e-Devlet üzerinden abonelik iptali nasıl yapılır? İnternet, telefon, su aboneliği kapatma..

Abonelik iptali işlemleri artık çile olmaktan çıktı. BTK tarafından yapılan açıklamada İnternet, telefon, elektrik, su v.b gibi abonelik işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 01.10.2020 09:33 GÜNCELLEME 01.10.2020 09:33 GÜNCEL
e-Devlet üzerinden abonelik iptali nasıl yapılır? İnternet, telefon, su aboneliği kapatma..
e-Devlet üzerinden abonelik iptali nasıl yapılır? İnternet, telefon, su aboneliği kapatma..

Abonelik iptali işlemleri için kurum kurum gezmeye veya faks çekmeye gerek kalmadı. Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin, '’fesihte takip edilecek usul ve feshin sonuçları' başlıklı 23'üncü maddesinin, 'Aboneler abonelik sözleşmelerini her zaman ücretsiz olarak sona erdirebilir’’ ifadelerine yer verildi. Aynı zamanda abonelik iptal işlemleri tek tık ile e-Devlet portalı üzerinden yapılacak. Peki abonelik iptali nasıl yapılır? İşte e-Devlet üzerinden abonelik iptal işlemlerinin detayları...

 

E-DEVLET ABONELİK İPTALİ KARARI

"28.10.2017 tarihli ve 30224 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği'nin, 'fesihte takip edilecek usul ve feshin sonuçları' başlıklı 23'üncü maddesinin, 'Aboneler abonelik sözleşmelerini her zaman ücretsiz olarak sona erdirebilir. Aboneler, abonelik sözleşmelerini feshetmek istedikleri takdirde bu taleplerini;

 

a) İşletmeci ya da adına abonelik sözleşmesi yapmaya/işlemlerini yürütmeye yetkili temsilcisine yazılı olarak yapmak,

b) Teyit edilmiş olmak kaydıyla işletmecinin faks numarasına imzalı olarak göndermek,

c) Güvenli elektronik imza ile gönderilip saklanabilen metinler kullanmak,

ç) Kurum tarafından belirlenebilecek diğer yöntemleri kullanmak, suretiyle işletmecilerine iletirler. Fesih taleplerinde abonenin kimlik belgesi kontrol edilerek fesih taleplerinin her şartta alınması sağlanır' şeklindeki birinci fıkrasında, fesih başvuru yöntemleri sayılmış olup, kurumumuz bunların dışında da yöntem belirleme yetkisine haizdir. Bu kapsamda teknolojik imkânlardan da faydalanarak tüketicilere daha kolay ve hızlı bir şekilde fesih başvurusu yapabilme imkânının sağlanmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup, söz konusu çalışmaların tamamlanması ile fesih başvurularının e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmesi mümkün olacaktır."

TAAHHÜTLER NE OLACAK?

Söz konusu düzenleme , sadce iptallerin evden yapılması yönünde, Taahhütler aynen devam edecek ve iptal işlemi olması durumunda cayma bedeli alınacak. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, abonelik iptalinin en fazla şikayet edilen konu olduğunu söyleyerek , “İptal için bayiye gitmek ya da faks çekmek gerekiyor. Faks ulaşmıyordu, teyidi alınamıyordu, süreçler çok uzuyordu. Binlerce tüketici sorun yaşıyordu. Böyle bir uygulamanın olması uzun zamandır konuşuluyordu. Artık- e-Devlet üzerinden yapılabilmesi çok büyük avantaj. Sözleşmenin bu şekilde iptal edilebiliyor olması çok yerinde bir karar oldu. Tüketici hakları açısından da önemli.” dedi. 

E-DEVLET ÜZERİNDEN ABONELİK İPTALİ NASIL YAPILIR?

İnternet, telefon gibi sözleşmeye dayalı aboneliklerin iptali belirli bir prosedür çerçevesinde gerçekleşiyordu. Vatandaşlar "abonelik sözleşmesinin ancak işletmecinin faks numarasına imzalı olarak gönderilmesi" uygulamasından muzdaripti. Alınan yeni karara göre abonelik iptalleri e-devlet sistemi üzerinden tamamlanabilecek.

E-devlet abonelik iptali için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekiyor. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra abonelik iptal alanından gerekli bilgileri doldurup işlemi gerçekleştirebiliyorsunuz.

e-DEVLET ABONELİK İPTAL BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR