Cuma namazı bu hafta camilerde kılınacak mı? 23 Nisan'da camiler açık mı? İşte tüm detaylar

Koronavirüs önlemleri nedeniyle 23 Nisan Cuma günü sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Vatandaşlar cuma gününe gelen kısıtlama nedeniyle "bu hafta cuma namazı kılınacak mı?" sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Haber7.com olarak edindiğimiz bilgilere göre Cuma namazı için İl Hıfzısıhha Kurullarının namazın pandemi kurallarına uygun şekilde kılınması için çalışma yapacağı yönünde.

ABONE OL
GİRİŞ 22.04.2021 14:42 GÜNCELLEME 22.04.2021 14:42 GÜNCEL
Cuma namazı bu hafta camilerde kılınacak mı? 23 Nisan'da camiler açık mı? İşte tüm detaylar
Cuma namazı bu hafta camilerde kılınacak mı? 23 Nisan'da camiler açık mı? İşte tüm detaylar

İçişleri Bakanlığı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resmi tatili öncesi sokağa çıkma kısıtlamasına dair genelgeyi yayımladı. Buna göre bu hafta 3 gün sokağa çıkma yasağı olacak. Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok kısıtlamanın başlatılmasının ardından camilere ilişkin bir yasak var mı sorusu ise merak konusu oldu. Peki cuma günü camiler açık olacak mı? Cuma namazı ne şekilde kılınacak? İşte tüm detaylar...

81 ile 23 Nisan genelgesi: Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak

23 Nisan'da Camilerde Cuma Namazı Kılınacak Mı?

23 Nisan Cuma günü pandemi kurallarına uygun olarak Cuma namazının eda edilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz aylarda sokağa çıkma yasağının olduğu dört günlük yılbaşı tatilinde pandemi konuşlarına uygun olarak cuma namazı kılınmıştı.

İl ve ilçe Hıfzısıhha Kurulları tarafından açıklanacak tedbirler doğrultusunda bu hafta da camilerde Cuma namazı kılınacak.

Cuma namazı bu hafta kılınacak mı?

Cuma Namazı İçin Açıklanması Beklenen Kurallar

  • Vatandaşların evlerine en yakın camilere yürüyerek gitmeleri ve hiçbir şekilde araç kullanmamaları istenecek.

  • Camiye gelen vatandaşların maske ve tek kullanımlık (kendine ait) seccadelerinin olmasına dikkat edilecek.

  • Sosyal mesafe gözetilerek namaz eda edilecek.

  • Vatandaşların namaz sonrasında da camiden kurallara uygun şekilde çıkılmasına dikkat edilecek.

Sokağa Çıkma Yasağı Kaç Gün Sürecek?

Cuma, Cumartesi, Pazar günlerinin tamamını kapsayacak sokağa çıkma kısıtlaması, 26 Nisan Pazartesi günü saat 05.00’de sona erecek. Daha önce genelge ile belirtilen “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi” aynen geçerli olacak.

Marketler Açık Olacak Mı?

Hafta sonu 10.00- 17.00 saatleri arasında açık olan bakkal, market, kasap, manav ve kuruyemişçi ile şehirlerarası seyahat kısıtlamasına dair usul ve esaslar 23 Nisan Cuma günü de bire bir uygulanacak. 

Daha önce yayınlanan genelge içerisinde, ‘Sokağa çıkma kısıtlamasındaki sürelere uymak için tüm iş yerlerinin (istisna getirilenler hariç) çalışma saatleri hafta içi günlerde 07.00-18.00 saatleri arası olarak belirlenecek. Zincir marketler ise saat 10.00'da açılacak.’ denildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise yaptığı açıklamada zincir marketlerin İstanbul’da 17.30’da faaliyetlerini sonlandıracağını duyurdu.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Nasıl Kutlanacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anıtkabir ve Birinci Meclis’te gerçekleştirilecek tören ve kutlamalar dışında tüm il ve ilçelerde Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aşağıdaki esaslara göre kutlanacak.

  • Milli Eğitim Bakanlığının 06.04.2021 tarih ve 23672112 sayılı yazısı doğrultusunda çelenk sunma törenleri fiziki mesafe koşullarına uygun şekilde asgari düzeyde katılımla gerçekleştirilecek.

  • Çelenk sunma törenleri dışında kişilerin bir araya gelmesine neden olabilecek kutlama programları yapılmayacak. Bunun yerine Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının coşkusunu yansıtabilecek başta kolluk araçlarından oluşmak üzere araç konvoyları, ses, ışık ve havai ışık gösterileri, mobil araçlarla gösteriler ile çevrimiçi etkinliklere ağırlık verilecek.

  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama törenlerinde görevli olan kişiler de tören ve kutlama programları süresi ile sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamalarından muaf tutulacak.

  • Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • yalnız 2 yıl önce Şikayet Et
    cuma camide kılınır zaten bilmiyormusunuz
    Cevapla
  • Haşmet 2 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş göz var nizam var,bir çarşıya pazara marketlere bakın sosyal mesafe diye birşey yok ,birde camiilere,camiilerde kurallara daha uygun davranılıyor bence ama niye camiiler göze batıyor anlamadım..?
    Cevapla
  • halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    inançsızlar çokta onun için..
    Cevapla
  • Remzi Karadere 2 yıl önce Şikayet Et
    Tanıdığım birçok insan onun için mi camilerden korona kaptı. Gerçeklerin üzerini kapatarak dindarlık değil dine zarar veren davranışlar sergiliyorsunuz
    Cevapla
  • ASILBEY@06ÇUBUK 2 yıl önce Şikayet Et
    Keşke pandemi bahanesiyle abdest almak,namaz kılmak yasaklansa diye CHP el ovuşturuyor ama. Bu olmayacak.
    Cevapla
  • Dark 2 yıl önce Şikayet Et
    Kurallara uyuyoruz hatta tatili de cuma günü olsun çünkü cuma gününde camiler lebaleb doluyor yasak olduğunda
    Cevapla
  • İslam akıl dini 2 yıl önce Şikayet Et
    Siyasi çekinceden dolayı tavşana kaç tazıya tut yalanını bir kenara koyun artık. İSLAM akıl dinidir. Anlayan anladı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR