Türkiye'de 5 yıldır kuduz vakaları nedeniyle 12 ilde karantina uygulandı

Başıboş köpeklerin ısırması sonucu ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanabilen kuduz hastalığının Türkiye'deki 5 yıllık bilançosu çıkartıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2024 09:46 GÜNCELLEME 30.05.2024 09:53 GÜNCEL
Türkiye'de 5 yıldır kuduz vakaları nedeniyle 12 ilde karantina uygulandı
Türkiye'de 5 yıldır kuduz vakaları nedeniyle 12 ilde karantina uygulandı

Türkiye genelindeki başıboş köpek sorunu nedeniyle çalışmalar hızlandı. Öyle ki; son verilere göre Türkiye'de yaklaşık 4 milyon başıboş köpek olduğu tahmin diliyor. 

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada; hemen her gün başıboş köpeklerin sebep olduğu bir saldırı, bir yaralanma ya da bir trafik kazası haberi aldıklarını ifade ederek sahipsiz köpeklerin, diğer evcil hayvanlara, koyun-keçi sürülerine, koruma altındaki hayvanlara, geyiklere, alacalara saldırdığı haberlerinin geldiğini söyledi ve "Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan bir başıboş köpek sorunumuz var" dedi. 

Erdoğan ayrıca asıl amacın başıboş köpeklerin sahiplenilmesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başıboş köpek düzenlemesiyle ilgili açıklamaCumhurbaşkanı Erdoğan'dan başıboş köpek düzenlemesiyle ilgili açıklama

SON 5 YILDA KUDUZ VAKALARI NEDENİYLE UYGULANAN KARANTİNALAR

Sokakları mesken tutan köpeklerin saldırıları vatandaşlarımızın canlarına mal olurken binlerce yaralanmalı vaka da gerçekleşti. 

Sorunun her geçen gün başka olaylara dönüşmesinin ardından köpek saldırılarının yanında toplum sağlığını riske atan kuduz vakaları da dikkat çekiyor.

Bir kişiyi ısıran köpek kuduz çıktı, mahalle 6 ay karantinaya alındıBir kişiyi ısıran köpek kuduz çıktı, mahalle 6 ay karantinaya alındı

Bakanlık verilerine göre, Türkiye'de son 5 yılda ortaya çıkan tablo, konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor. 2019'da 59 ilde 494 kuduz vakası görülürken 2020'de 52 ilde 267 vaka pozitif olarak raporlandı. 2021'de 28 ilde 153, 2022'de 41 ilde 277, geçen yıl 35 ilde 282 vaka rapor edildi. Bu yıl yaklaşık 5 aylık dönemde 21 ilde 50 vakaya rastlandı.

6 AY KARANTİNA UYGULANDI

Sahipsiz hayvanlar ve kuduz vakaları, sadece olaya maruz kalanları değil, bölgede yaşayan insanları da olumsuz etkiledi. Aralarında Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Erzurum ve Bursa'nın da bulunduğu illerin belli bölgelerinde son 5 yılda karantina süreçleri uygulandı.

Son olarak şubat ayında Gaziantep'in İslahiye ilçesi Kazıklı Mahallesi'nde sahipsiz köpeklerin vatandaşlara saldırması üzerine 6 aylık karantinaya gidildi. Yolbaşı Mahallesi'nde de vatandaşlara saldıran köpeklerin kuduz hastalığı taşıdığının belirlenmesi üzerine 24 Mayıs'ta 6 aylık karantina uygulaması başlatıldı.

Şırnak'ın Uludere ilçesi Ortasu Köyü, geçen yıl tespit edilen kuduz vakası nedeniyle 5 Nisan'a kadar karantinada kaldı.

2023'TE KUDUZ VAKASI ARTTI

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye'nin kuduz riski açısından yüksek kategoride tanımlandığına işaret eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, şu şekilde konuştu;

"Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023'te bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır."

Yumaklı, İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpmayla gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakasının kayıtlara geçtiğini aktararak, "Bu soruna dair son günlerde kamuoyunda yapılan sağduyulu tüm tartışmalar, görüş ve öneriler, doğru çözüme ulaşmak için son derece değerlidir. Bilim insanları başta olmak üzere, konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum." değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK : AA, Haber7
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • Maçkalı 1 ay önce Şikayet Et
    Herkesin ağzında kısırlaştırma dolaşıyor; kardeş biz sokakta it istemiyoruz bunu anlamayacak kadar andaval mısınız? Kısırlaştırdığın köpek ısırmıyor mu? Parçalamıyor mu? Kuduz riski taşımıyor mu? Sokakta başıboş itin işi yok, barınak kur veya itlaf et umrumuzda değil gözümüze görünmesinler. Nokta!
    Cevapla
  • Misafirmesut 1 ay önce Şikayet Et
    Sokakta başıboş köpek olmaz köpeği kim seviyorsa evinde baksın bahçesinde baksın başıboş köpek olmaz
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 1 ay önce Şikayet Et
    inşallah kuduz ülkeyi sarmadan bu işin bir çaresi bulunur
    Cevapla
  • Levrock 1 ay önce Şikayet Et
    Hic birsey yapmazlar, 2028 e kadar böyle ancak oyalarlar. Dogudaki kuduz haritasida bana enteresan geldi. Terör örgütünün rotalari bunlar, onlar mi sokuyor kuduzu ülkemize ? Cünkü Afganistan üzeri sokuyorlar mallarini ülkemize ve oralarda cok kuduz var.
    Cevapla
  • ulusalcı 1 ay önce Şikayet Et
    Bilim kurulu şuan kalp krizinden beyine pıjtı atmasının istatistiğini açıklasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR