Mol gebelik (üzüm gebelik) nedir, belirtileri neler? Mol gebelik nasıl anlaşılır?

Sağlıksız bir hamilelik dönemi olarak ifade edilen üzüm gebelik, plasentanın normalin dışında gelişmesiyle içeride üzüme benzer yapıların oluşmasıyla ortaya çıkan bir gebelik türüdür. Mol gebelik nedir? Mol gebelik belirtileri nelerdir? Üzüm gebelikle ilgili bilinmesi gerekenler...

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2020 06:26 GÜNCELLEME 12.03.2020 09:21 Hamilelik
Mol gebelik (üzüm gebelik) nedir, belirtileri neler? Mol gebelik nasıl anlaşılır?
Mol gebelik (üzüm gebelik) nedir, belirtileri neler? Mol gebelik nasıl anlaşılır?

Halk arasında 'Üzüm gebeliği' olarak bilinen Mol gebelik, kromozomların anormal bir şekilde dizilmesiyle ortaya çıkarak sağlıksız gelişen bir hamilelik türüdür. Anne adayında sıklıkla görülen mide bulantısı, yüksek tansiyon, kalp atışındaki düzensizlik, ciddi kramp ve terleme gibi belirtiler mol gebeliğin işaretleri arasında olabilir. Döllenme sırasında genetik hatanın sonucunda rahimde anormal dokunun büyümesiyle sağlıklı plasenta yerine açık üzüm salkımı görünümüne benzer bir doku yığını görülür. Buradan da yola çıkarak üzüm gebeliği olarak nitelendirdiğimiz mol gebelik ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik. Peki hamilelikte oluşan üzüm gebeliği tam olarak nedir? İşte mol gebelik...

MOL GEBELİK NEDİR? MOL GEBELİK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Üzüm gebelik nedir, üzüm gebelik belirtileri

Kadındaki yumurta hücresi döllenme sırasında tek bir tane spermi içine alır ve diğer spermlerin içeri girmesini engeller. İki spermin içeri girmesi hamilelik durumunu değiştireceği için anormal embriyo sonucunda çok sayıda keselerden oluşan bir yapı görülür. Bu yapıya ise Mol gebelik denir. Sosyoekonomik düzeyi düşük kimselerde ve sağlıksız beslenenlerde daha yaygın görülme ihtimali olan üzüm gebelik 20 yaş altı ve 40 yaş üstü anne adaylarının 1500’ünden 1'inde görülür.

MOL GEBELİK BELİRTİLERİ NELER? ÜZÜM GEBELİK NASIL ANLAŞILIR?

Mol gebelik nedir? Mol gebelik belirtileri

Normal hamileliklerde olduğu gibi sabah hastalığı olarak nitelendirilen mide bulantıları yaşanır. Anormal plasentanın HCG üretmesiyle oluşur. Diğer hamilelik işaretlerinden ayırıcı belirtileri ise şöyle:

Hamileliğin 1. trimesterında vajinal kanamalar görülebilir. Her kanamanın üzüm gebelik sonucu olduğu anlamına gelmediği bilinmelidir. üzüm tanesi şeklinde parça parça kanamalar görülüyorsa doktora danışılmalıdır.

Normal hamilelik zamanından daha fazla bulantısı olur. Kusma ve tüylenme mol gebeliğin önemli sinyallerindendir. Kesin tanı için ultrason görüntüsü şarttır.

MOL GEBELİK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Üzüm gebelik nedir üzüm gebelik belirtileri

- Mol gebelik tanısı konan anne adaylarında hiç beklenilmeden genel anestezi altında kürtaj yapılmalıdır.

- Tahliye öncesi, kişide herhangi bir hastalık var mı diye akciğer grafisi çekilir ve B-HCG değeri gözlemlenir. Kan grubu belirlenir ve eğer Rh uyuşmazlığı varsa, uyuşmazlık iğnesi yapılır.

- Mol tahliyesinde normal gebelik tahliyesinden farklı olarak müdahale esnasında trofoblastlardan birinin kan damarlarına geçerek akciğer embolisi riski vardır. Ayrıca nadiren tahliye sonrası damar içinde pıhtılaşma oluşabilir. Tahliye sonucunda çıkan parçalar, patolojik inceleme altına alınır.

- Mol gebeliği olan bir kadın için, çocuk sayısını tamamlamış ve 40 yaş üzerinde ise histerektomi ideal bir tedavi şeklidir.

Mol gebelik

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR