Dilan Polat için tahliye kararı

Hakkında çeşitli suçlardan dava açılan ve uzun süredir cezaevinde bulunan Dilan Polat'ın, tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.08.2024 17:05 GÜNCELLEME 19.08.2024 17:05 GÜNCEL
Dilan Polat için tahliye kararı
Dilan Polat için tahliye kararı

Kara para aklama, yasadışı bahis, vergi kaçırma gibi pek çok ithamla tutuklu yargılanan sosyal medya fenomeni Dilan Polat hakkında tahliye kararı verildi. Polat tutuksuz yargılanacak.

Mütalaada savcı, Malî Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunda Dilan Polat’a suç isnat edilmemesini hatırlattı. Adli tıptan gelen, yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda koruma ve tedavi altına alınması ve tutuklulukta geçirdiği süre ve mevcut delil durumunu birlikte değerlendiren savcı, tahliye yönünde görüş bildirdi.

DİLAN POLAT CEZAEVİNDEN ÇIKTI

Marmara Ceza İnfaz Kurumu'nda olan Polat karar sonrası cezaevinden çıktı.

Tutuklama sonrası Polat ailesi cezaevindeki hayatlarıyla gündeme geliyordu. Sıla Doğu tahliye olsa da Dilan Polat'ın tutukluluğu devam ediyordu. 9 aydır cezaevinde olan Dilan Polat uzun süredir tahliye talep ediyordu.

Sağlık sorunları yaşayan ve kendine zarar veren Dilan Polat'ın tahliyesi talep edilse de mahkemeden karar çıkmamıştı.

ENGİN POLAT'A TAHLİYE YOK

Marmara Ceza İnfaz Kurumu'nda olan Polat'ın bugün cezaevinden çıkması bekleniyor. Engin Polat için olan tahliye talebi ise reddedildi.

ENGİN POLAT'IN ANNESİNDEN "ŞÜKÜRLER OLSUN" PAYLAŞIMI

Engin Polat'ın annesi Şükran Polat, sosyal medyada, "Şükürler olsun" mesajıyla tahliye haberini paylaştı.

AİLE ÜYELERİNDEN PAYLAŞIMLAR

Polat ailesinin gelini Hazal Erdoğan da sosyal medyadan Dilan Polat'ın tahliye olduğunu duyurdu.

Görümce Kübra Mert de görüş sonrasında haberi alınca hemen bir paylaşım yaparak mutluluğunu dile getirdi.



Dilan Polat tahliyesi sosyal medyada hızla en çok konuşulan konular arasına girdi. Dilan Polat'ın ilk duruşması 4 Eylül'de olacak.

DİLAN POLAT TUTUKSUZ YARGILANACAK

Emrullah Erdinç ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dilan Polat'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verildi. Son aylık tutukluluk değerlendirmesine itiraz eden avukat Sevinç Horoz’un dilekçesini değerlendiren üst mahkeme, Dilan Polat’ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi" dedi.

SAVCILIĞIN MÜTALAASI ORTAYA ÇIKTI

Dilan Polat'ın avukatı Sevinç Horoz'un tutukluluk incelemesine yaptığı itiraz, 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Mahkeme, yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol talebi Dilan Polat'ın tüm suçlardan tahliyesine karar verildi.

Tahliyenin ardından Dilan Polat ile ilgili savcılığın mütalaası ortaya çıktı.

SUÇ İSNAT EDİLMEMESİ, TEDAVİ ALTINA ALINMASI GÖRÜŞÜ VE TUTUKLU GEÇİRDİĞİ SÜRE...

Buna göre savcı,

MASAK raporunda Dilan Polat'a suç isnat edilmemesini,

Adli Tıp'tan gelen, yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda koruma ve tedavi altına alınması yönündeki görüşü

Tutuklulukta geçirdiği süre ve mevcut delil durumunu birlikte değerlendirip tahliye olması yönünde görüş bildirdi.

İŞTE SAVCILIĞIN MÜTALAASI

İşte savcılığın Dilan Polat hakkında verdiği mütalaada geçenler,

"Esas sayılı dosyası kapsamında tutuklu bulunan şahıslar hakkında CMK'nın 108. maddesi uyarınca tutukluluk durumunun devam edip etmeyeceği konusunda mütalaa talep edilmiş olmakla; Dosya kapsamında tutuklu bulunan sanıklardan Dilan Polat ile ilgili dosya içerisinde yer alan Masak raporunda yer alan " Dilan Polat'ın soruşturmaya konu şirketler grubuna dahil kişi / firmaların şahsi finansal işlemleri ile şirketlerin ticari faaliyetlerinin sevk ve idaresi parasal işlemlerin transfer talimatları, sahte / gerçek fatura vb. belgelerin kullanılması / düzenlenmesi, mal varlıklarının değerlendirilmesi gibi bütün ticari ve finansal işlemlerde karar merci olmadığı, sevk ve idaresinde bulunmadığı, ulaşılabilen kaynaklar, elde edilen deliller ve işleme konulan vergi tekniği raporu doğrultusunda suç unsuru olabilecek her hangi bir eyleminin tespit edilemediğinin bilinmesi gerektiği," şeklinde tespitin bulunması, yine sanık hakkında hazırlanan 20/05/2024 tarihli Adli Tıp Kurumu Başkanlığı 3. İhtisas Kurulu tarafından hazırlanan raporda "sanığın TCK'nın 57. Maddesinde belirtilen yüksek güvenlikli sağlık kuruluşunda koruma ve tedavi altına alınmasının uygun olacağı, koruma ve tedavi altına alınması sonrası ilgili sağlık kuruluşunca hastalığının klinik remisyona (iyilik hali) girdiğine karar verilerek taburcu edilmesi sonrasında önerilen tedavisi ve poliklinik kontrollerinin sağlanarak ceza evi şartlarında infazına devam edilebileceği" yönünde tespitin olması, sanığın tutukluluktaki geçirdiği süre, hakkında toplanan delillerin mevcut durumu birlikte değerlendirildiğinde sanık hakkında CMK'nın 109. Maddesinde yer alan adli kontrol tedbirlerinden bir veya bir kaçının uygulanmasına karar verilmek suretiyle başka suçtan tutuklu veya hükümlü değilse TAHLİYESİNE karar verilmesi, Dosyada tutuklu bulunan diğer sanıklar yönünden ise, üzerilerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, yasadaki cezalarının üst sınırı, mevcut delil durumu, henüz savunmalarının da alınmamış olması ve tüm dosya kapsamına göre bu aşamada TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA karar verilmesi, Kamu adına talep ve mütalaa olunur."

YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KONULDU

Yine savcılık mütalaasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Dilan Polat hakkında yurt dışı çıkış yasağının konulduğu öğrenildi.

Mütalaanın devamında şu ifadelere yer verildi:

2-Sanık Dilan Polat'ın üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, atılı suçlar için kanunda öngörülen hapis cezasının alt ve üst sınırları ile birlikte özellikle dosya kapsamındaki mevcut deliller ve alınan ifadeler ile MASAK tarafından hazırlanan 11/07/2024 tarihli raporun içeriği karşısında, atılı suçların vasfının sanık lehine değişmesi ihtimalinin bulunması ve tutukluluktan elde edilecek faydanın bu aşamada adli kontrol hükümleri ile de sağlanabilecek olması hususları dikkate alınarak sanığın atılı suçlardan AYRI AYRI TAHLİYESİNE,

-Başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değilse derhal serbest bırakılması için İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına,

-Sanık Dilan Polat'ın yukarıda belirtilen gerekçe ile ADLİ KONTROL ALTINA ALINMASINA, bu kapsamda;

-Sanık hakkında 5271 sayılı CMK'nın 109/3-a bendi uyarınca yurt dışına çıkamamak adli kontrol tedbiri uygulanmasına,

-Adli kontrol hükümlerine uymaması halinde 5271 sayılı CMK'nın 112/1 maddesi gereğince tutuklanabileceğinin ihtarına,

-Bu hususta gereği için İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına, 3-Karar örneğinin mahkemesince itiraz edenlere tebliğine,

4-Kararın ve dava dosyasının İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesine iadesine, DAİR.

Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, mütalaaya kısmen uygun 5271 sayılı CMK'nın 268/3-c ve 271/4 maddeleri gereğince kesin olarak oy birliği ile karar verildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul merkezli 6 ilde 1 Kasım 2023'te ve devamında düzenlenen operasyonlarda, Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 24 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Soruşturma kapsamında daha önce şirketlerinde yapılan aramalarda dijital materyal ve defterlere el konulan Polat çiftinin de yer aldığı şüphelilerle ilgili MASAK ön inceleme raporu hazırlanmış, raporda tasfiye halindeki 3 firmadan aile bireylerine ait şirketlere sözde ticaret karşılığında sahte fatura kesilmesi yöntemiyle 200 milyon lira para girişi olduğu belirlenmişti.

Paranın yine aile bireylerine ait şirketler arasında transfer edildiği, son aşamada ise Engin Polat'ın sahibi olduğu Milda Gayrimenkul isimli firmada toplanarak gayrimenkul ve çok sayıda araç alındığının tespitinin ardından İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, şüphelilerin kimliklerini belirlemiş, İstanbul merkezli Ankara, Yalova, Ordu, Kırklareli ve Manisa'da 43 adrese eş zamanlı operasyon düzenlemişti.

Soruşturma kapsamında çalışmalarını sürdüren ekipler, Dilan ve Engin Polat'a ait bir medikal şirketin Ankara'da başka bir firmaya isim hakkını verdiğini, bu firmanın hesabındaki 1 milyon 800 bin liranın da ortakların kişisel hesaplarına aktarılmaya çalışıldığını tespit etmişti.

Dilan Polat, Engin Polat ve Sıla Doğu'nun da aralarında bulunduğu şüphelilerden 16'sı tutuklanmıştı. Hakimlik, 27 şirkete kayyum atanmasına hükmetmişti.

Sulh Ceza Hakimliği, 14 Haziran'daki aylık tutukluluk incelemesinde, Dilan Polat'ın kardeşleri Can ve Sinem Sıla Doğu ile Can Polat, Gökay Bekar, Halit Polat, Harun Abak, Metin Yılmaz, Mustafa Özalp, Nilgün Yılmaz, Uğurcan Ayyıldız ve Zekai Tepe'nin adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edilmesine hükmetmiş, diğer 5 şüphelinin tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Ahmet Aydemir Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ahmet Aydemir

Editör Hakkında

İstanbul Üniversitesi, “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Gündem, siyaset, yaşam, magazin, spor ve SEO editörlüğü yaptı. Meslek hayatına Ocak 2024’ten beri Haber7’de devam ediyor.
YORUMLAR 230 TÜMÜ
  • Bulakspor 4 hafta önce Şikayet Et
    Adaletsizliğe ses çıkarmayanı Allah perişan etsin.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 hafta önce Şikayet Et
    Cezaevinde kendisini aç bırakıp aşırı zayıflayan, bu durumu adli tıp raporuyla tahliyeye çeviren bir gariban göremezsiniz ama zenginlerin hepsi bu numarayı yapıyor adli tıp her seferinde bu raporu veriyor.Adli tıp kurumu Sakarya başkanı birkaç gün önce odasında ölü bulundu arada bir bağlantı varmıdır araştırılması lazım.
    Cevapla
  • Yorumcunun biri 4 hafta önce Şikayet Et
    çok garip çeşitli suçları da olsa çıkmış
    Cevapla
  • misafir 4 hafta önce Şikayet Et
    şımarıklığa, alavere dalavereye devam, fakat unutmayın ki ölüm var ecel geldikten kelli ömrünüzün hesabını nasıl vereceğinizi biliyor musunuz? daha yenice akbaş aydemir, gitti gelmez, yitti bulunmaz, nicedir bilinmez. size ölüm yok mu sanarsınız? şımarmayın azıcık adam olun hemi.
    Cevapla
  • Kemal 1 ay önce Şikayet Et
    Demekki turkiyenin ormanlarinin yakilmasinin bir sebebi varmis. Mossad calisanini kurtarmisdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR