Yeni otopark yönetmeliği Resmi Gazete yayınlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 05 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'de yeni otopark yönetmeliğine ilişkin detaylar yayımlandı. İşte yeni otopark yönetmeliği ile gelen yenilikler...

ABONE OL
GİRİŞ 25.03.2021 17:10 GÜNCELLEME 25.03.2021 17:11 GÜNCEL
Yeni otopark yönetmeliği Resmi Gazete yayınlandı!
Yeni otopark yönetmeliği Resmi Gazete yayınlandı!

Otopark yönetmeliği değişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan yeni karar kapsamında meskenlerin otopark düzeni ve geleceğin araçları olarak bilinen elektrikli araç modelleri için büyük değişiklikler yer alıyor. Yeni yönetmelik 05 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak resmen yürürlüğe girdi. Peki yönetmelikte hangi değişikliler bulunuyor. İşte merak edilen detaylar...

20 ARAÇ VE ÜZERİ OTOPARKLARA ŞARJ ÜNİTESİ SOZUNLULUĞU GELDİ!

Otopark adedi 20 ve üzeri olan, yeni yapılacak binalarda, otopark alanının yüzde 5’i elektrikli araçlara ayrılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca yönetmeliğince yeni yapılacak  bölge otoparkları ile alışveriş merkezlerinde ise elektrikli araçlara ayrılacak otopark alanı yüzde 10 olarak belirlendi ve şarj ünitelerinin bu alanlara kurulması zorunlu hale getirildi. 

MESKEN OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER?

05 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yeni otopark yönetmeliğine göre binalarda, 80 metrekare altı her 3 daire için 1 adet, 80 metrekare ile 120 metrekare arası her 2 daire için 1 adet, 180 metrekare her daire 1 adet, 180 metrekare üstü her daire için ise 2 adet otopark alanı oluşturulması zorunlu hale getirildi.

Buna ek olarak konut bahçeleri için yeni otopark düzenlemesi getirildi. Konutun bulunduğu parselin otopark gereksinimi bahçe niteliği ortadan kaldırılmadan zeminin altına inşa edilecek ve zeminin üzerine 30 cm toprak dökülerek yeşillendirilecek. 

Yönetmeliği göre, tek bağımsız bölümlü, villa gibi yapılarda, yaya kaldırımında geçişleri engellememek kaydıyla, tüm bahçe alanı otopark gibi düzenlenebilecek.

RESMİ GAZETE YENİ OTOPARK YÖNETMELİĞİ RESMİ METİN İÇİN TIKLAYINIZ