İBB'nin Bizans'ı diriltme hayali! Sultanahmet Meydanı'nda ihanet projesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sultanahmet Meydanı'nda kalıntıları bulunan Antik Roma Hipodromunu yeniden inşa etmek istiyor. Hipodrom, Sultanahmet Camii avlusu, İbraim Paşa Sarayı ve Firuz Ağa Camii'ni yıkmayı öngörüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2022 14:07 GÜNCELLEME 27.09.2022 15:58 GÜNCEL
İBB'nin Bizans'ı diriltme hayali! Sultanahmet Meydanı'nda ihanet projesi
İBB'nin Bizans'ı diriltme hayali! Sultanahmet Meydanı'nda ihanet projesi

İstanbul'da Osmanlı mirası camilerin yeniden ihyasına her seferinde taş koyan İBB, Roma kalıntılarını ortaya çıkarmak için elinden geleni yapıyor. İBB, Sultanahmet Meydanı'nda iki futbol sahası büyüklüğündeki Antik Roma Hipodromu'nu yeniden gün yüzüne çıkarmak istiyor. 

Sultanahmet Camii avlusu, Alman Çeşmesi, İbrahim Paşa Sarayı, İslah-i Sanayi Mektebi, Firuz Ağa Camii ve Sultan Ahmet Türbesi'ni ortadan kaldırmayı öngören proje için İBB, Anıtlar Bölge Kurulu'na başvurduğunu duyurdu.

Fatih'in mirası camiler, İBB'nin engellemelerine karşı ihya edilmeyi bekliyorFatih'in mirası camiler, İBB'nin engellemelerine karşı ihya edilmeyi bekliyor

Osman Nuri Kapaktepe'den İBB'nin Antik Roma Hipodromu projesine tepkiOsman Nuri Kapaktepe'den İBB'nin Antik Roma Hipodromu projesine tepki

KORUMA KURULU'NUN KARARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

İBB'nin söz konusu projeyi başvurduğunu açıkladığı İstanbul Koruma Bölge Kurulu'nun alacağı karar, Osmanlı'nın bıraktığı en büyük miraslardan Sultanahmet Meydanı'na sahip çıkılması ve buradaki eserlerin korunması açısından hayati önem taşıyor. 

SULTANAHMET CAMİİ'NİN MİNARELERİNİ YOK ETTİLER!

Hipodrom projesiyle ilgili hazırlanan tanıtım filminde, Sultanahmet Camii'nin avlusunda bulunan iki minarenin kaldırıldığı görüldü. Hipodrom, cami avlusunun hemen üstünden geçiyor.

İBB PLANI İKİ YIL ÖNCESİNDEN YAPMIŞ: AMAÇ BİZANS'I DİRİLTMEK

Söz konusu hipodrom projesi İBB'nin aklına yeni gelmedi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, göreve geldiği dönemlerde, iki yıl önce şu açıklamalarıyla amaçlarının Bizans'ı diriltmek olduğunu itiraf etmişti:

"İlk faz, üzerinde Endüstri Meslek Lisesi ve Marmara Üniversitesi'nin bulunduğu 'Sphendone' ile ilgili. Başvurumuzu yaptık ve Maliye Hazinesi'nden iralama, tahsis, restorasyon karşılığı kullanma gibi yöntemlerle İBB'ye verilmesini talep ettik. Burada meydanın üstündeki binalarla ilgili tamebimiz olmadı. Atıl durumda bulunan Sphendone'u hayata kazandırmak istiyoruz. Burada arkeolojik çalışmalar yapılacak, çok yüksek sütunlar arasındaki tarih hem İstanbul'a hem de turizme kazandırılacak ama talebimiz 2 yıldır kaşılık bulmadı"

ÜZERİNDE BİRÇOK YAPI VAR

Hipodromun seyirci bölümünün üzerinde İbrahim Paşa Sarayı bulunuyor. Kralların yarışı izlediği imparatorluk locasının üzerinde Sultanahmet Camii var. Yoksulların izlediği viraj noktası Sphendone kısmen ayakta kalan tek yapı. Üzerinde Sultan Ahmet Endüstri Meslek Lisesi ve Marmara Üniversitesi binaları bulunuyor. Sphendone'un altı ise Osmanlı zamanında su sarnıcı olarak kullanılmış ve içeride hala su olduğu için yapının içinde ancak botla ilerlenebiliyor.

İBB'NİN BİZANS AŞKI

Osmanlı'dan kalan tarihi camilerin ihyasında aynı hassasiyeti göstermeyen İBB'nin Roma kalıntılarına yönelik aşkı İstanbul'un diğer bölgelerinde de devam ediyor. Belediye, Saraçhane'deki Bizans ve Roma kalıntılarının çoğunu ortaya çıkardı ve çıkarmaya devam ediyor. Doğu Ortodoks Kilisesi'nin en önemli eserlerinden Poleuktos Kilisesi'nin restoresi içinse çalışmalar yürütüyor.

Hipodromun yanındaki Lousos Sarayı

CHP'li İBB'nin meydanda restore etmek istediği yapılardan biri de hipodromun batı yanında bulunan Lausus Sarayı. İBB, geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak sarayın üstündeki sahneleri kaldırtmıştı. İBB burayı da yenileyerek bir Roma kalıntısını daha meydana çıkarmayı planlıyor.

KAYNAK : Haber7
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 418 TÜMÜ
  • AVCI 2 ay önce Şikayet Et
    şimdi hipodromun kalıntıları ortaya çıkarılsa hipdromun şekli şemali ortaya çıksa iç kısmı da yine turistlere biletli şekilde girşi yapılsa bence çok hoş bir görüntü olur. bizansı yeniden canlandırmakla ne alaksı var bence müthiş bir proje
    Cevapla
  • Kriptolara Dikkat 2 ay önce Şikayet Et
    Sen önce Yunanistan'da yıkılan binlerce Cami'nin kalıntılarını ortaya çıkarttır buraya sonra sıra gelir..
    Cevapla
  • MİUS Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Engel olunmalı, bu ap açık Bizans projesi, yarın öbürgün meydana klisede dikmek isteyecekler bu işler buradan protesto etmekle olmaz. Burası eskiden hristiyanlara aitti diye sürekli videolar programlar çekmeye başlayacaklar, ellerindeki medya Vatikan'dan ve diğer Rum-Yunan kökenli AB-D kökenli milyarderlerden fonlanıyor..
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 yıl önce Şikayet Et
    Sinsice eskiden buralar Doğu Roma(Bizans)'a aitti demeye getirecekler bakın görün, Vatikan sur içinden emlak alıyor deniyor, FETÖ 15 temmuz'da başarılı olsa idi Vatikan'a verdiği söz İstanbul'u hediye etmekti. Eğer bu kriptolar iktidar olursa önlerinde kimse duramayacak tehlike çok CİDDİ. Nasıl bu kadar cesurlar, niye kimse birşey demiyor, Osmanlı miraslarını yıkıyorlar restore etmiyorlar, Doğu Roma(Bizans) kalıntıları için Müslümanların vergilerini olabildiğince harcıyorlar.. Yeter artık ayaklandıracaklar bu hainlikleri yüzünden biz Müslümanları..
    Cevapla
  • Yılmaz dönmez 1 yıl önce Şikayet Et
    Ateşle oynamayın Kahrıbela, Hanı yağma erlerinin cevri zordur
    Cevapla
  • Rüheyma arıcsn 1 yıl önce Şikayet Et
    Sana şunu hatırlatayım cahil,fesli vardı ya Yunan gelseydi,diyen,hastanede kim ziyaret etti,RTE,evinde kim ziyaret etti ALI ERBAŞ bu kim
    Cevapla
  • Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    O fesli dediğin adamın O konuşmasını bir dinle de ondan sonra yorum yap. Cahil ! Eğer dinleyipte bu yorumu yaptıysan sen kurtuluş savaşını anlamamışsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR