Şehitlerimiz var! TSK Gara bölgesini SİHA ve F-16'larla vurdu

Terör örgütü PKK'nın kışın mağaralarına saklandığı, Kandil ile Sincar'a 120 km mesafedeki Gara'da; 3'ü üst düzey olmak üzere 19 terörist öldürüldü. TSK, yoğun çatışmaların yaşandığı Siyana'yı, 2 binden fazla Mehmetçik'le kuşattı. Teröristlerin bağ evi görüntüsü verdikleri telsiz komuta merkezi ve toplantı binası vurulurken, uzmanlar harekatı "Kandil'e yapılacak operasyonun provası" olarak değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.02.2021 07:26 GÜNCELLEME 13.02.2021 06:24 GÜNCEL
Şehitlerimiz var! TSK Gara bölgesini SİHA ve F-16'larla vurdu
Şehitlerimiz var! TSK Gara bölgesini SİHA ve F-16'larla vurdu

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yuvalanan PKK/YPG'li teröristlere karşı Pençe Kartal-2 Operasyonu'nu yürüten Mehmetçik, alınan saha istihbaratıyla harekete geçti. Türkiye gazetesinin edindiği bilgiye göre; kuşatılan teröristler arasında en az 3 üst düzey isim yer aldı. Örgüt merkezinde büyük panik yaşandı. Terör merkezi Kandil, bölge genelindeki teröristlerden Gara’ya destek istedi.

TSK İNDİRME YAPTI

Yoğun çatışmaların yaşandığı Priz, Bergara ve Siyana'da F-16'lar ve helikopterler, terörist unsurlara nokta operasyonlar yaptı. TSK, kışın hüküm sürdüğü Siyana hattına başarılı bir hava gerçekleştirdi. 2 binden fazla Mehmetçik sıcak hatta sevk edildi.

GİZLİ TOPLANTI EVİ VURULDU

Sabah gazetesi ise, teröristlerin bağ evi görüntüsü verdikleri telsiz komuta merkezi ve toplantı binasının vurulduğunu bildirdi. Kuzey Irak'taki Gara Dağına önceki gün gerçekleştirilen Pençe Kartal-2 hava harekâtında terör örgütünün sivil bağ evi görüntüsü verdiği telsiz komuta merkezi ile keşif, istihbarat amaçlı kullandıkları iki yapının da aralarında olduğu 31 hedef tam isabetle vurularak yerle bir edildi.

SİHA'LARLA VURULDU

19 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye, sınırdaki güvenlik ihlalleri nedeniyle 2019 Mayıs'ında Pençe Operasyonu'nu başlattı. Revanduz aksında PKK’dan temizlenen alanlara daha sonra Bradost, Barzan, Hakurk, Sinat-Haftanin bölgeleri de eklendi. Hava destekli operasyonlar sürüyor. Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde ilk sıcak temasın ardından teröristlerle yaşanan çatışmalarda en az 19 PKK militanı öldürüldü. Kan kaybeden PKK’nın, çok sayıda yaralı militanını sivil kıyafetler giydirerek Duhok'a sevk etmeye çalıştığı, teröristlerin ise durumunun ağır olduğu öğrenildi.

ŞİFRE: GÜNEY DALIŞI

Harekatın en önemli özelliklerinden biri TSK unsurlarının PKK'yı, Kuzey Irak'ın güney kesimlerinden giriş yaparak hedef alması oldu. TSK'nın çoğunlukla kuzeyden, Türkiye sınırından bölgeye iniş yapmasını bekleyen PKK, havadan ve karadan yapılan "Güney dalışı" ile neye uğradığını şaşırdı. Özel kuvvetler için özel olarak modifiye edilmiş çift palli, uzun menzile sahip dev "CH-47 Chinook" tipi helikopterler Kuzey Irak'ın güneyinden Gara bölgesine çok sayıda özel kuvvet taburunu indirdi. Bölgede yaşanan sıcak çatışmalarda çok sayıda terörist etkisiz hale getirilirdi. Özel Kuvvetlerin indirilmesi sonrası bölgeyi terk etmeye çalışan PKK'lı teröristlerin kaçış yolları da havadan yoğun şekilde bombalandı.

SİNCAR VE KANDİL'E ÇOK YAKIN

Gara, örgüt merkezi Kandil ile, yeni Kandil yapılmak istenen tartışmaların merkezindeki Sincar'a 120 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Gara-Sincar koridoru, Zaho'nun güneyindeki Dohuk-Dayrabun arasında uzanan sıra dağlardan oluşuyor. PKK, kış üslenmesi açısından kritik önemde gördüğü Gara'da 40'tan fazla mağarayı lojistik-ikmal amaçlı kullanırken, 70'ten fazla yerleşim birimini de kontrol ediyor.

3 KAHRAMAN ŞEHİT OLDU

Önceki gün harekat sırasında teröristlerle çıkan çatışmada, Piyade Komando Yüzbaşı Burak Coşkun ile Astsubay Kıdemli Başçavuş Harun Turhan şehit olmuş, 4 asker de yaralanmıştı. Milli Savunma Bakanlığı, hastaneye kaldırılan yaralı askerlerden Muhabere Komando Yüzbaşı Ertuğ Güler'in de dün şehit olduğunu açıkladı. Evli ve 6 yaşında bir kız çocuğu babası olan Piyade Komando Yüzbaşı Burak Coşkun ile bekar olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Harun Turhan'ın cenazeleri, Şırnak'ta düzenlenen törenin ardından memleketleri Ankara'ya gönderildi.

"KANDİL'E OPERASYONUN PROVASI"

Güvenlik ve terör uzmanı Mete Yarar da önceki gün CNN Türk canlı yayınında Gara operasyonuyla ilgili şunları söyledi: "Gara, Türkiye'den bağımsız bir alanda bugüne kadar yapılmış olan en kritik operasyon. Bu harekât Kandil'e yapılacak olan operasyonun da küçük bir provası. Kandil'de bulunan terörist sayısı, Gara'dan daha fazla değil. Gara daha çok teröristin bulunduğu bir alan. Kendi içinde o kadar çok şifreyi, ilki barındırıyor ki, Amerikalılar olsa burayla ilgili 5 tane film çevirmişlerdi. Bugüne kadarki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahada, Suriye sınırı dahil olmak üzere bu çapta yapmış olduğu en büyük operasyon. Saha şu anda ona müsaade ediyor. Ben Kandil'e TSK'nın gireceğini düşünüyorum. Bu bütün taşların en büyüğünün devrilmesi demektir. Bunun altında ne Sincar kalır ne Mahmur kalır ne de PYD kalır."

MSB'DEN YENİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada 10 Şubat'ta başlatılan Pençe Kartal-2 Harekatı kapsamında şu ana kadar, ikisi örgütün sözde yönetim kadrosundan 33 terörist etkisiz hale getirildiğini bildirildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde;

"Irak Kuzeyinde Gara bölgesinde bulunan ve teröristler tarafından kullanılan hedeflere yönelik 10 Şubat 2021 günü başlatılan "Pençe Kartal-2 Harekatı" planlandığı şekilde devam etmektedir. Harekat kapsamında ilk olarak teröristlere ait barınak, sığınak ve mühimmat depoları, sözde karargah yerleri ile mağaralardan oluşan 50'den fazla hedef hava harekatı ile imha edilmiştir. 40'tan fazla uçağın katıldığı harekatta İHA/SİHA'ların yanı sıra tanker uçakları ve Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçakları da görev almıştır. Büyük oranda yerli ve milli mühimmat kullanılan hava harekatında hedefler tam isabetle vurulmuş, harekat ile terör örgütünün söz konusu bölgedeki varlığına ağır bir darbe vurulmuştur. Hava harekatının ardından ise bölgeye kara unsurları helikopterle indirilmiştir. İlk temasta şehit düşen kahraman personelimizin kanları yerde bırakılmamış, harekat kapsamında şu ana kadar, ikisi örgütün sözde yönetim kadrosunda yer alan 33 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek yapılan harekat öncesinde hedefler özenle seçilmiş, harekatın planlanması ve icrasında sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunmasına azami hassasiyet gösterilmiştir. Asil milletimizin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ülkemizin ve milletimizin güvenliği için terörle mücadeleye en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edilecektir."

KAYNAK : Hürriyet Gazetesi, Türkiye Gazetesi, Sabah Gazetesi
YORUMLAR 55 TÜMÜ
  • NECMİ GÜL 3 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH YARDIMCISI OLSUN Yavrularımızın
    Cevapla
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin bunu şu anda Afghanistanda, Pakistanda. Kesmirde Hindistan ile ihtilaflı bölgede, Banglades ile sınırında yapıyor. Bugün zamanı YARIN çok geç.. Türkiye IRAK yönetimi ile anşasarak; YAP-İŞLET-DEVRET yöntemi ile bu gögede en az 4- 5 Hidroelektirik santrali yapabilir. Elektriğini yine IRAK a satabilir. Yarın SU konusunda anlaşmazlıkla beslenen bir ÇATIŞMAYI ve bugün PKK DOMUZ YATAĞINI sular altında bırakarak çözebilir.
    Cevapla
  • Bayraktar TB-2 3 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle dağların bittiği yere kadar ilerlenmeli. Irağın bize 40 yıldır terör ve savaş yüzünden verdiği zarara karşılık oralar ilhak edilmeli. Kesinlikle oradan çıkılmamalı. Barajlar ve kalekollar yapılmalı. Duvarda yapılmalı..
    Cevapla
  • Ahmet P 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah askerimizin yardımcısı olsun kar kış demeden görevdeler. Bu ülke bu adamlar sayesinde Ayakta yastığa başınızı rahat koyuyorsanız bu adamların sayesinde Allah sizden razı olsun. Hepinizi seviyoruz. Dünya ya çok güzel ayar veriyorsunuz gururlaniyoruz . Allah mehmetcigimizi korusun güç kuvvet versin inşallah.hakkınız ödenemez Yiğitler.
    Cevapla
  • Zübük 3 yıl önce Şikayet Et
    32 yaşındayım 30 yıldır indir me bindirme yapıyoruz bo işlet ya helak edecen ordaki herkesi yada bırak bu işleri
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya eski satılmış sistemle şu anki sistemi karıştırıyorsunuz. Yada o eski sistemin bir parçasısınız. Çok gereksiz konuşma olmuş. Aklı olan gider operasyon yapılan teröristlerin açıklamalarını Amerikanın Avrupanın ve köpeklerinin tepkilerine bakar ondan bile anlar bu işin bittiğini.
    Cevapla
  • Yücel 3 yıl önce Şikayet Et
    Öyle oturduğun yerden ahkam kesmeyle olmaz aslanım bu işler. O senin dediğini yapan hükümetler Avrupanın tasmalı uşaklarıydı.Şimdi planlı şekilde hepsinin köküne benzin dökülüyor.Eski Türkiye yok karşında...!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR