Anayasa Mahkemesi'nden süresiz nafaka kararı: İptal edildi!

Anayasa mahkemesi, boşanan eşe süresiz nafaka verilmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 04.06.2026 11:16 GÜNCELLEME 04.06.2026 12:06 GÜNCEL
Anayasa Mahkemesi'nden süresiz nafaka kararı: İptal edildi!
Anayasa Mahkemesi'nden süresiz nafaka kararı: İptal edildi!

AYM, bugünkü Genel Kurul gündeminde Antalya 12. Aile Mahkemesinin, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde hüküm altına alınan yoksulluk nafakasının "süresiz olması"na ilişkin düzenlemenin iptali için yaptığı başvuruyu görüştü.

9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yüksek Mahkeme, ilgili düzenlemenin oy çokluğuyla iptaline, iptal hükmünün 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Kararın gerekçesi daha sonra yazılacak.

Türk Medeni Kanunu'nun "yoksulluk nafakası" başlıklı 175. maddesi, "Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz" hükmünü içeriyor.

BAKAN GÜRLEK'TEN AÇIKLAMA

Yeni düzenleme ile ilgili paylaşım yapan Bakan Gürlek, şu ifadeleri kullandı:

Boşanma sonrası süreçlerde hem tarafların haklarını koruyacak hem de toplumsal huzuru ve aile kurumunun saygınlığını zedelemeyecek, dengeli ve adil bir modelin inşası öncelikli gündem maddelerimizden biriydi.

Vatandaşlarımızdan gelen yoğun talepler ve sahadaki uygulamalar doğrultusunda, bu konu zaten hazırlıklarına titizlikle katkı sunduğumuz Yargı Paketi’nin en temel konu başlıklarından birini oluşturmaktaydı.

Bu çerçevede Anayasa Mahkemesinin, Türk Medeni Kanunu’ndaki "süresiz nafaka" düzenlemesine ilişkin verdiği iptal kararını adalet ve hakkaniyet ilkeleri adına son derece kıymetli buluyoruz.

AYM’nin tanıdığı yasal süreci de dikkate alarak; bir tarafı ömür boyu adil olmayan bir yükümlülük altında mağdur etmeyen, hakkaniyete uygun yeni yasal düzenlemeyi yüce Meclisimizin takdirine sunacağız.

Cumhurbaşkanımız'ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’nı adaletin ve toplumsal huzurun yüzyılı kılmak adına reform adımlarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.

KAYNAK : AA
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

Sakarya’da doğdu. Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlamasının ardından gazetecilik kariyerine başladı. 2016 yılından beri çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2025 Haziran ayından itibaren Haber7’de ‘gündem editörü’ olarak kariyerini sürdürmekte.
YORUMLAR 79 TÜMÜ
  • Misafir 13 dakika önce Şikayet Et
    Bu kanun zaten aile müessesesinin dibine koyulmuş dinamitti. Binlerce aile dağıldı bu yüzden. Nafaka bir silah olarak kullanıldı ve bu savaşta sadece erkekler öldü. Yeni bir aile kuramadılar, hayatları karardı. Çok geç alınmış bir karar. Ölen öldü, kalan sağlar bizimdir.
    Cevapla
  • Misafir 14 dakika önce Şikayet Et
    Yani gelinen noktada kadına ne kadar çok erkekten daha fazla hak tanınırsa içinden çıkılmaz hal alıyor bu düzenlemeye ziynetinde adaletli bir şekilde paylaşımını düzenleyin kadın tarafı altın takmadı hepsini istiyor hak mı?
    Cevapla
  • Köylü 17 dakika önce Şikayet Et
    Toplumun temeline yerleştirilen bir dinamitti bu. Rahatsız olacak kişiler eski kocasının parasını sevgiliyse yiyenlerdir. Ve bu yüzden işlenen eski koca cinayetleride bitecektir inşallah
    Cevapla
  • Muammer 17 dakika önce Şikayet Et
    Nihayet be.bunca hak ve hukuksuzluk nihayet kaldırıldı.kadınlar bu kanuna güvenerek erkeklerin pestilini çıkarmışlardı. .
    Cevapla
  • Misafir 18 dakika önce Şikayet Et
    Hemen yürürlüğe girmesi lazım. Sırf bu yüzden boşanan insanlar vardı ya. Böylece bu zulüm son buldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR