Yurt sorunu nasıl çözülecek? Bakan Kasapoğlu'ndan gençlere çağrı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, son günlerde gündeme oturan yurt sorunu ile alakalı Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi'ye konuştu ve algı yapanlara sert çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 23.09.2021 08:52 GÜNCELLEME 23.09.2021 11:45 GÜNCEL
Yurt sorunu nasıl çözülecek? Bakan Kasapoğlu'ndan gençlere çağrı
Yurt sorunu nasıl çözülecek? Bakan Kasapoğlu'ndan gençlere çağrı

Bazı konular sayılarla, rakamlarla izah edilmez. Öğrencilerin yurt konusunu da o şekilde görüyorum. Elbette ki hedef yurda yerleşmek isteyen tek bir öğrencimizin dahi açıkta kalmaması.

Tabii bir de madalyonun öteki yüzü var. Yurt sorunu üzerinden bir algı operasyonu yürütülmek isteniyor. Onu görebilecek kadar tecrübe sahibiyiz. Gezi sürecinde hop diye bir duran adam ortaya çıkmıştı. Bir de kırmızılı kadınımız vardı. Ne oldu? Şimdi de parklarda yatanlar var.

Uçlara savrulmadan, algı operasyonlarına alet olmadan öğrencilerimizin yurt sorununu tartışmamız gerekiyor. Öyle yaptım. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile yurt sorununu konuştum. Kasapoğlu ile yurtların kapasitesine, sayılara takılmadan olayın insani boyutunu da masaya yatırdık.

"GENÇLER İRTİBAT HALİNDE OLALIM"

Kasapoğlu’nu bir fazla genci daha yurda nasıl yerleştiririm çabası içinde gördüm. Zaten gençlere, ailelerine çağrı yaptı. "Bir gencimizi dışarıda bırakmamak için, başvuruda bulunan gençlerimizi yerleştirmek için çalışıyoruz. Bizimle irtibat halinde olsunlar" dedi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara yerleşmek için bu yıl 624 bin 136 başvuru olmuş. Peki bunun ne kadarı yerleştirildi?

Kasapoğlu, "Bu başvuruda biz 362 bin kişiyi yurda yerleştirdik. Bunun 46 bin 863’ü feragat etti. 35 bini hemen ilk yedekte yerleştirdik. Normal süreçte biz başvuranların yüzde 90’ını yerleştiriyoruz. Pandemi nedeniyle bir sıkışma oldu. Ama tüm imkânları seferber edeceğiz. Son 4 yılda yatak sayısını 216 bin artırdık. Bunun çoğu pandemi döneminde bitirildi. Yine kısa sürede devreye sokacağımız 64 bin kapasite var. Onları yetiştirmek için yoğun bir çalışma içindeyiz" dedi.

PANDEMİ SIKIŞIKLIĞI

Peki sorun nereden kaynaklanıyor? Bu yıla has bir yığılma mı söz konusu?

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu bu soruya şu yanıtı verdi: "Eylül ayıyla birlikte başlıyor yurtlara yerleştirme konusu. Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının hemen akabinde biz yurtlara başvuruları alıyoruz. Yurt süreci her zamanki gibi kendi mecrasında ve profesyonelce yönetilen bir süreç. Bu yıl da öyle oldu. Başvurular alındı. 12 ayrı kurumdan doğrulamalar yapıldı. Başarı kriteri, gelir kriteri, sosyal kriter üç ayrı kriter incelenip, talebe göre yerleştirme yapıldı. Pandemi nedeniyle 2 yıldır başvuru almadık. Bu yıl o yüzden yığılma oldu. Pandemi nedeniyle geçen yıl gelmeyen öğrenciler bu yıl geldiler. Bir de bu sene başvuran öğrenciler var. İkisinin bir araya gelmesi bir yoğunluk oluşturdu. Ama yerleştirmelere baktığımızda bizim yerleştirmemiz zaten 2019’da da ilk başta aynı oranda. Biz her yıl aldığımız başvurunun yüzde 88’ini yerleştiriyoruz."

GENÇLER

Peki sorun nerede? Sadece pandemi nedeniyle yoğunlaşmada mı? Bakan Kasapoğlu’na sordum.

"Gençler muhalefetin istismar etmek istediği bir kitle. Buradaki yoğunluğu kendilerince istismar vesilesi yapıp, algı yönetmeye kalkıştılar" yanıtını verdi. Elbette ki iktidar çare bulma merciidir. Zaten Kasapoğlu da o çaba içinde.

"Bir yandan yeni yurtlar devreye girecek. Bir yandan yeni kiralamalar yapıyoruz. Yurt olabilecek yerlere bakıyoruz. Kiralıyoruz. Satın alıyoruz. Tüm imkânları devreye sokuyoruz. Hiçbir gencimizin açıkta kalmasına gönlümüz razı olmaz. Onları dışarıda bırakmamak için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

720 BİN KAPASİTE VARKEN BU SORUN NE?

Anlamadığım bir nokta var. Madem 720 bin kapasite var, 624 bin müracaat olduğuna göre bu sıkışıklık neden yaşanıyor? Gençlik ve Spor Bakanı’na sordum.

"Halihazırda kalan öğrenciler var. Mevcut devam edenler var. Üçüncü sınıf, ikinci sınıf talebeleri var. Onlar da yarı yarıya" yanıtını verdi.

Ben yurtlarda kalan eski öğrencileri hesap etmemiştim.

BARINAMAYANLARA ÇAĞRI

Sosyal medyada "barınamıyoruz" hashtag’i açıp parklarda eylem yapan gençler var. Onların bir kısmının üniversite öğrencisi olmadığı hatta başka şehirlerde yaşayıp yurt başvurusu olmadığı halde eylem yaptıkları iddiaları da var. Ama dikkat çekmeyi başardılar.

Bakan Kasapoğlu’na bu gençlerle görüşür müsünüz diye sordum. Onları bir çay içmeye davet eder misiniz, diye ekledim.

"Bu arkadaşlar önce bize hangi yurda başvurmuşlar, hangisine kabul alamamışlar bildirsinler. Başvurularını alalım, kaçıncı yedek öğrenelim. Kendilerini tanıyalım. Maalesef öğrenci olmayıp, İstanbul’da evi olup diğer şehirlerde gösteri yapanlar var. Bizim niyeti halis olan her gencimizle diyaloğumuz, bağlantımız olur. Her zaman kapımız açıktır onlara. Ama kötü niyetli, istismar aracı olanlara da kanmayız. İyi niyetli herkesle görüşürüz" yanıtını verdi.

YURT ÇIKMAYANLARA İRTİBAT KURUN ÇAĞRISI

Gençler, bakanın açık daveti var. "İrtibatta kalalım" diyor. Parklarda eylem yapmak bir hak olabilir ama bakanla irtibat kurmak da çözümü getirir. Takdir sizin.

Pandemi nedeniyle bir sıkışıklık yaşandığı gerçek. Özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’in de aralarında bulunduğu illerde bir yığılma söz konusuymuş, yani üniversitelerin yaygın olduğu nüfusu büyük iller. Bunlar hangisi?

Bakan Kasapoğlu bunları, "En sorunlu iller İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Konya, Eskişehir, Mersin, Samsun, Muğla, Bursa, Burdur, Aydın" olarak sıraladı. Ardından da "Çözmeye çalışıyoruz" diye ekledi.

30’a yakın ilde yedeklerin yerleştirmesi tamamlanmak üzereymiş. Adana, Adıyaman, Aksaray, Ardahan, Batman, Erzurum, Kırklareli, Niğde ve 789 ilçede ise sorun yaşanmamış.

ÖNEMLİ GÜN

Yurt kayıtları çıkanlardan sonra pazartesi günü 35 bin ek yerleştirme yapılmış. Buna rağmen yurda yerleşemeyenler için bugün önemli gün. Kasapoğlu, ikinci yerleştirmenin bugün yapılacağını açıkladı.

"Bakanlık olarak il il, ilçe ilçe, yurt yurt her talebi takip ediyoruz. Öğrencileri yerleştirmek için, kapasite arttırımı dahil ne gerekiyorsa çalışıyoruz. Gençler, aileleri bizimle irtibatta olsunlar. Bu dengeyi bulacağız. Bizimle irtibatta olsunlar. Biz takip edeceğiz" diye söz verdi.

KILIÇDAROĞLU’NA NE YANIT VERDİ?

Bu kadar soru sorduktan sonra CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun "Bu işi 1 yılda çözerim" sözlerini hatırlatmamak olmazdı. Kasapoğlu’na sordum. "Biz bir yerde yurt yaptık, 2 yıl boyunca o yerin CHP’li belediyesinden o yurdun foseptiğini bağlamasını talep ettik, bağlamadılar. Sonunda biz bağladık. Buna göre kıyas edin" yanıtını verdi.

KAYNAK : Hürriyet Gazetesi
YORUMLAR 38 TÜMÜ
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    TEKLİF : Yaa Cocuklarımızı ingilterede Cambrıdge veya Brıghtoon a dil eğitimine gönderiyoruz. Napıyoruz? Orada konaklayan ailelerin birer odasını kiralıyor öğrenciler. Bu artık devlet tarafından kontrollü bir sektör olmuş. Neden tüm şehirlerdeki üniversitelerde okuyan cocuklarımız için böyle bir sisteme geçilmesin. Hem aileler konaklayan öğrenciler için para kazanır vergisini verir hem de ögrencilerin yurt kalacak yer vs sorunu kalmaz..
    Cevapla
  • pusula 2 yıl önce Şikayet Et
    eee hani yurt sorunu yoktu ? olmayan sorunun nasıl çözecekler?
    Cevapla
  • Qwerty 2 yıl önce Şikayet Et
    Başarılı öğrenciler okusun üniversiteler vaşlhi billahi genel ev gibi olmuş ben gözlerimle şahit oldum
    Cevapla
  • Cevdet.01. 2 yıl önce Şikayet Et
    Mersin üniversitesi mevcut 40000 ogrenciye hizmet veriyor.Kiz öğrenci yurdu 3500kisilik Özel yurtlara apart evlere mecbur bırakılıyor öğrenciler.1+1 eşyalı daire 1750tl vijdan.Siyasiler %90yerlestiriliyor diyorlar.Ben bir öğrenci velisi olarak inanmıyorum.Teorik olarak konuşuyorlar.Pratikte öyle değil.Sonra irdeleyince.Nankor oluyoruz.
    Cevapla
  • mehmetcik 2 yıl önce Şikayet Et
    ailesi başka ilde olan taşradan gelen üniversite öğrencilerine öncelik tanınmalı, ankarada oturup ankarada yurda yerleştirilenler acilen çıkarılmalı.inşaatı tamamlanamayan yurtlar acilen tamamlanmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR