15 Temmuz FETÖ'nün hain darbe girişiminde liderler neredeydi

Türk halkının 251 şehit vererek destan yazdığı FETÖ'nün hain darbe girişiminin üzerinden 5 yıl geçti. Peki, beka sınavı verdiğimiz o gün ve gecede liderler neredeydi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.07.2021 10:15 GÜNCELLEME 14.07.2021 10:41 GÜNCEL
15 Temmuz FETÖ'nün hain darbe girişiminde liderler neredeydi
15 Temmuz FETÖ'nün hain darbe girişiminde liderler neredeydi

17/25 Aralık soruşturmaları ve MİT tırlarının durdurulması gibi kumpaslarla, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde yüzde 49 oy oranıyla yeniden iktidara gelen AK Parti'ye geri adım attıramayacağını anlayan FETÖ, 15 Temmuz'da son çare olarak gördüğü darbe girişimi için düğmeye bastı. 

DARBE GİRİŞİMİ SAAT 16.16'DA BAŞLADI 

Darbe girişimi, Kara Havacılık Komutanlığındaki bir subayın MİT'e "FETÖ'cülerin MİT Müsteşarı Fidan'ı almak için kuruma saldırı düzenleyeceği" ihbarının yapıldığı saat 16.16'da başladı. 

İHANET GİRİŞİMİ TÜM YURTTA YAKLAŞIK 21 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI 

15 Temmuz 2016 Cuma günü başlatılan darbe girişimi, tüm yurtta yaklaşık 21 saatte kontrol altına alındı. Türkiye'nin, o karanlık gecede aydınlığa çıkması için mücadele eden sivil, polis ve askerlerden 150'si Ankara'da, 99'u İstanbul'da, 2'si Muğla'da şehadete yürüdü. 

LİDERLER NEREDEYDİ? 

FETÖ'nün devletin tüm kurumlarına sinsice sızarak devletin silahlarını millete doğrulttuğu, demokratik yönetimi yok etmeyi hedeflediği darbe girişimini AK Parti’nin “kontrollü darbesi’ diye tanımlama hadsizliğine düşen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Atatürk Havalimanı'ndan "kontrollü kaçışı" hafızalar kazandı. 

KILIÇDAROĞLU'NUN TANKLARLA İMTİHANI 

Daha önceki konuşmalarında "Darbe olsa tankın önüne ilk ben geçerim" diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ihanet gecesinde darbecilere ait tankların yanından geçerek Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun oturduğu eve sığınmış ve geceyi burada geçirmişti.  

15 TEMMUZ FOTOĞRAFI 

Fotoğrafta Kılıçdaroğlu'nun, İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile birlikte CNN Türk kanalını izlediği, o sırada ekranda köprüdeki darbecilerin teslim olma görüntüsünün yer aldığı görülüyor. 

Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz gecesinde neler yaşadığını şu sözlerle anlattı: 

"21.50 uçağıyla Ankara'dan havalandık. İstanbul'a 23.00 sıralarında indik. Uçak indikten sonra askeri müdahaleden söz edildi. İnanamadım… Darbeye karşı olduğumuzu ifade ettik. Ankara'ya dönmek için bekledik. Havalimanı dışına çıkmanın da tehlikeli olabileceği ifade edildi. Oradan Bakırköy Belediye Başkanımızın evine gittik. Orada darbeye karşı olduğumuza yönelik kısa bir metin hazırlayıp medyaya gönderdik." 

cumhurbaşkanı Erdoğan -15 temmuz

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz darbe girişiminin ilk saatlerinde Muğla'nın Marmaris ilçesindeydi. Yaşanan olayları buradan takip etti ve ilk açıklamasını da yine burada yaptı. Marmaris’te verdiği mesajlarla Türk halkı vatana kast eden hainlere karşı tek yürek oldu.  

SUİKAST TİMİ ERDOĞAN İÇİN HAVALANDI 

Erdoğan’ın Marmaris’te olduğu bilgisini alan, özel kuvvetler, SAT ve MAK timinden oluşan tam teçhizatlı FETÖ'nün suikast timi İzmir’den 3 helikopterle havalandı. Ancak onlar Marmaris’e ulaştığında Cumhurbaşkanı'nın uçağı İstanbul'a inmek üzereydi.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan - CNN Türk - Face time

HALKI MEYDANLARA DAVET ETTİ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta CNN Türk televizyonu olmak üzere çeşitli televizyon kanallarına bağlanarak, askerî kalkışmaya tepki gösterdi ve halkı meydanlara davet etti. Erdoğan, “Millî iradeye yönelik bu ayaklanma hareketine karşı tabii ki hukuk, yasalarımız, anayasamız neyi gerektiriyorsa bunun bir defa cevabını bu yapı ister Silahlı Kuvvetler içinde olsun, bir grup azınlık da olsa ister başka kurumlarımızın içerisinde olsun, gereken cevabı alacaklardır.” dedi. 

15 Temmuz'da Atatürk Havalimanı

ATATÜRK HAVALİMANI 

Saat 22.15’te darbecilerin kritik hedefleri arasında yer alan Atatürk Havalimanı’nın giriş ve çıkışları zırhlı araçlarla kapatıldı. Darbeciler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla havalimanına gelen binlerce kişinin üzerine ateş açtı. Halkın direnişi ve özel harekât polisleri sayesinde darbecilerin Hava Trafik Kontrol Kulesi ve Havalimanın üzerindeki kontrolü el değiştirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 03.20'de uçakla Atatürk Havalimanı'na geldi. Erdoğan, kendisini karşılayan kalabalığa "Milletin üzerinde hiçbir güç yoktur. Bu bir ayaklanma, ihanet, vatana ihanet hareketidir. Bunun bedelini çok ağır ödeyecekler." diye seslendi. 

BEKİR BOZDAĞ’DAN TBMM’DE TARİHİ SÖZLER: BİZİM BURADA YAPACAĞIMIZ ŞEY BURADA ÖLMEKTİR 

TBMM'de temsil edilen tüm siyasi partilerden milletvekilleri, demokrasi ve Meclise sahip çıkmak üzere TBMM Genel Kurul salonunda saat 01.39'da toplandı. 

Bakanı Bekir Bozdağ, Meclis kürsüsünden, "Meclis burada dursun, burayı kapatıp aşağıya (sığınağa) gidersek bu millet meydana gelmez, bu millet 'Meclis bunlardan korktu' der. Bizim burada yapacağımız şey burada ölmektir." dedi. 

DÖNEMİN BAŞBAKANI BİNALİ YILDIRIM 

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, darbe girişiminden kısa süre sonra saat 23.02'de televizyonlara bağlanarak halka mesaj verdi. Yıldırım, "Bu kanunsuz eylemin içerisinde olanlar en ağır şekilde bedelini ödeyecekler." dedi. 

HULUSİ AKAR HELİKOPTERLE AKINCI ÜSSÜ'NE GÖTÜRÜLDÜ

Dönemin Genelkurmay Başkanı Akar, saat 23.03'te Genelkurmay Başkanlığı bahçesinde bulunan helikopterle Akıncı Üssü'ne götürüldü.

Derdest edilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu'nun da arasında bulunduğu birçok general Ankara, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ve bazı komutanlar ise İstanbul'dan alınarak Akıncı Üssü'ne götürüldü. 

BAHÇELİ: TBMM'YE GİDİN VE DARBECİLERİ DURDURUN

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin o gece kendilerine, "Darbecilerin ilk hedeflerinden birisi TBMM'dir. Derhal Meclis'e gidin ve müdahale etmelerine engel olun" diyerek talimat verdiğini belirten Akçay, "Meclis'teyken darbeye asla boyun eğmeyeceğimizi söyledik. Hatırladığımızda coşkuyla tüyleri diken diken eden güçlü bir atmosfer oluştu. Bu Türk Milletinin birlik ve beraberliğini temsil eden TBMM'nin gazi sıfatına yakışır bir tutum aldığının göstergesiydi" dedi.

KURMAYLARININ "GÜVENLİ BİR YERE GEÇME" ÖNERİSİNİ REDDETTİ 

Darbe girişimi gecesi MHP Lideri Devlet Bahçeli ve bazı parti yöneticileri hızla Balgat'taki Genel Merkez binasına geçtiler. Yaşananlar ile Genel Merkez'in camları da sarsılırken MHP kurmayları, Bahçeli'ye güvenlik endişesiyle "yer değiştirelim, güvenli bir yere geçelim" teklifinde bulundular. Bahçeli, kabul etmedi, ne olursa olsun partiden ayrılmayacağını söyledi. 

"BİZ BU YAŞANANLARA KARŞI SİYASİ İKTİDARIN YANINDAYIZ"

MHP lideri özel kaleme Başbakan'a iletilmek üzere şu mesajı aktardı: Biz bu yaşananlara karşı siyasi iktidarın yanındayız. 

ABDULLAH GÜL: BUGÜN DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR 

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kışlasından çıkan askerlere "Genelkurmay Başkanı'nın talimatı yoktur" diyerek şu çağrıda bulundu;

Türkiye'de bu şekilde bir grubun gece baskınıyla yönetim değiştirmesi, rejim değiştirmesi mümkün değildir. Asla mümkün değildir. Dolayısıyla bugün vatandaşlarımın fikri, zikri, inancı, partisi ne olursa olsun bütün bunları bir yana bırakıp demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkma günüdür, bu bir sınav günüdür. 

Ayrıca bugün sokağa çıkan bir kısım askere de şunu söylemek isterim; 'Onların 7 sene Cumhurbaşkanı olarak, başkomutanlığını yapmış bir kişi olarak emir komuta zinciri altında bir talimat yoktur. Genelkurmay Başkanı'nın bir talimatı yoktur. Ordu komutanlarının yoktur, böyle bir durumda kim talimat veriyorsa bunları kesinlikle dinlemeyin ve bir an önce bu hatadan, bu yanlıştan dönün. TSK'nın başına karşı yapılan bu rencide edici ve bu kabul edilmez olay asla unutulmaz. Onun için tekrar söylüyorum; yanlış içerisinde olanlar yanlışlarından dönsünler, kışlalarına dönsünler, halkla karşı karşıya gelmesinler. 

'TRT’yi alan adam' Süleyman Soylu

SÜLEYMAN SOYLU'DAN "BİZİM DIŞIMIZDA KİM GELİRSE VURUN" TALİMATI 

O dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Süleyman Soylu, darbe girişimi gecesi sokağa ilk inen bakandı. Soylu, darbecilerin TRT’den çıkarılmasında büyük rol oynadığı için “TRT’yi alan adam” alarak da anıldı.  

Halkla birlikte TRT Genel Müdürlüğü ana binasına giriş yapıp darbecileri püskürten Soylu, o gece TRT’de derdest edilen askerlerin birinin telsizini aldığını belirterek, “Telsiz hâlâ bende. O gecenin hatırası olarak saklıyorum” dedi. O geceyi Soylu ‘Burası sizin namusunuz, bizim dışımızda kim gelirse vuracaksınız’ dedim. ‘Bizim dışımızda buraya kim girmek isterse vurun’ dedim ve oradan içeri girdik sözleriyle anlattı. 

BİNALİ YILDIRIM MİLLETİN BÜYÜK DESTANINI DUYURDU

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 16 Temmuz'da saat 12.57'de Çankaya Köşkü'nde yaptığı açıklamayla darbe girişiminin bastırıldığını duyurdu. 

Darbe teşebbüsüne karşı ülkenin her köşesinde Türk milletince gösterilen kahramanca direniş ve kararlı duruş tarihe altın harflerle geçti.

KAYNAK : Haber7, AJANSLAR
YORUMLAR 48 TÜMÜ
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    meral yemek programi bakiyor gandi ise kanal gezer iken benim hainler kazansin diye bekliyor idi pkk ise baska yerde hazir bekliyor idi
    Cevapla
  • Adnan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakırköy belediye başkanının evinde başbakan olmayı coook bekledin ama avucunu yaladın bu dünya korkaklarin değil cesaretlilerin basarılı olduğu dünya anlamışsındır sen onu
    Cevapla
  • Almancı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bay kemal senin tuzun kuruydu o gece, suikast girişimi sana değil Reis’e idi! Ne konuşuyorsun sen!
    Cevapla
  • lazoğli 2 yıl önce Şikayet Et
    birde bu darbecilerin siyasi ayakları kimler onları da ortaya çıkarırlar inş.
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Siyasi ayağın kim olduğu açık değil mi ? Ben Başbakan olacağım diyen kimse banka önüne gazete tv önüne emirlerle gidip fetöye destek çıkan kol kanat gerenleri bilmiyormusun tüm bunlara rağmen hala khk dan atılanları mağdur diyerek savunanlar ayan beyan ortada duruyorken akp de siyasi ayak arayanlar ip CHP hatta hdp deki siyasi fetö kamikazelerini arayanlar fetönün en güzel çalışması olan hedef saptırmasına kanan ahmaklardan başka kimse bu soruyu sormaz.
    Cevapla
  • Yzuusu 2 yıl önce Şikayet Et
    Kim geçecekti darbede ülkenin başına onu bulun kiravatla kahve içmeye benzemez mücadele
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR