Köpeklerin sahibi var, insanların yok: Yasa tasarısında yumuşama sinyalleri isyan ettirdi!

Başıboş sokak köpeğinin kökten çözümünü beklerken, düzenlemeye karşı çıkanlar hayvan hakları maskesiyle, insan haklarını yok sayıyor. Türkiye Gazetesi Yazarı Atilla Yayla, hak kavramının nasıl istismar edildiğini yazdı.

ABONE OL
GİRİŞ 13.06.2024 17:01 GÜNCELLEME 13.06.2024 17:01 GÜNCEL
Köpeklerin sahibi var, insanların yok: Yasa tasarısında yumuşama sinyalleri isyan ettirdi!
Köpeklerin sahibi var, insanların yok: Yasa tasarısında yumuşama sinyalleri isyan ettirdi!

Sokakları kabusa çeviren başıboş köpek sorununun çözümü için hükümet kanun tasarısı hazırlıyor. AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'nun hazırladığı kanun tasarısının bir an önce Meclis'ten geçmesi bekleniyor.

Evlatlarını kaybeden acılı anne-babalar, uzuvlarından olan, ağır yaralanan veya artık sokağa çıkmaktan korkan sokak köpeği mağdurları ve aynı durumun başına gelmesinden korkan vatandaşlar, bu sorunun kökten çözülmesini istiyor. 

Köpeğin feci şekilde katlettiği çocuğun ailesi konuştu: Bu acıyı başkaları yaşamasın!Köpeğin feci şekilde katlettiği çocuğun ailesi konuştu: Bu acıyı başkaları yaşamasın!

Köpek saldırısından kaçarken can veren küçük Mahra'nın babasından anlamlı mücadele!Köpek saldırısından kaçarken can veren küçük Mahra'nın babasından anlamlı mücadele!

Öte yandan, "hayvan hakları" bahanesiyle yasa tasarısına karşı çıkanlar, engel olmaya çalışıyor. Ancak bu protestoların, insan hakları kavramını zedelediği ifade ediliyor. 

Türkiye Gazetesi Yazarı Atilla Yayla, köşesinde bu konuya dikkati çekti. "Hak kavramının istismarı ve 'hayvan hakları!'" başlıklı bir yazı kaleme alan Yayla, "Hak kavramının çok istismar edildiğini" vurguladı:

"İnsan haklarını ifade etmek için kullanılmakta olan hak kavramı ne yazık ki çok istismar edildi. Kavram, önce, insan hakları içinde genişletici yorumlara tabi tutuldu. İlk olarak insan haklarına dâhil olup olmadıkları tartışmalı olan iktisadî ve sosyal haklar kavramı ortaya çıktı. Zamanla üçüncü ve dördüncü kuşak haklardan bahsedilir oldu. Keza, kavram günlük hayatın akışı içinde de kullanıldı. Meselâ doğuştan gelen değil sözleşmeden doğan bir hak-talep olan işçi hakları da neredeyse insan hakları kavramının bir parçasıymış gibi güven ve kararlılık içinde kullanılmaya başladı."

"Hak kavramının taşıdığı büyük ahlaki meşruiyetin, hak kavramının genişlemesini anlaşılır" kıldığını ifade eden Yayla, "Bazı kesimlerin yeni hak kategorileri öne sürdüğünü, ancak insan haklarına tamamen ters taleplerin bile hak olarak gösterilmek istendiğini" belirtti. Bu politikanın işe yaradığını da ekleyen Yayla, "Şimdi kavramda yeni bir genişletme talebiyle karşı karşıya olduğumuzun" altını çizdi.

Şanlıurfa'da, kuduz hastası olan bir adam hastaneden kaçarak paniğe neden olmuştu.

"BAZILARI HAYVANLARI İNSANLARDAN DAHA ÜSTÜN STATÜDE GÖRÜYOR"

Bu sefer hak sahibi özneler olarak, yukarıda sayılan hak kategorilerinden tamamen farklı biçimde, insan dışında bir tür, hayvanlar gösteriliyor. Hayvanların da insanlar gibi haklara sahip olduğu iddia ediliyor ve bu haklara “hayvan hakları” deniliyor.

 


Yukarıdaki değerlendirmeyi yapan Yayla, yazısına şöyle devam etti: 

"Hayvan hakları insan hakları gibi geniş anlamda değil dar anlamda kullanılıyor ve daha ziyade hayat hakkı ile ilişkilendiriliyor. Buna göre, dünya sadece insanlara ait değil, hayvanların da dünyada hakkı var. Nefes alan her canlı yaşama hakkına sahip. Daha da ilginci, bu bakımdan insanlarla hayvanlar eşit sayılıyor, hatta bazılarınca hayvanlar insanlardan daha üstün statüde görülüyor. İnsanların hayvanların hayat hakkına müdahale etmemesi isteniyor...

"HAYVANLAR DEĞİL SALDIRILAN İNSANLAR SUÇLANIYOR"


Konu elbette daha ziyade sokak köpekleri veya başıboş, sahipsiz köpekler etrafında tartışılıyor. Bu köpeklerin nerede isterlerse orada yaşamaya hak sahibi oldukları öne sürülüyor. Sokaklar sadece insanlara ait değildir, hayvanların da onlar üzerinde hakkı vardır deniyor. Sahipsiz köpeklerin zaman zaman insanlara verdiği zararlar -ciddi yaralanmalar hatta ölümler- görmezden geliniyor veya saldıran hayvanlar değil saldırılan insanlar suçlanıyor. Çocukların köpek saldırısına maruz kalması durumunda çocukların ebeveynleri suçlamayla karşılaşıyor. Köpeklerin sebepsiz yere hiç kimseye saldırmayacağı iddia ediliyor. Bazen, köpeklerden insan gibi bahsederek, “durup dururken kimse kimseye saldırmaz” şeklinde ifadeler kullanılıyor!

Bu çizgide olanlar arasında toplumun hemen çeşitli kesimlerinden insanlar var. Sekülerler, yani meseleye dinî açıdan bakmayanlar yanında dindarlar arasında da aynı kafada olanlar mevcut. Dindar olanlar sokak köpeklerinin de Allah’ın verdiği bir can taşıdığını ve bu canın hiç kimse tarafından ellerinden alınamayacağını söylüyor. Bunu yapmanın büyük bir günah teşkil edeceğini ve bir anlamda Allah’a karşı gelmek olacağını dile getiriyor.

Başıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcülBaşıboş köpeklerden bulaşan sinsi hastalık 8,8 kat arttı! Kuduz gibi ölümcül

Hükûmetin gelen taleplere ve baskılara dayanamayarak sokak köpekleri problemini çözeceğini ilan etmesi ve bu konuda yasal düzenleme yaptırmak için harekete geçmesi üzerine koyulaşan ve bir kör kavgasına dönüşme potansiyeli taşıyan bu meselede hakikatler için nereye bakmamız gerekir? Konuyu ele almada bize ne rehberlik etmeli? Hisler mi, heyecanlar mı, alışkanlıklar mı, ön yargılar mı, çıkarlar mı?"

Bence meseleyi ahlâkî ve felsefî olarak da ele almakta fayda var. Daha doğrusu meseleye bakmanın ana yolu bu. Aksi takdirde, bir ilerleme kaydedemeyiz ve anlamlı, işe yarar, topluma yol gösterici bir sonuca ulaşamayız.

Yüzlerce kişinin canını hiçe saydılar! 'Kuduz' karantinasındaki mahallede saldırı anlarıYüzlerce kişinin canını hiçe saydılar! 'Kuduz' karantinasındaki mahallede saldırı anları

Sözde hayvan derneklerine karşı hukuk zaferi! İftira ve tehditlere pabuç bırakmadıSözde hayvan derneklerine karşı hukuk zaferi! İftira ve tehditlere pabuç bırakmadı

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 125 TÜMÜ
  • Kaptan 1 hafta önce Şikayet Et
    Empati kuruyorum benim yada çocuğumun başına böyle bir şey gelse Allah korusun önüme gelen her köpeği öldürürüm onlara sahip çıkan yapma diyen kopekleride aynen
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    başıboş köpeklerin hepsini toplayacaklar barınaklara ölen ölür kalan hayvanseverler bakar bu kadar basit.
    Cevapla
  • .... 1 hafta önce Şikayet Et
    Fazla uzatmaya gerek yok derhal müdahele edilsin çok isteyen varsa sahiplensin sonra dışarı salarsa gerek ceza misliyle verilsin. İnsan hayatı söz konusu ise çözüm ne ise yapılmalıdır. Önce insanı bir sevin anlayalım samimiyetinizi. Öğrenciler sabah erkenden okula giderken nasıl tereddütle nasıl korkarak gidiyor haberiniz var mı? Ve bunun gibi daha niceleri...
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Filistin halkinin hakları maalesef hayvan hakları kadar konusulmuyor caanim ülkemde çok yazık.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Hayvan haklarından bahsedenler hayvanları falan savundugu yok, tek dertleri Türkiye’nin başına bela etmek ve sıkıntıya sokmak. Bunların hizmet ettiği yerlerde belli.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu bir vaka ve güvenlik sorunudur. Ancak bu it perslerin bu olayı anlamaları için kendilerinin ve çocuklarının bu itler tarafından parçalanması lazım o acıyı tatmaları lazım.Ama burda hükümetin çok ama çok büyük hatası var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR