Çözüm için 3 teklif: Külliye'de nafaka için özel toplantı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında toplanan heyet, "nafaka"ya bir formül getirmek için özel bir görüşme gerçekleştirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.01.2022 07:15 GÜNCELLEME 15.01.2022 07:15 GÜNCEL
Çözüm için 3 teklif: Külliye'de nafaka için özel toplantı
Çözüm için 3 teklif: Külliye'de nafaka için özel toplantı

Uzun süredir hükümetin gündeminde olan nafaka konusu, salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yine masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet, İçişleri Bakanları ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve bazı AK Parti kurmayları kendi çözüm tavsiyelerini sundu.

3 ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Bu tavsiyelerin arasından üç başlık öne çıktı; hakimlerin, nafaka talebini değerlendirirken daha fazla takdir yetkisi kullanması, boşanma sürecinin çekişmeli geçmesinin engellenmesi, kadının boşandıktan sonra yoksulluktan kurtarılması için bazı mekanizmaların devreye alınması gerektiği belirtildi.

Nafakada kademeli formül: Önce boşanma sonra velayet ve tazminatNafakada kademeli formül: Önce boşanma sonra velayet ve tazminat

TOPLU TAZMİNAT TAVSİYESİ

AK Partili kaynaklar, mevcut yasada bir sıkıntı olmadığını vurgulayarak, "Kanun, 'nafaka süreli talep edilir' diyor. Ancak hâkimlerin iş yükü çok fazla olduğu için uygulama noktasında bir sıkıntı var. Bazı hakimler ise takdir yetkisini kullanıp tarafları anlaştırıyor, boşanırken toplu tazminat ödenmesine hükmediyor. Yani makul bir süre veya toplu tazminat ile bu iş halledilebilir" dedi.

Belli süreli nafaka konusunda ortak bir görüşe varıldığını belirten kaynaklar, "Boşandıktan sonra kadının yoksulluktan kurtulması gerekiyor. Yeni bir hayat kurarken devlet desteği olmalı. Bu dönemde kadına iş bulunmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Son dakika: Süresiz nafaka bitiyor, işte yeni formül! İki taraflı mağduriyetler bitecek...Süresiz nafaka bitiyor, işte yeni formül! İki taraflı mağduriyetler bitecek

NAFAKALARIN YÜZDE 66'SI ÖDENMİYOR

Bunların yanı sıra boşanma davalarının çekişmeli geçmesinin engellenmesi için arabuluculuk önerisi gündeme geldi. Tarafların nafaka, velayet ve mal paylaşımı konusunda anlaşmasını sağlayacak bir arabuluculuk mekanizmasının olması gerektiği aktarıldı. Bu sayede, boşanma davalarının daha kısa bir süre içerisinde çözülebileceği ifade edildi.

Öte yandan, toplantıda, boşanma davaları ve nafaka ödemeleriyle ilgili istatistikler de paylaşıldı. Buna göre Türkiye'deki nafakaların yüzde 66'sı ödenmiyor. Boşanma davalarının yüzde 49'u anlaşmalı şekilde sonuçlanırken, yüzde 48,5'i çekişmeli geçiyor. Evlilik sürelerine bakıldığında boşanma oranları, ilk bir yılda yüzde 2,6, 1 ila 5 yıl yüzde 33,4, 6 ila 10 yıl yüzde 20,6, 11-15 yıl arasında ise yüzde 15,8.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi / Ebru Karatosun
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Wwwww 2 yıl önce Şikayet Et
    Dinimize göre devlet nafaka bağlamıyor dinimiz en fazla 3 ay ödersin diyor diyanet işleri başkanı sayın ali erbaş bakanı iyi bilir dinimize göre gitsin madem din devletiyiz ona göre dinin hükmünü versinler kafalarına göre hukuk bunu şunu diyor diyip kadınlar erkekleri somurmesin 3 aydan fazlası dinen haram kadın ömür dünyada bunun hesabını verecek tabi buna vesile olanlar daha çok verecek Allah vaim
    Cevapla
  • musa 2 yıl önce Şikayet Et
    kadınlar sırf nafaka almak işini bırakıyor, malesef bu hiç sorgulanmıyor. kadın her zaman haklı değildir.
    Cevapla
  • beta 2 yıl önce Şikayet Et
    nafaka evlilik süresi kadar olmalı daha fazla değil
    Cevapla
  • Yorumcu 2 yıl önce Şikayet Et
    İslam devletiyiz, İslam'ın bu konuda ki hükmüne bakmak o kadar mı zor? Kendinizce çözüm arıyorsunuz.
    Cevapla
  • Fatih 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet desteği olursa boşanma davaları patlama yapar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR