ye yönelik söylemleri, muhalefeti bölecek söylemleri, tuvalet kenarına oturtulması hem derli topluydu hem uzatmadı. Şunu yapmaya çalışıyor; ‘Yeni bir Karaoğlan çıkar mı?’ Yani İnönü’nün karşısına çıkan Ecevit gibi... CHP içinde olmuyor. Kemal Kılıçdaroğlu Atatürk mezardan çıksa Genel Başkan seçtirmez, çok kuvvetli, çok güçlü. Muharrem İnce CHP içerisinde bir şey yapamayacağını anladı. Hem istifa etmeden hem de parti kurmadan bir hareket ile yola devam etmek istiyor. Bir parti değil de bir hareket ismiyle. Acaba bir Karaoğlan çıkar mı? Çünkü CHP yüzde 22 oy alırken kendisi yüzde 30 aldı. Tabi ki bu oyu CHP adayı olduğu için aldı. CHP’nin üzerine yüzde 8 oy koymak her yiğidin harcı değil. Burada bir siyasi başarıdan söz etmek lazım. O dönemde şöyle bir şey vardı. Sizin Cumhurbaşkanı adayınız Muharrem İnce televizyonlarda Kemal Kılıçdaroğlu reklamı var. Yani bütün bu baltalamalara rağmen alttan alttan Kemal Kılıçdaroğlu’nun gönderdiği talimatlarla İnce’yi desteklemeyin, listesini çizin. İnce oradan beri hazırlanmış. Deniz Baykal’ın bu hareketi destekliyor olması önemli. CHP giderek HDP’ye yakınlaşıyor 2011’den beri. Bunu yapan Kemal Kılıçdaroğlu sol yelpazesini daraltıyor. Burada sosyal demokratçıları, ulusalcılar, solcuları çıkattı. Partiyi sadece HDP, marjianl sol ve mezhepçi siyasetin arasına sıkıştırdı. Dolayısıyla bir patlama bekleniyordu. Bu patlama da Muharrem İnce oldu."

MAHMUT ÖVÜR: İNCE'Yİ BEKLEYEN SORULAR

Gazeteci Yazar Mahmut Övür de İnce'nin açıklamalarına ilişkin şunları söyledi:

"Muharrem İnce’nin CHP yönetimine doğru eleştiriler yönelttiğini düşünüyorum. Ancak şöyle bir handikabı var Muharrem İnce’nin, söylediği her şey kabul edilebilir şeylerdir ve sert eleştirilerdir. CHP yönetimi açısından yenilir yutulur eleştiriler değil. Hedefi de vurdu diye düşünüyorum. Ama onun arkasında siyaseten Türkiye’nin içinde bulunduğu durumla ilgili bir siyasi yolculuğa çıkan bir siyasi aktörün başka konularda söyleyeceği bir çift lafının olması lazım. Orada sıkıntı var bence. Siyaset üretme konusunda Muharrem İnce’nin sıkıntıları var. Yoksa anlattıkları kendi içerisinde tutarlı ve doğru eleştiriler yöneltiyor ancak o eleştirileri yeni bir siyasi yolculukla örtüştürmek için altını doldurması gerekiyor. Yani Türkiye’nin çok temel meselelerinde ne söylüyor? Doğu Akdeniz’de ne oluyor? Libya’da dış politikada ne yapacak? Kürt meselesinde nasıl bir yaklaşım sergileyecek? Sadece selam yollamakla mı kürt meselesini halledecek? Ya da buna benzer Türkiye’nin tartıştığı temel konularda dini meseleler konusu, ülkenin ulusal yürüyüşüyle ilgili meseleler konusu tüm bunların hepsi onu bekleyen sorular olarak düşünüyorum."

HİKMET GENÇ: 2023'Ü MÜ HEDEFLİYOR?

"Muharrem İnce’nin açıklamalarında çok büyük bir sürpriz yok. Basının tüm merak ettiklerini anlatacağım, soruları alacağım dedi ama soruları almadan gitti. Bunu da anlamadım. ‘1000 Günde Memleket’ adında bir sloganla çıktı ortaya bunu da çok anlamış değilim. Acaba 2023’ü mü hedefliyor? Anladığım kadarıyla bir parti görülmüyor ortalıkta. Muharrem İnce bu hareketle tek başına aday olacağını ortaya koydu. Şapkadan tavşan çıkartmadı. CHP’nin Muharrem İnce’yi aday göstermesinden sonra partinin bir şekilde İnce’nin önünü kesmeye çalıştığı onun Cumhurbaşkanı seçilmesini engellemeye çalıştığı noktasında çok önemli bir vurgu vardı. Bu mevzu da çok enteresandı. Ben bunun toplumda çok fazla karşılığını bulacağını zannetmiyorum. İnce, “CHP içerisinde bir çete var. Ben bu çete ile mücadele ediyorum” dedi. Bunca şeyden sonra CHP’nin Muharrem İnce’yi neden ihraç edemediğini anlamış değilim. Acaba Muharrem İnce’nin elinde başka kozlar mı var? Bu saatten sonra İnce’nin parti içerisinde kabul edilebilir bir tarafının olmayacağını da düşünüyorum."

İHSAN AKTAŞ: KENDİ YOLUNU YÜRÜYECEK

Genar Başkanı İhsan Aktaş da Muharrem İnce'nin açıklamaları için İnce'nin kendi yolunu yürüyeceğini belirtirken, bu işin bir parti kurmaya kadar gidebileceğini belirtti. Aktaş şunları söyledi:

"Bir hareket başlatılacağını söyledi. 1000 gün süre koyduğuna göre de aslında bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar bir süreç takip edecek. Birincisi bu tartışma Muharrem İnce’nin CHP içerisindeki tartışması. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar devam edecek. İkincisi bu şuna varır ya kendisi bir ortak adaylık talep eder ya da bir parti kurmaya kadar gider. Yani radikal bir şekilde iç eleştiri yapmadı. Radikal bir şekilde partiden ayrılıp parti kuruyorum demedi. Bir yönüyle kendi yolunu yürüyecek. Kendisine muhalefet etmeyi de CHP’ye bırakmış oldu. Türkiye'de yeni bir siyasi hareketin başlangıcıydı. Bundan sonra kendi takınacağı tavır, Türkiye’ye vereceği mesajlar kendi geleceğini belirler diye düşünüyorum."

KAYNAK : HABER7 | ÖZEL
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • sağ 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adam parti kurarsa akşener gibi etki yapabilir sol oyları artırabilir. Çok da propagandasına destek olmamak lazım. Medya fazla yer vermese iyi olur.
    Cevapla
  • eşeğin sakalığı 3 yıl önce Şikayet Et
    4 Eylül tarihi Sivas Kongresi'nin yıldönümüdür. Sivas Kongresi CHP'nin ilk kurultayı sayılır. DEMİŞ BİRİ... HALT ETMİŞ... 4 EYLÜL Milletin azim ve kararının Milleti kurtarmak için yola çıktığı gündür... Dünyanın hiç bir yerinde TEK BAŞINA bir adam bir ülkeyi kurtarmamıştır. BUNA ATATÜRK de dahil... Atatürk de zaten bu Milleti kendisinin değil milletin kurtardığını açıkça söylemiştir... Peki bu geri zekalılara ne oluyorda BİZ YANİ HALK OLMADAN KENDİ KENDİLERİNE PAYELER YAKIŞTIRIYORLAR?
    Cevapla
  • BALTACI 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bu chp zihniyeti 1939 dan 1950 kadar ne yaptiki bu millete de 1950 den 2020 ilkdidrmı oldu tek başına Benim hatırladıgım üç kere kovalüsypn la hükümet oldular oda en uzunu 22 ay sürdü Şimdi soruyorum 70 senedir bu vatana millete ne vermişlerde bundan sora verecekler hdp pkk dhkp ile yaşamayı secen chp buna ses cıkarmayan göz yuman sn ince cıkarları ve egosu için bayrak acıyor ben inanmadım bence kadir bile iyi bir tiyatro izleyicisi o bile inanmaz hem chp bayrak acacaksın hemde devleti yönetenlere saldıracaksın sizler kafa yapınız aynı sıkışınca atatürk cü olacaksınız mustafa kemalin askeriyiz diyenler en büyük ihaneti atatürk ke ve cumhüriyete ihanet edenler sizlersin
    Cevapla
  • Han 3 yıl önce Şikayet Et
    İnce yine gel bakalım Muharrem lafını duyacak ve kemal abisine gidecek buna yüzde yüz garanti veriyorum
    Cevapla
  • vefakar 12 3 yıl önce Şikayet Et
    zıııııııııııııııııııııt errenköy bu kadar gel muarrem git muarrem adam tiyatro yapıyor hisseli harikalar kumpanyası iyi seyirler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR