Vaka sayılarındaki ilk sıradaki ilimize 'delta' uyarısı! Bir anda yüzde 70'e yükseldi

Son dakika haberi... Covid-19 vaka sayılarında ilk sırada yer alan ilimiz olan Rize'de servisler ve yoğun bakımlar bir haftada doldu. Vaka sayılarının bir haftada 100 binde 614'ten 653'e çıktığı ilimize 'Delta' varyantı uyarısı yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2021 17:14 GÜNCELLEME 14.09.2021 17:15 GÜNCEL
Vaka sayılarındaki ilk sıradaki ilimize 'delta' uyarısı! Bir anda yüzde 70'e yükseldi
Vaka sayılarındaki ilk sıradaki ilimize 'delta' uyarısı! Bir anda yüzde 70'e yükseldi

Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, "İnsanların yaşam tarzı olarak iç içe yaşamayı sevmesi, kayıkhane ve kahvehane muhabbetlerinin fazla olması maalesef Rize'deki oranların düşmemesinde çok önemli etken" dedi.

Rize'deki Covid-19 vakalarındaki artışı değerlendiren Recep Tayyip Erdoğan Üniverisitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Covid-19 Yetkilendirilmiş Tanı Laboratuvarı İl Koordinatörü Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, "Daha önce Delta varyantlarımız yüzde 25-30'lardayken şu anda yüzde 70'lere kadar çıkmış durumda. Deltanın bulaştırıcılığının diğer varyantlara göre 2,5-3 kat daha fazla olduğunu biliyoruz. Bunun etkisinin yansımış halini gördük" dedi.

VAKA SAYILARI 1 HAFTADA 100 BİNDE 614'TEN 653'E ÇIKTI

RTEÜ Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Covid-19 Yetkilendirilmiş Tanı Laboratuvarı İl Koordinatörü Doç. Dr. Çiçek, Sağlık Bakanlığının hazırladığı illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarında ilk sırada yer alan Rize'de, vaka sayılarının bir haftada 100 binde 614'ten 653'e çıktığını söyledi.

Rize'de yaşam biçiminden dolayı vaka sayılarının düşmediğini öne süren Çiçek, "Dışarıdan çok fazla çay göçü var. Sosyal hareketliliğin çok fazla olduğu bir il, yaz aylarında bu hareketliliğin iyice arttığını gördük. Bu nedenle maalesef Rize'de oranlarımız düşmüyor. İnsanların yaşam tarzı olarak iç içe yaşamayı sevmesi, kayıkhane, kahvehane muhabbetlerinin fazla olması maalesef Rize'deki oranların düşmemesinde çok önemli etken" dedi.

Çiçek, hastalarda akraba bağlarının yüksek olduğunun görüldüğüne işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Laboratuvar sonuçlarına baktığımız zaman aile içi kümelenmelerin oldukça fazla olduğunu görüyoruz. Bu da yakın temasın çok fazla olduğunun, hala maske, mesafe kurallarına çok dikkat edilmediğinin laboratuvara yansımış hali oluyor. Daha önce Delta varyantlarımız yüzde 25-30'lardayken şu anda yüzde 70'lere kadar çıkmış durumda. Deltanın bulaştırıcılığının diğer varyantlara göre 2,5-3 kat daha fazla olduğunu biliyoruz. Rize'de bunun etkisinin yansımış halini gördük. Şu anda raporladıklarımızın çoğunluğu Delta varyantı. Bulaştırıcılık yüksek olduğu için oranlar da yüksek gidiyor."

"SERVİSLER DOLU, YOĞUN BAKIMLAR DOLU"

Sağlık kuruluşlarında yoğunluk yaşandığını aktaran Çiçek, "Hastaların genel seyrine baktığınızda servisler dolu, yoğun bakımlar dolu. Daha genç yaş grubuna indi. Gebe hastalarımız var. Bu da Delta varyantının sadece bulaştırıcı etkisi ile kalmadığının, kliniklere de yansıdığının en büyük göstergesi" ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Çiçek, kulaktan dolma bilgilerle aşı karşıtlığı oluştuğuna değinerek, "DNA ile oynanması, çip takılacağı, kısırlığa sebep olacağı, uzun dönem etkileriyle ilgili birtakım gerekçelerle henüz ülke olarak tam aşılamada istenilen seviyede değiliz. Ne zaman toplum bağışıklığının tam sağlanması için istenen yüzde 80 gibi bir orana ulaşırsak, o zaman toplum bağışıklığından söz edeceğiz. Pandemi bitmediği halde bitmiş gibi davranıyoruz. Aşı bu işin emniyet kemeri ise maske, mesafe, hijyen de diğer kurallarını oluşturuyor, hem aşımızı olup hem de diğer kurallara uyarak bütün halinde pandemi ile mücadele edeceğiz." diye konuştu.

Vaka sayılarında en yüksek il olmanın üzüntüsünü ve yoğunluğunu yaşadıklarını dile getiren Çiçek, güzel birinciliklerle anılmak istediklerini kaydetti.

Ayşegül Çopur Çiçek, aşılanmanın bir an önce yapılması, aşı karşıtlığı oluşturulmaması, aşı ile birlikte maske, mesafe, hijyenin tam uygulanması gerektiğini vurgulayarak, Delta varyantında sosyal mesafenin 1,5 metreden 2 metreye çıkarıldığını, bunlara uyulduğu sürece normalleşmenin çok daha hızlı olacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 66 TÜMÜ
  • SAGLIKCI 2 yıl önce Şikayet Et
    Aşıdan korkanlar istatistiklere baksın aşı başladığından bu yana sağlık çalışanı ölümleri bayağı azaldı. ayrıca aşı olan covit oluyor fakat daha rahat geçiriyor hastalığı aşı olmayan ile olan arasındaki farkı belirgin şekilde görüyoruz. Aşı olmayanlara hayat daha çok zorlaşacak
    Cevapla
  • Yaşar 2 yıl önce Şikayet Et
    Niye. Mutasyona mı uğratacaksınız.
    Cevapla
  • mert 2 yıl önce Şikayet Et
    okullar ivedilikle uzaktan eğitime geçmeli
    Cevapla
  • metin 2 yıl önce Şikayet Et
    okulları açmak ne derece doğru.. bu durumda daha çok vakalar artacak.. okullar derhal kapatılmalı.. uzaktan eğitim artık model olmalı..
    Cevapla
  • celalettin 2 yıl önce Şikayet Et
    sorunlara köklü çözüm bulmak için güzel bi ifademiz vardır. sivrisinekle mücadele için bataklığı kurutmak gerekir. halk sağlığı için öncelikle rafine edilmiş, katkı maddeli , genetiği değiştirilmiş , hormonlu ve nice zararlı ürünleri piyasadan kaldırma yoluna gidilmeli. bu yapıldığında genel sağlığımız rayına oturacak , bağışıklık , direnç artacaktır. hastalıklar en aza inecektir. ilgili kurul ve kurumlar, bunun çözümü kararlar alacağına, bünyenin güçlenmesini ve hastalıkların asıl sebebini es gecip ,ilaca , ileride neye sebep olacağı belirsiz aşılara, kimyasallara bağımlı hale getirecek açıklamalar ,tavsiyeler yapıp duruyor. ve hastalık , hastane , ilaç döngüsü devam ediyor.
    Cevapla
  • Aşıya HAYIR 2 yıl önce Şikayet Et
    Rize'ye 3 aydır yağmur yağıyor, güneşli gün sayısı çok az, dolayısıyla D vitamini eksikliği var. Covid-19 dan öncede her sene bu mevsimlerde grip salgınından dolayı hastanelerde aşırı bir yoğunluk oluyordu. Ama şuan Allaha şükür kimse grip olmuyor, hiçbir doktor grip teşhisi koymuyor, herkes korona olmuş...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR