CHP için samimiyet testi: Başörtüsü için 66 vekil aranıyor

Meclis'teki sandalye dağılımı, AK Parti ve MHP'nin tek başına anayasa değişikliği yapmasına izin vermiyor. İki partinin vekil sayısı 334'te kalıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.10.2022 18:55 GÜNCELLEME 07.10.2022 18:59 GÜNCEL
CHP için samimiyet testi: Başörtüsü için 66 vekil aranıyor
CHP için samimiyet testi: Başörtüsü için 66 vekil aranıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsü konusunda anayasa değişikliği önermesinden sonra, AK Parti'nin 2008'de AYM tarafından iptal edilen anayasa değişikliğini temel alarak hazırlayacağı yeni teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

AK PARTİ VE MHP'NİN VEKİL SAYISI YETMİYOR

AK Parti'de bir yandan da bu değişikliğin referanduma sunulmadan doğrudan Meclis'ten geçirilmesi konusunda hesaplar yapılıyor. Meclis'teki sandalye dağılımı, AK Parti ve MHP'nin tek başına anayasa değişikliği yapmasına izin vermiyor.

CHP DESTEK VERİRSE REFERANDUMA GEREK KALMIYOR

İki partinin milletvekili sayısı 334'te kalıyor. Anayasa değişikliklerinin referandumsuz geçmesi için 400, referanduma sunulabilmesi için ise en az 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu durumda AK Parti'nin her hâlükârda MHP dışındaki partilerin de desteğini bulması gerekiyor. CHP şartlı destek vereceğini, HDP ise anayasa değişikliğine sıcak baktığını açıkladı.

CHP'nin destek vermesi durumunda, başka bir partinin oyuna gerek kalmadan anayasa değişikliği 400'ün üzerinde oyla kabul edilecek. CHP destek vermez, sadece HDP'nin desteği olursa, AK Parti ve MHP'nin oyları ile değişikliğin 60 gün içinde referanduma sunulması gerekiyor. Bu durumda, 2023 seçimleri öncesinde anayasa değişikliklerine dair referandum sandığı kurulması gündeme gelecek. AK Parti'de yapılan değerlendirmelerde, CHP yönetimi destek kararı alsa bile gizli oylama olacağı için CHP içinde çok sayıda fire olacağı belirtiliyor. Aynı değerlendirme HDP için de yapılıyor.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bebiş; dediğini yapanlar belli. Defans yok artık eski mütabazi bir siyaset yok onlara rahmet artık
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunların ipiyle kuyuya inilmez ha.Kullanmadan on defa kontrol edin. Çürük ipi verir Bir dakika sonrada siz çürüktünüz diye iftirayı basarlar, alın sizin olsun demeniz para etmez şerlerine boğmaya çalışırlar.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    YUNANİSTAN TUTMADI BAŞÖRTÜSÜ VERELİM!!! Demek istediğimi Türkiye'yi sevenler anlıyor!!! Gündemi hep boş şeylerle meşgul edip duruyorlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    tilkilik yapma Kılıçdaroğlu'nun getirdiği teklifin sakat olduğunu kaç kere anlattılar ondan anayasa koymak istiyorlar
    Cevapla
  • misafir1 1 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu ve yanındaki DELİKANLILAR. Meydan sizin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR