İsrail'in yayılma politikasında Türkiye tehdit altında mı?

İsrail Başbakanı’nın oğlu Yair Netanyahu, Türkiye’nin doğusunun gösterildiği bir harita paylaşarak Türkiye’yi hedef gösterdi. Bu paylaşım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamayı hatırlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2024 11:38 GÜNCELLEME 03.06.2024 11:38 GÜNCEL
İsrail'in yayılma politikasında Türkiye tehdit altında mı?
İsrail'in yayılma politikasında Türkiye tehdit altında mı?

İsrail Başbakanı’nın oğlu Yair Netanyahu, Türkiye’nin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin belirtildiği bir haritayı sosyal medya hesabından paylaşarak  “Tüm gözler Kürdistan’da! Türkiye tarafından Kürt halkına yapılan soykırımı durdurun! Kürdistan’ın Türkiye, İran, Irak ve Suriye’nin işgaline ve baskısına son verin! Özgür Kürdistan!” sözlerine yer verdi.

Netanyahu'nun oğlundan Kürdistan paylaşımı: Akıllara Erdoğan'ın sözleri geldiNetanyahu'nun oğlundan küstah Kürdistan paylaşımı

Netanyahu’nun paylaşımı, 15 Mayıs 2024 tarihinde AK Parti grup toplantısında Filistin’de yaşanan vahşet hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanmayın ki İsrail Gazze’de duracak. Bu azgın devlet, bu terör devleti, durdurulmazsa vaat edilmiş topraklar hezeyanıyla gözünü er ya da geç Anadolu’ya dikecek. İsrail Gazze’de sadece Filistinlilere saldırmıyor, bize saldırıyor. Hamas, Gazze'de Anadolu'nun ileri hat savunmasını yapıyor. Bunu anlamayacak kadar kör müsünüz? Hem kendi topraklarının istiklali için savaşan hem de Anadolu'yu savunan Hamas'ın yanında durmaya devam edeceğiz.” sözlerini kullanmıştı.

'VAAT EDİLMİŞ TOPRAKLAR' NEREDE?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği "Vaat Edilmiş Topraklar" aynı zamanda “Bereketli Hilal” ve “Kutsal Topraklar” olarak da adlandırılıyor. Fırat ve Dicle Nehirleri arasında kalan ve Mezopotamya olarak bilinen bu bölge günümüzde; Filistin, İsrail’in bir bölümü, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Türkiye’nin bir bölümünden oluşuyor.

İnsanlık tarihi boyunca birçok medeniyetin yaşadığı bölgenin, uzun süre Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olduğu biliniyor. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılan Filistin’in İngiltere’nin manda rejimine bırakılması, birçok Yahudi yerleşim alanlarının oluşturulmasına ve İsrail Devleti’nin temellerinin atılmasına zemin hazırladı.

SEMAVİ DİNLER İÇİN ÖNEMLİ

Geçmiş tarihe bakıldığında bu toprakların kavgasının daha önceye dayandığı görülüyor. Semavi dinlerin ilk çıkış noktası olarak bilinen, Ortadoğu topraklarının, merkezi Kudüs olmak üzere Tevrat ve İncil’de “Vaat Edilmiş Topraklar” olarak geçtiği görülüyor. Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’nın da burada olması, semavi dinlerin hepsinde bu bölgenin özel görüldüğünü ortaya koyuyor. Birçok peygamberin yaşadığı bu topraklar, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi ve göklere buradan çekildiğine inanılması; Hz. Muhammed’in Miraca buradan yükselmesi Filistin’i, özellikle Kudüs’ü önemli kılan unsurlar arasında yer alıyor.

Osmanlı’dan Filistin bölgesinin ayrılmasının ardından Yahudiler, “Vaat Edilmiş Topraklar” olarak adlandırılan bölgeye dünyanın dört bir yanından göç etmeye başladı. 1948 yılında kurulan İsrail, yıllar içerisinde bölgedeki topraklara yayıldı.

Netanyahu’nun harita paylaşımı ve “Vaat Edilmiş Topraklar” konusu göz önünde bulundurulduğunda, İsrail’in yayılma politikası akıllara "Türkiye için bir tehdit olabilir mi?" sorusunu getiriyor.

KAYNAK : Haber7
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

YORUMLAR 86 TÜMÜ
  • Osmanlı 3 hafta önce Şikayet Et
    Baba ogul iki katil sizi terörist bozuntuları yakaladıgım yerde ölecegimi bilsem bunları dar agacına sallandırmazsam bebek katilleri sizi dünyanın en büyük terörist bozuntuları su iki sıfatsız
    Cevapla
  • O. Hesen 3 hafta önce Şikayet Et
    buraya yorum yazanlar sanki ilk defa böyle bir şey görmüş gibi " İsrail'i mafedecegiz yok olacaksınız " falan yazmış. heycanlanmayin yao siz doğmadan önce bu sorun vardı, sizden sonra da yok olmayacak. gerçek ordu gelirse parçalınir...Hangisi gerçek ABD ordusu mu yoksa ....
    Cevapla
  • SARIÇİÇEK 3 hafta önce Şikayet Et
    şimdi kürdistan çok kısa bir süre sonra Büyük İsrait...Vay seni soysuz vay..Yemedik anam sizi daragacına gömmedende yemeyiz?
    Cevapla
  • Tarık 3 hafta önce Şikayet Et
    Biz çok harita gördük. Sen ın yaşın küçük iyi bak tel-aviv yafa felan kalmıyacak. Defolup gideceksiniz o toraklardan.
    Cevapla
  • Cerrah 3 hafta önce Şikayet Et
    siyonistlerin katli vacibi geçmiş farz olmuştur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR