Hamilelere implant yapılır mı? Hamilelikte ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmeli?

Diş Hekimi Nihat Tanfer, planlı bir hamilelik öncesinde ağız ve diş sağlığına dair bilinmesi gerekenleri Uzman Klinik Psikolog Emel Aktan'a anlattı. Hamilelikte ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmeli? Hamilelikte görülebilecek diş problemleri neler? Hamilelere implant yapılır mı? Hamilelikte diş eti rahatsızlığını tetikleyen etmenler neler? Hamilelikte diş tedavisinde uygulanan ilaçların bebeğe zararı var mı?

ABONE OL
GİRİŞ 18.12.2019 08:11 GÜNCELLEME 18.12.2019 13:57 Hamilelik
Hamilelere implant yapılır mı? Hamilelikte ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmeli?
Hamilelere implant yapılır mı? Hamilelikte ağız ve diş sağlığında nelere dikkat edilmeli?

Sağlıklı bir hamilelik döneminin öncesinde yapılması gereken kontrollerin başında ağız ve diş sağlığı geliyor. Diş ağrısı çekmemek adına implant tedavisinin uygulanıp uygulanamayacağı konusunda uzmanlar, bu tedavinin cerrahi bir işlem gerektirdiği için hamilelik öncesinde yada sonrasında uygulanmasını daha doğru buluyor. Özellikle de hamileliğin 1. ve 3. trimester'ında diş tedavisinde değişen hormonlar nedeniyle dişlerin daha hassas bir yapıya bürünebileceği belirtiliyor. Anne adayının canını yakacak bir rahatsızlık ya da diş eti kanaması varsa diş hekimine gidebilir. Bunların dışındaki sorunların tedavisinin hamilelikte sıkıntı olabileceği savunuluyor. Diş Hekimi Doktor Nihat Tanfer, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı. Hamilelikte diş sağlığı ile ilgili A'dan Z'ye tüm ayrıntılar...

Diş hekimi doktor Nihat Tanfer ile Psikiyatrist Emel Aktan

- Hamilelik döneminde görülebilen diş sağlığı problemleri neler? Hangi belirtilerle ortaya çıkar?

Hamile kalındıktan sonra anne adayının fizyolojik yapısı değişime uğrayacağı için bebeğin dünyaya gelmesi ile ilgili birtakım endişeler duyulabilir. Annenin ruhsal değişimi bazı durumlarda kendini gösterecek iken bazı durumlarda yansıtılamayacak. Yansıtılamadığı durumlarda bu görüntü aşerme, mide bulantısı gibi etkenler olarak ortaya çıkacak.

Sonuçta ise yaşantısındaki muazzam değişim fizyolojik yapıda görülecek. Ağız diş sağlığında görülebilecek problemlerden biri de diş etindeki hiper plazi denen büyümeler, şişmeler görülecek.

Psikiyatrist Emel Aktan kimdir?

Buna bağlı olarak iyi huylu tümörlerde görülebilir. Tüm bu riskleri ortadan kaldırmak için hamilelikten sonra rutin kontrollerini yaptırmalıdır. Ağız hijyeni yerinde olduktan sonra diş temizliği gerekiyorsa tedavileri yapılacak.

Diş hekimliğinde kullanılan ilaçların büyük çoğunluğu alerjik durumlar hariç bebeğin sağlığını etkileyecek nitelikte değildir.

- Kadınlarda kemik erimesine bağlı diş kaybı olur mu? 

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

Hamilelik kadınlarda farklı bir metabolizma değişikliği oluşturduğu için bu değişiklikte normalde 35 yaşında başlayan yan problemler hamilelikte daha da erken olabiliyor. Doktor kontrolüne girilmedi ise en ufak bir problemde bile daha büyük sıkıntılar çıkabilecektir.

Diş temizliğinde rutin kontroller muhakkak yapılmalıdır. Aksi halde ilerleyen diş eti rahatsızlıkları otomatik çene kemiğine intikal ediyor. Bu da mevcut olan dişlerin sağlanmasını tetikliyor. 

- Hamilelik planlayan anne adaylarının ağız ve diş sağlığı konusunda ne gibi önlemler alması gerekir?

Planlanmış bir bebek hazırlığında olan kadınların öncelikli olarak diş hekimine gidip, Panoramik röntgende ağız yapısındaki kontrollerini sağlaması gerekir. Ağız haritasını komple ortaya çıkaran bu röntgende diş etinde herhangi bir problem olup olmadığı, eksik diş ya da çürüme gibi durumların var olup olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Bu röntgenin hamilelik öncesinde yapılması bebeğin genel sağlığı için daha uygun olacağı için ağız ve diş sağlığı kontrollerinin hamilelik sürecine uzamaması daha iyi olacaktır.

HAMİLELİKTE İMPLANT YAPILIR MI? HAMİLELİKTE DİŞ KAPLAMA...

hamilelikte implant tedavisi

Anne adaylarının implant tedavisine başlamaması gerektiğini belirten bazı uzmanlar, cerrahi bir işlem olduğu için bu durumun riskli olduğunu söyleyebiliyor. Ayrıca bu işlem yapılsa bile hasta kişinin 5-7 gün sonra antibiyotik kullanması gerekiyor. Sonuç olarak, hamile kalmadan önce implant uygulayıp, hamilelik sonrasında da dişin üzerine yapılacaklar konusunda bir planlama yapılması ya da tedavi sürecinin tamamen doğumdan sonra yapılması tavsiye ediliyor.

DİŞ ETİ RAHATSIZLIĞINA NEDEN OLAN ETKENLER!

hamilelikte diş tedavisi

Her gün düzenli olarak diş fırçalama ve ağız bakımı ile üstesinden gelinebilen diş eti rahatsızlıkları, tedavi edilmediği takdirde diş kayıpları ile sonuçlanabiliyor. Ağrı vermemesi nedeniyle pek çok kez gözden kaçan bu rahatsızlık, ilerleyen zamanlarda kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi önemli hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor.

Peki diş eti rahatsızlıklarına neden olan hususlar neler?

1- SİGARA KULLANIMI

Yapılan çalışmalar sonucu, sigara kullanımının diş eti rahatsızlığına yakalanma riskini 4 kat arttırıyor. Ayrıca bağışıklık sisteminde enfeksiyonlara neden olarak antikor üretimini azaltıyor, bu da diş eti hastalıklarını tetikliyor.

2- BAKTERİ PLAĞI

Yemek artıkları doğru şekilde temizlenmediği zaman diş boşluklarında bakteriler üreyebiliyor. Bu bakterilerde zararlı maddeler üreterek diş eti hastalıklarına neden oluyor.

3- HORMONAL FARKLILIKLAR

Hamilelik döneminde hormonal değişiklikler olduğundan dolayı diş etlerinde kanama, hassasiyet, şişlik ve kızarıklık oluşabiliyor.

Sık görülen diş eti problemleri

4- STRES

Günlük hayatta edinilen diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar, diş eti çekilmelerine neden olabiliyor.

5- ŞEKER HASTALIĞI

Uzmanlar, şeker hastalarının diş eti sağlığı açısından daha yüksek riske sahip olduklarını vurguluyor. Şeker hastalığı, tükürükteki azalmayla beraber ağız kuruluğuna ve damarlarda hasara neden olarak diş etlerini enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor.

DİŞ ETİ KANAMASI NEDEN OLUR? DİŞ ETİ KANAMASI NASIL GEÇER?

Diş eti kanaması neden olur?

Ağız ve diş temizliğine yeterince önem verilmediği zaman ortaya çıkan sağlık sorunlarından bir tanesi de diş eti kanamalarıdır. Bu sorunlar erken dönemde tedavi edilmezse dişlerin çevresindeki kemiklerin erimesine, dişlerin sallanmasına ve kaybına neden olur. İşte diş eti kanamalarıyla bilmeniz gerekenler...

Diş etlerinin kanamasının en önemli sebepleri, iltihaplanmadan ya da travmadan kaynaklanır. Dişleri fırçalarken, diş ipi kullanırken ya da sert kabuklu bir besin tüketirken dişlerin kanaması normal bir durum değildir.

Her gün düzenli olarak yapılan ağız bakımı, diş hekimi kontrolleri, diş taşı temizliği ve diş eti tedavileri kanamaları önleyecektir.

DİŞ FIRÇALARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? AĞIZ VE DİŞ TEMİZLİĞİ

Sağlıklı dişlere sahip olmak için ağız ve diş bakımına önem vermek gerekir. Bu yüzden sizler için diş fırçalarken nelere dikkat edilmesini araştırdık. İşte diş fırçalarken yapılan hatalar...

Diş fırçasının diş ve diş eti birleşimine 45 derece açı ile yerleştirilmesi gerekir.  Diş fırçası ağızda 10 kere dairesel olarak hareket ettirilmeli ve diş yüzeyleri, yanak, dil için de bu işlem uygulanmalıdır. Dişler her seferde 2 dakika fırçalanmalıdır. Diş fırçalamaya başlamadan önce fırça kesinlikle ıslatılmamalıdır. Tercih edilen fırçanın başı küçük ve orta sertlikte olmalı. Kullanılan macun miktarının ise fındık büyüklüğünü geçmemesi gerekir.

Diş temizliği nasıl yapılmalı?

Sadece dişlerin fırçalanmasıyla ağız temizliğinin yapılmayacağına dikkat çeken uzmanlar, dişlerin ara yüzeylerinin temizlenmesi için ip kullanılması gerektiğini vurguluyor. Diş ipi ise günde bir kere kullanılmalıdır. Ağız bakımını diş fırçalamasından sonra gargara ile desteklemek gerekir. Her markanın her tip diş fırçası bulunur. Bu sebepten fırça alırken çok dikkatli olmak gerekir. Sert kıllı fırçalar, diş minesine zarar verir ve diş eti çekilmelerine neden olabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR