Alkol üzerinden algı operasyonu! Çok sayıda ülkede de yasak
Türkiye'de tam kapanma sonrası tekel bayiler üzerinden algı operasyonu çekilirken, birçok ülkede salgın döneminde alkol tüketimi ya yasak ya da kısıtlı.
ABONE OLHaber7 / Detay Haber
Türkiye, Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek tam kapanmaya gitme kararı almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından, 29 Nisan saat 19.00'dan 17 Mayıs sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçildiğini açıklamıştı.
TEKEL BAYİLER ÜZERİNDEN ÇARPITMA
İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerlerinin faaliyetlerine ara vermesi kararlaştırılırken, bu yerler arasında tekel bayilerinin de bulunması tartışma yarattı.
BİRÇOK ÜLKEDE BENZER KARAR ALINDI
Karar sonrası "alkol yasaklanıyor" ve "kişisel haklara müdahale ediliyor" şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ancak, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kapanma süreçlerinde birçok ülkede alkol satışı ve tüketiminin kısıtlanması veya yasaklanmasına yönelik karar alınıyor.
SOYLU: BU KONUDA SORU İŞARETİ YOK
Bu sırada İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, tekel bayilerinin açık olup olmayacağıyla ilgili bir soruya "Genelge çok açık. İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil" diye konuştu.
Tam kapanmada camilere gidilebilecek mi, seyahat nasıl olacak? Bakan Soylu açıkladı
ÜLKELERİN BAZILARI YASAKLADI, BAZILARI KULLANIM ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRDİ
Avrupa'nın en yüksek alkol tüketimine sahip ülkelerinden biri olan Fransa'da, 1 Nisan'da ilan edilen kısmi karantina kuralları çerçevesinde, açık havada alkol satışı yasaklandı.
Rusya'da geçtiğimiz günlerde 1 ile 11 Mayıs tarihleri arasında her türden alkol satışını yasaklama ve alkollü içecek servisi yapılmaması kararı almıştı.
Güney Afrika, Tayland, Japonya ve Hindistan gibi ülkeler ise içki satışını yasakladı.
Almanya ve İngiltere'de kapalı alanlarda toplanmalara neden olduğu için pub, bar ve restoranlara kısıtlamalar getirildi ve alkol satışı zaman zaman yasaklandı.
İspanya'nın Katalonya bölgesinde ise, 2020 yazında sokakta alkol içenlere 13 bin 500 euro ceza kesileceği belirtilmişti.
İsveç de Kovid-19 vakalarının tekrar artması sonrası, alkol yasağını uzatmıştı.
Grönland'da da alkol satışı, pandeminin ilk günlerinde "insanların bulaşa dair farkındalığını azalttığı" gerekçesiyle yasaklanmıştı.
Vaka sayılarının artması nedeniyle uzmanların tam kapanma çağrısı yaptığı Japonya'da ise hükümet kısmi önlemler alma yoluna gitti. Bu çerçevede ülkede 25 Nisan-11 Mayıs arasında ilan edilen yeni kurallarla, restoran, bar ve karaoke kulüplerinde alkol satışı yasaklandı.
DSÖ DE ALKOL KISITLAMASINI TEŞVİK EDİYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu konuda devletleri teşvik ediyor. "Kovid-19 Karantinası Sırasında Alkol Erişimini Kısıtlayın" başlıklı bir rapor yayımlayan DSÖ alkol tüketmenin insanları virüsten korumadığını aktarmıştı.
DSÖ, "Bağışıklık sisteminizi zayıflatmamak adına alkol kullanmayın. Karantina zamanlarında, alkol tüketimi sağlık savunmasızlığını, risk alma davranışlarını, akıl sağlığı sorunlarını ve şiddeti şiddetlendirebilir" diyerek hükümetlere bu yönde karar almasını önermişti.
-
.dereköylü. 3 yıl önce Şikayet EtKimse kusura bakmasın, ben müslümanım diyen bir kişi alkolü savunamaz. İçer günah işler ayrı bir konudur. Hollanda inançsız bir toplum olmasına rağmen, akşam saat 20:00 den sonra bira satmak bile yasaktır... Bütün suç ve kazaların baş sebebi alkoldür.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ercan 3 yıl önce Şikayet EtKorona olsun, olmasin. Türkiye gibi müslüman bir devlette alkolün ne isi var.......Beğen Toplam 1 beğeni
-
Nerede idiniz? 3 yıl önce Şikayet EtAlkol yasağı gelince kişi haklarından, özel hayattan falan söz etmeye başladılar. Bizim okuma hakkımız bile gaspedilirken, seksenlik ninelerimiz hastaneye alınmazken neredeydiniz? Bunca ölümü gördüğü halde böyle konuşanlardan insanlık beklenmez. İçkiyi tamamen yasaklamak anayasanın vatandaşın sağlığını koruma emrinin gereğidir, tamamen yasaklanmalıdır. Bu yasağa karşı çıkanlar korkmasın, aylarca ayılmazlar.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Fakirinbiri 3 yıl önce Şikayet EtHer türlü pisliğin anası olan içkinin de kısıtlanmasına karşı çıkan nasıl Müslüman olabilir ki. Bu özgürlük safsatası çok kötü kullanılır oldu. İçki içiyor nara atıyor, her türlü pisliği yapıyor, kaza yapıyor,... yapıyor da yapıyor. İçme özgürlüğü olduğunu savunanlar benim sessizlik hakkımın olduğunu, emniyetle yol alma hakkımın da olduğunu bilmeliler, neden savunmazlar ki. Ama maksat İslamın haram kıldığını özgürlük adı altında yapmak, şeytana uşaklık yapmak.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Malatya lı 3 yıl önce Şikayet EtAllah tan korkun be eskiden pavyonlar bile Ramazan dolayısıyla kapalıdır yazardı. Noldu size böyle bari şu mübarek ayda içmeyin. Vallahi billahi öleceksiniz, hesaba çekileceksinizBeğen Toplam 4 beğeni