2020-2021 üniversiteler güz döneminde açılacak mı? YÖK üniversitelerde alınacak önlemleri...
Üniversiteler ne zaman açılacak? Üniversitelerin açılma tarihi merak edilirken YÖK’ten öğrencileri heyecanlandıran bir hamle yapıldı. Salgın ile mücadele kapsamında üniversitelerde alınacak tedbirlerle ilgili Yükseköğretim Kurulu kılavuz hazırladı. Başkan Saraç, salgın süresince eğitim faaliyetlerinin devam edebilmesi için güvenli kampüs vurgusu yaptı. İşte 2020-2021 eğitim yılı üniversitelerle ilgili gelişmeler
ABONE OLÜniversiteler ne zaman açılacak? sorusun yanıtı 16 Mart tarihinden itibaren öğrenciler tarafından merak ediliyor. Üniversitelerin salgın süresince eğitim faaliyetlerine, araştırmalarına ve topluma hizmet çalışmalarına devam edebilmeleri için Yükseköğretim Kurulu tarafından kılavuz hazırlandı. Hazırlanan kılavuz içerisinde kampüste bulunan derslik, kütüphane, laboratuvar, yemekhane gibi ortak kullanım alanlarındaki kişi sayısının azaltılması, dersliklerin 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde hazırlanması gibi tedbirlere yer verildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada Bilim Kurulu tedbir ve tavsiyelerini dikkate alarak bu sürecin kısa zamanda aşılacağına inandığını belirtti. Kılavuzun yayınlanmasının üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlayacağının sinyalli olarak değerlendirildi. Peki üniversiteler güz döneminde yüz yüze eğitime başlayacak mı? İşte YÖK Başkanı Saraç’ın açıklamaları ve kılavuzun detayları…
ÜNİVERSİTELER 2020-2021 EĞİTİM YILINDA AÇILACAK MI?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerden akademik takvimlerini 1 Ekim sonrasında başlayacak şekilde hazırlamasını talep etmişti. YÖK Sağlık Bakanlığından aldığı tavsiye kararı sonrasında üniversitelerde güz dönemi derslerinin uzaktan (online) eğitim yoluyla verilmesi kararını aldı. Üniversitelerde salgın süresince alınacak tedbirlerle ilgili kılavuz hazırlandı. Ancak YÖK Başkanı ve diğer yetkililerden üniversitelerin yüz yüze eğitime başlamasıyla ilgili bir açıklama gelmedi.
“KISA ZAMANDA AŞILACAĞINA İNANIYORUZ”
YÖK Başkanı Yekta Saraç kılavuzla ilgili yaptığı açıklamada Kovid-19 salgını kapsamında üniversite yerleşkelerinde sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesine yönelik tedbirleri içeren genel standartları belirlemek amacıyla TSE ile bir iş birliği protokolü imzaladıklarını hatırlattı. Açıklamasının devamında hazırlanan kılavuzun üniversitelerin salgın süresi boyunca eğitim faaliyetlerine, araştırmalarına ve topluma hizmet çalışmalarına devam edilebilmesi için başvuru kaynağı olarak hazırlandığını ifade eden Saraç “ Bu zorlu sürecin YÖK’ün esnek yönetim, güçlü koordinasyon ve yetki paylaşımı anlayışı ve üniversitelerimizin kendilerine özgü şartlarını Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tedbir ve tavsiyelerini dikkate alarak değerlendirmeleri çerçevesinde kısa zamanda aşılacağına inanıyoruz.” dedi.
YETKİ ÜNİVERSİTELERİN İLGİLİ KURUMLARINDA OLACAK!
Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan kılavuza göre eğitim öğretim süreçlerinde, salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalarda yetki üniversitelerin ilgili kurullarında olacak. Salgın süresince devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının yanı sıra yerel otoritelerin kararlarının da takip edilmesi ve ve ona göre uygulamalarda değişikliğe gidilmesi gerektiği kılavuzda ayrıca belirtildi. Üniversitelerin koronavirüs komisyonları ve ilgili diğer kurulları genel planlamalar yapabilecek, alternatif planlar hazırlayan kurumlar gerektiğinde uygulamaya koyabilecek. Bu bağlamda yüz yüze yapılabilecek olan teorik ve uygulamalı eğitimlerin yanı sıra, staj ve iş yerinde mesleki uygulamalarda da kişisel koruyucu önlemlere dikkat edilecek.
KILAVUZDA YÜZ YÜZE EĞİTİMLE İLGİLİ DETAYLAR PAYLAŞILDI!
YÖK’ün yayınladığı kılavuzda üniversitelerde yüz yüze eğitim uygulanması durumunda yapılacak uygulamalar şu şekilde paylaşıldı;
Yüz yüze yürütülen dersleri desteklemek üzere sınıf içi eğitimin yanı sıra çevrimiçi uygulamalar da gerçekleştirilebilir.
Yüz yüze yürütülen derslerde sınıf içi eğitimlerin yanı sıra bazı etkinlikler (ders notu paylaşımı, makale yazdırma/ödev, alıştırma ve kaynak paylaşımı vb.) belirli haftalarda ya da her hafta belirli oranlarda uzaktan öğretim uygulamalarıyla desteklenerek ÖYS (Öğretim Yönetim Sistemi) ve canlı ders sistemleri üzerinden yürütülebilir.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ÜNİVERSİTELER İÇİN TAVSİYE KARARI!
YÖK üniversitelerin açılmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığından tavsiye kararı belirtmesini istediği bir yazı göndermişti. Sağlık Bakanlığının cevabında “ '2020-2021 eğitim ve öğretim yılının güz döneminde örgün eğitimlerde teorik derslerin mümkün olduğunca yüz yüze aynı ortamda bulunmaksızın uzaktan ve dijital öğretim yöntemleriyle yapılması, uygulamalı eğitimlerin zorunlu olduğu programlarda uygulamaların mümkünse ertelenmesi, ertelenmemesi durumunda kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı sağlanarak ve gerekli tedbirler alınarak yüz yüze sürdürülmesinin önerilmesine karar verilmiştir' ifadesi yer almaktadır. Üniversitenizde, 2020-2021 eğitim ve öğretim dönemine ilişkin planlamalarınıza ait kararlarınızda YÖK'ün, yükseköğretim kurumlarına tanımış olduğu inisiyatif çerçevesinde Sağlık Bakanlığının görüşlerinin dikkate alınması hususunda gereğini rica ederim." ifadelerine yer verildi.