Dijital tehlikeye dikkat! İşte Türkiye'nin olası krizden kurtuluş reçetesi

Microsoft'ta yaşanan yazılım problemi nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde hizmetlerde aksamalar yaşanıyor. Ülkemizde de görülen problemler gelecekte yaşanabilecek muhtemel sıkıntılara kapı araladı. Peki çözüm nasıl olacak?

ABONE OL
GİRİŞ 19.07.2024 17:18 GÜNCELLEME 19.07.2024 17:25 GÜNCEL
Dijital tehlikeye dikkat! İşte Türkiye'nin olası krizden kurtuluş reçetesi
Dijital tehlikeye dikkat! İşte Türkiye'nin olası krizden kurtuluş reçetesi
  •      Haber7-ÖZEL

ABD'li teknoloji devi Microsoft'un 365 uygulamalarında yaşanan arızalar nedeniyle dünyadaki birçok sektörde problemler oluştu. Yazılım sistemindeki küresel sıkıntı havacılık ve bankacılık gibi sektörler başta olmak üzere tüm sektörlerde aksamalara neden oldu. Dünyayı etkisi altına yazılım sıkıntısı gelecek yıllarda yaşanabilecek olası olaylar için pek çok soruyu da beraberinde getirdi. 

ABD, AVRUPA VE KÜRESEL SİSTEME BAĞLI ÜLKELER ETKİLENDİ

Dünya genelinde yaşanan şimdiye kadarki en büyük yazılım sorunu küresel sisteme bağlı tekel içinde dönen birçok ülkeyi olumsuz etkiledi. ABD başta olmak üzere, Avrupa hatta Avustralya'ya kadar birçok ülkedeki hizmetlerde sorunlar yaşanıyor. İngiltere'de bazı televizyon kanallarının yayını kesilirken, büyük bankalar, havaalanları, hastaneler ve finans kurumları geçici olarak hizmet dışı kaldı. 

Berlin'de tüm uçuşlar durdurulurken ABD'de acil servis hizmetleri bile askıya alındı. İngiltere'de ise sağlık randevu sistemi çöktü. 

TÜRKİYE'DE DE BİRÇOK KURUM ETKİLENDİ

Dünya genelinde yaşanan aksaklıktan Türkiye de nasibini aldı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birçok sistemde problemler ortaya çıktı. Resmi makamlardan "Sistemi bir an önce işler hale getireceğiz" açıklamaları yapılırken ülkemizdeki hava yolu şirketleri, telekom hizmetleri ve bankalar gibi önemli kurumlarda problemler yaşanıyor. 

MİLLİ YAZILIMIN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Küresel sistemin teknolojilerini kullanan birçok ülke yaşanan krizden etkilenirken, yazılım krizi bir gerçeği daha gözler önüne serdi. Dünya genelinde global sisteme karşı kendi yazılım sistemini geliştiren ve kullanan Rusya ve Çin gibi ülkelerin yaşanan krizden etkilenmemesi yerli yazılımın önemini ortaya çıkardı. 

Türkiye'nin gelecekte yaşanabilecek bu tarz küresel sorunlardan etkilenmemek için savunma sanayi ve havacılık sanayinde olduğu gibi yazılım sektöründe de milli sistemlere geçmesinin önemi vurgulanıyor. Teknolojik anlamda yeterli alt yapıya sahip olunan ülkemizde, bilgisayar sistemlerinin ve yazılımlarının da yerlileştirilmesi ülkemizi önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek olası siber saldırılar ve global teknoloji şirketlerinin yaşadığı olumsuzluklarda güvence altına alacak. 

YERLİ YAZILIM KULLANAN RUSYA'DA KRİZ HİSSEDİLMEDİ

ABD'li yazılımlara bağlı dünya ülkeleri Microsoft krizine karşı seferber olurken küresel güçlerin sistemlerine karşı kendi yazılımlarıyla sistemlerini kuran Rusya'da ise kriz hissedilmedi. Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, dünya çapında başta havalimanları olmak üzere çok sayıda sektörü etkileyen iletişim kesintisine ilişkin yaptığı açıklamada "Microsoft ile ilgili gelişmeler, kritik altyapı tesislerinde yabancı yazılımların yerine yerli yazılım kullanılmasının önemini bir kez daha gösteriyor" ifadesi kullanıldı.

Ülkenin en büyük bankası Sberbank da yaptığı açıklamada, küresel iletişim kesintisinin bankanın faaliyetlerini etkilemediğini bildirdi.

SELÇUK BAYRAKTAR'DAN YERLİ YAZILIM VURGUSU

Dünya çapında yaşanan kriz sonrası BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da yerli ve milli yazılıma dikkat çekti. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Bayraktar şu ifadelere yer verdi;

Tek işletim sistemi,
Tek arama motoru,
Bir iki sosyal medya platformu
Birkaç alışveriş sitesi...
Sadece birinin çökmesi bile dünyada bağlı olan tüm devletlerin kritik alt yapısının neredeyse çökmesine neden oluyor.

Refahı tüm dünyaya yayması umulan yüksek teknoloji ve inovasyon, an geliyor, dünya sistemini kilitliyor. Yüksek teknoloji küresel düzeyde tekelleştiğinde, işte bu kadar kırılgan.

Yaşadığımız siber fiziksel ağlarla örülü dünyada, teknolojinin her alanında bağımsızlık toplumlar için vazgeçilmez.

İşte tam da bu nedenle; Tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye için Milli Teknoloji Hamlesi diyoruz.

KAYNAK : Haber7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Avşaroğlu 1 ay önce Şikayet Et
    Derhal ve acilen işletim sistemi pardus geliştirilmelidir. Tübitak'ın bu işte geç kaldığını düşünmekteyim. Savunma Sanayiinde hamleler nasıl yapıldı kardeşim? Gecikme sebebiniz nedir? Çıkın açıklayın. Engel olan mı var? Neden yavaş sınız? Biz acilen bu işleri bitirmeliyiz. Başka yolu yok. Whatsapp yerine Dedi denilmişti. Ne oldu? Neden hiç bir gelişme yok? Böyle olmaz.
    Cevapla
  • Alp 1 ay önce Şikayet Et
    Pardus
    Cevapla
  • TESPİTÇİ 1 ay önce Şikayet Et
    bazı kötü niyetli kişiler ayfon telefonlarıyla suçsuz günahsız insanların fotolarını çekip vidyolarını çekip yapay zekayla her türlü pisliyi yapan deccala hizmet eden kişilerin çoğaldığını gördüm ve bunların kulandıkları bazı ayfon kulanıcılarının beynine radyo frekansı gönderip fitne fesat çıkarıyorlar ve bunun için ayfon telefonlarınızı satın ayfon telefonlarını kullanmayın
    Cevapla
  • TESPİTÇİ 1 ay önce Şikayet Et
    bu tür siber saLDIRIDIR BİZLER GERÇEKLWERİ BİLİYORUZ iPhone TELEFONLARINI SATIN ALMAYIN ÇÜNKÜ İNGİLTERE AMERİKA VE İSRAİLİN İNSANLARA NASIL BİR TUZAK HAZIRLADIKLARINI BİLİYORUZ VE BÜTÜN GERÇEKLERİ BİLİYORUZ iPhone TELEFONLARINI SATIN ALMAYIN SADECE BUNU SÖYLÜYORUZ BENİM ÜMMETİME
    Cevapla
  • ErektusSOkares 1 ay önce Şikayet Et
    ParduuuuuuuuuS paaaaaaaarduuuuS bilmem anlatabildimmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR