Henüz yarısı kırıldı! Tuzla fayı gerçeği açıklandı

İzmir'de gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isimlerden gelen son dakika açıklamasına göre; sarsıntının gerçekleştiği zemin nedeniyle şiddetin çok daha büyük boyutlu hissedildiği kaydedildi. Öte yandan denizde yer alan fayların karada uzantıların bulunduğuna dikkat çeken deprem uzmanı denizdeki sismik aktivitelerin karadaki faylar üzerinde tehdit oluşturduğu konusunda uyarıda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 31.10.2020 12:15 GÜNCELLEME 31.10.2020 12:15 GÜNCEL
Henüz yarısı kırıldı! Tuzla fayı gerçeği açıklandı
Henüz yarısı kırıldı! Tuzla fayı gerçeği açıklandı

Geçtiğimiz gün İzmir'de AFAD'ın verilerine göre 6.6 büyüklüğünde yaşanan deprem sonrası uzman isimlerden uyarılar adeta peş peşe geldi. İzmir'i önceden uyaran Prof. Dr. Naci Görür de konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan isimler arasınaydı. Uzman isim denizdeki sismik hareketliliğin karada büyük tehdit oluşturduğunu belirtirken Tuzla fayına dikkat çekti. İşte İzmir depremi sonrası uzmanlardan son dakika uyarıları…

 

 

İZMİR DEPREMİ SONRASI NACİ GÖRÜR'DEN TUZLA FAYI UYARISI!

İzmir Seferihisar merkezli depremin sonrası şehirde çok sayıda bina hasar alırken öte yandan enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmaya yönelik çalışmalar ise sürüyor. Deprem bölgesi üzerinde değerlendirmelerde bulunan uzman isimler mevcut zeminden dolayı sarsıntının olduğundan çok daha güçlü hissedildiğini ifade etti…

 

 

TUZLA FAYINA DİKKAT!

Prof. Dr. Naci Görür:

"Bu olay bir haftadır söylediğimiz olayın tekrarı. İzmir'le ilgili uyarılar yapıldı. Twitter'da İzmir'le ilgili açıklamalar yapmıştım. Pek çok bilim insanı İzmir'de deprem bekliyordu. İzmir'in neotektonik bir yapısı var. Fay sistemi var. Bu en batıda başlar Çeşme'de Gülbahçe'de kuzey doğu doğrultusunda faylar var. Bu deprem büyük ölçüde Tuzla fayının deniz içerisindeki devamında meydana gelmiştir. Bu fay haritasını biliyoruz, bu fayların aktif olduğunu deprem üreteceğini biliyoruz. O zaman bu fayların etki alanlarını inceleyip, bunların verebileceği zararları önceden belirleyebiliriz.

Ne kadar can ve mal kaybının olabileceğini öngörebiliriz. Buna göre önlemler alabiliriz. Bu bölgelerdeki altyapıyı, yapı stoğunu deprem güvenli hale getirecek hazırlıkları deprem olmadan yapıp kentleri deprem dirençli hale getirebiliriz. Bu deprem Tuzla fayı üzerindeyse 25-30 kilometre civarında kırıldı. Ama bu fayın uzunluğu daha fazla.

Tuzla fayı İzmir'in merkezine doğru uzuyor. Bu fay güney batı ucundan kırılmış. Eğer fay uzunluğu 60-70 kilometre ise güney batı ucundan yeni bir deprem meydana gelebilir. Bu fayın yarısı kırıldığına göre bir diğer yarısı da kırılabilir. Stres transferi denen bir kavram var. Bu tip depremler stres transferi olduğu için fayın devamı tehlikeli hale gelir. Yeni bir deprem meydana gelebilir. Diğer faylar da etkilenebilir. Bunun anlamı kısa veya orta vadede diğer depremlerin habercisi olabilir. İzmir birden fazla fay hattının etkilediği bir kent. İzmir'in hızla diğer büyük depremlere hazırlıklı hale gelmesi gerekir."

YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Ali Cengiz hoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Deprem hocaları deprem yorumu yaparken sanki olsun da haklı çıkalım havasındalar.,yeter ya..gerilip duruyoruz...ne yapalım yani..,durumumuz bu
    Cevapla
  • pişttt 3 yıl önce Şikayet Et
    önleminizi alın nedir arkadaş parası olan önlemini alıyor villa müstakil yada yeni evde gariban nasıl önlem alacak biride bunu söylesin
    Cevapla
  • JeoM Behzat Gönül 3 yıl önce Şikayet Et
    İzmir İl 'ı içinden geçen 13 adet aktif fay MTA fay haritasında çizgilidir, ön adet fay doğrudan İzmir şehri ve çok yakınından geçiyor. Bu depremde binalar hasar aldı ve yorgunlukları arttı. Zeminleri de çok zayıf. 26/09/2019 y Silivri açıklarında olan mg:5.8'lik depremden 2 saat ve 32dk önce "Haber7com" 'ma üç adet uyarıcı yorum gönderdim ve tahmin kanıtımdır, araziye çıkabilseydim kesin tespit yapardım. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül / Kocaeli).
    Cevapla
  • JeoM. Behzat Gönül 3 yıl önce Şikayet Et
    Depremlerin önceden tespitini yapan bir Jeoloji Müh olarak, İzmir İl'i içinde bulunan birçok belediye başkanına whatsapp üzerinden ''deprem tespiti ve zarar azaltılması'' bilgileri gönderdim. Bu konuda, 26/08/2001 y ''Kanal-7 tv'' ' de ana haberde videolu yayınım oldu. 2005 y mg:5.9'luk depremlerden 6 hafta önce dönemin İzmir Bld. Bşk. Aziz Kocaoğlu'na proje gönderdim ve üç gün önce İtfaiye Daire Bşk. Fuat Barandır'ı cep tlf aradım. İsteyenler ile canlı yayınlara çıkalım. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül / Kocaeli).
    Cevapla
  • JeoM. Behzat Gönül 3 yıl önce Şikayet Et
    İzmir'deki Belediye Başkanlarına whatsapp bilgilerimi Ocak-2020 y itibaren gönderdim. 2002 y ve 2015 y arasında birçok OSB Fabrikalarına, Sanayi ve Ticaret odalarına ayrı ayrı yazılı proje dosyaları gönderdim. İstanbul depremi çok önemli. Baskılarla, tehditlerle ve saldırılarla deprem tespit bilgilerimi öğrenemezler. Baskılar inançlarımızı ve Allah'ın kaderini durduramaz. Bu depremler Allah'ın gücünü hatırlatır insanlara. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül / Kocaeli).
    Cevapla
  • Tufan 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğal afetmiş. Ulan bu kainatın sahibi yok mu? Sen bu dünyayı başıboş mu zannettin? Herşey izni İlahi ile olur. Allah böyle depremlerle vs ile insanları ikaz eder. Çoban bile başkasının tarlasına giren koyunlara taş atar uyarır ki daha büyük zarar görmesinler. Bu taş bazen kafalarına da gelebilir yakınlarına da. Bu ikaz ahlaki bozulmadan da olabilir, İslama düşmanlık etme sebebiyle de olabilir. Bunların olmadığı dünyada hemen hemen hiçbir yer kalmadı maalesef. İnsanoğlu hem İslamiyetten uzaklaşıyor hemde düşmanlık edip yok etmeye çalışıyor. Bunlar da Gazab-ı İlahi'yi getiriyor.
    Cevapla
  • AAAAAA 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'nin neredeyse her yerinde deprem oldu, olabiliyor. Madem öyle diyorsun seni de ikaz etti şuana kadar Allah da. Sen gelip insanalara laf yetiştiriyorsun.
    Cevapla
  • Mr spak 3 yıl önce Şikayet Et
    Zamanasiz ve yersiz açiklama...
    Cevapla
  • İbrahim Alkılıç 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR