'Ünlüler' yine sokak köpeği ahkamı kesti... 158 yazar ve sanatçıdan imza kampanyası

Yüksek güvenlikli meskenlerde yaşayıp sokaklarda terör estiren başıboş köpeklerin toplatılmasına karşı çıkan ünlü isimler şimdi de imza kampanyasıyla algı oluşturmaya kalkıştı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2024 17:43 GÜNCELLEME 30.05.2024 17:43 GÜNCEL
'Ünlüler' yine sokak köpeği ahkamı kesti... 158 yazar ve sanatçıdan imza kampanyası
'Ünlüler' yine sokak köpeği ahkamı kesti... 158 yazar ve sanatçıdan imza kampanyası
  • HABER7

Toplumdan kopuk şekilde yüksek güvenlikli villa, site, rezidans ve hatta yalılarda oturduğu bilinen ünlü simaların, korkunç olaylara sebebiyet veren sahipsiz sokak köpekleriyle ilgili yorum yapması tuhaf karşılanırken, 158 yazar ve sanatçı konuyla ilgili imza kampanyası başlattı.

YİNE KIŞKIRTICI SÖZLER, YİNE ÇÖZÜMSÜZLÜK DAYATMASI

Orhan Pamuk, Oya Baydar, Zülfü Livaneli, Ümit Kıvanç, Murathan Mungan, Jaklin Çelik gibi isimler, “toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin” gibi kışkırtıcı ifadelerle TBMM gündemine gelen düzenlemeye karşı çıktı.

Sokak hayvanlarının yanındayız. Onlar yoksa eksiğiz” denilen bildiride, toplatılıp hayvanseverler tarafından sahiplenilme süreci başlatılacak düzenlemenin “hayvanları katletmek için” yürürlüğe gireceği savunuldu.

Yayınlanan bildiride şu sözler yer aldı:

“Sokak hayvanlarını katletmek için çıkartılması düşünülen yasa. Bu katliam girişimi, toplumun içinde kavrulduğu şiddet sarmalından ayrı düşünülmemeli. Devletin görevi, kentlerin, mahallelerin bizimle aynı haklara sahip sakinleri olan sokak hayvanlarını öldürmek ya da zulüm görecekleri barınaklara hapsetmek değil, özgür biçimde şiddetten korunarak yaşamalarını sağlamak olmalı. Sanatçılar ve yazarlar olarak ‘toplayamazsın hapsedemezsin, öldüremezsin’ diyen sese sesimizi katıyoruz...”

Sahipsiz hayvanlara yönelik alınabilecek tedbirlerle ilgili harekete geçilmişti. Tarım ve Orman, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet Bakanlıklarınca hazırlanan taslak, kanuni düzenleme için AK Parti Meclis Grubu’na gönderilmişti.

 

HANGİ VASIFLA AHKAM KESİYORSUNUZ?

Köpek saldırılarında parçalanan çocuklardan bîhaber olan, saldırı korkusuyla sabah namazına gidemeyen yaşlıların çağrılarına kulak tıkayan, kuduz vakalarının korkunç derecede artmasıyla ilgilenmeyip kendi steril alanlarından ahkam kesen "ünlü" simaların çözümsüzlüğü dayatan safta durması tepkiyle karşılanıyor.

Başıboş köpek sorunuyla ilgili konuşan ünlü isimlere tepki gösteren gazeteci Fatih Selek, “Kimdir bu kişiler? Veteriner mi, psikolog mu, şehir plancısı mı, siyasetçi mi? Çözüme dair ne yapmışlardır?” demişti. Fatih Selek, “Ünlü olmanın dışında hangi vasıfla konuşuyor, korunaklı alanlarından atar yapıyorlar?” diyerek şu ifadeleri kullanmıştı:

Sokak köpeklerine nihayet el atılıyor. Meclis tatile girmeden kanun çıkacak deniliyor. Sahiplenilmeyen hayvanın uyutulması da seçenekler arasında.

Şimdiye kadar çok tartışıldı. Dünyadaki örnekleri incelendi. Çözüm önerileri sunuldu. Yerel yönetimlere mesuliyetler yüklendi. Fakat bir arpa boyu yol alınamadı.

Hürriyet gazetesi Tarkan'dan, Sezen Aksu'dan, Seren Serengil'den görüş alıp "Haydi hep birlikte kısırlaştırma seferberliğine" diye çağrı yaptı. Davete değil, yönteme itirazım var.

Kimdir bu kişiler? Veteriner mi, psikolog mu, şehir plancısı mı, siyasetçi mi? Ne yapmışlardır çözüme dair? Hayvan derneği mi kurmuşlardır? Bahçelerinde onlarca hayvan mı bakıyorlar? Fıldır fıldır sokakta geziyorlar, durakta otobüs mü bekliyorlar?

Ünlü olmanın dışında hangi vasıfla konuşuyor, korunaklı alanlarından atar yapıyorlar? Onlar vicdanlı, millet mi vicdansız! Çözülemeyen köpek meselesi de konuyu ajite eden köpek lobisi de ünlü tayfasının her şeye maydanoz yapılmasından da gına gelir. Yeter artık!

Türkiye'de ciddi olaylara sebebiyet veren başıboş köpeklerin son dönemdeki saldırılarından bazıları görüntülere böyle yansıdı:

Başıboş köpek sorunu: 5 Avrupa ülkesinden Türkiye'ye seyahat uyarısıBaşıboş köpek sorunu: 5 Avrupa ülkesinden Türkiye'ye seyahat uyarısı

KAYNAK : Haber7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 304 TÜMÜ
  • Aysun 18 saat önce Şikayet Et
    Ona buna kimsiniz diye soran kişi bi dönüp de ben de kimim ki yaratılanın canı ile ilgili karar verme hadsizliğini kendimde buluyorum diye sormuyor. Tek çözüm öldürmek değildir. Başka çözümler de var. Allahın yarattığı yeryüzünde sadece alanlar verecek devlet. Yaşam alanları oluşturulup yerel stk ve gönüllülerle iş birliği içinde bu canlar beslenir
    Cevapla
  • Ayşe 22 saat önce Şikayet Et
    Ülkenin ekonomik durumunu, tarım ve hayvancılıkta geldiğimiz noktayı bıraktık, evine ekmek alamayan, çocuğunu okula göndermeyen, kirasını ödeyemeyen insanları bıraktık tek sorunumuz bu sokak hayvanları değil mi? Diğer sorunlar için de bu kadar cebelleştiniz mi, sesinizi çıkarabiliriz mi?
    Cevapla
  • Ayşe 23 saat önce Şikayet Et
    Şu yorumlara bakıyorum ve insanlığımdan utanıyorum. Daha ılımlı ve çözüm odaklı ortak bir payda da buluşmak varken bu masum hayvanlara kin kusmak akıl alır gibi değil. Bu sorunun sorumlusu olan belediyeler ve onları denetleyen bakanlıklar neden konuşulmuyor. Sorunun kaynağı belli düzenli kısırlaştırma yapılsaydı bugün bu sorunlar yaşanmaz ve kimsenin canı yanmazdı.
    Cevapla
  • Dertli 1 gün önce Şikayet Et
    Şahsiyetsizler bu hayvanlar yüzünden kimsede huzur yok ne kimse işe gidebiliyor ne çoluk çocuk parkta yolda geze biliyor ne motora bisiklete bine biliyoruz yeter artık bunlar lüks semtinde huzurlu evden arabayla gideceği yere gidiyor gelip kapısının önünde iniyor ayağı toza geldiği yok gariban sokaklarda köpeklere yem olur yasayı bekliyoruz çıkmasa hepsini ben katl edeceğim gördüğümü
    Cevapla
  • Vatandaş 3 gün önce Şikayet Et
    Canınız Cehenneme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR