Hamilelikte ödem nasıl atılır? Hamilelikte el ve ayak şişmesine iyi gelen kesin çözümler

Hamilelikte sıklıkla görülen ödem probleminin asıl kaynağını ve şişkinliğe iyi gelen yöntemleri sizler için araştırdık. Hamilelikte ödem nasıl kolay atılır? Hamilelikte ödem neden olur, belirtileri neler? Hamilelikte el ve ayak şişmesine doğal çözümler hangileri? Hamilelikte ödem önleyen besinler ve etkili yöntemler neler? İşte hamilelik döneminde ödem atan kesin çözümler...

ABONE OL
GİRİŞ 19.10.2019 08:20 GÜNCELLEME 20.10.2019 09:12 Hamilelik
Hamilelikte ödem nasıl atılır? Hamilelikte el ve ayak şişmesine iyi gelen kesin çözümler
Hamilelikte ödem nasıl atılır? Hamilelikte el ve ayak şişmesine iyi gelen kesin çözümler

Hamilelik döneminde fizyolojik olarak meydana gelecek bazı değişimler kimi zaman anne adaylarını ve bebeğe sıkıntıya sokabilir. Bu değişimlerin sonucunda hamilelikte sıklıkta meydana gelebilen rahatsızlıklardan birisi de sıvı miktarının hücreler arasında birikmesi ile ortaya çıkan ödem problemidir. Vücudun olduğundan daha fazla kiloluymuş gibi görülmesi ile beliren ödeme, hamileliğin son aylarında ve yaz mevsiminde daha fazla rastlanır. Damarların içerisinde dolaşan kan miktarına ihtiyaç hamilelikte daha fazla artacağından dolayı damarlarda genişleme ile beraber fazla sıvı doku hücrelerinde birikir. Hamilelik dönemi ilerledikçe rahim büyür ve normalin aksine bacaklardan kalbe giden kanın akışı sağlanamaz. Damara giriş sağlayamayan kan damar dışına kaçarak özellikle de el ve ayak bölgelerinde şişkinliğe yani ödeme neden olur. El ve ayak bölgesinin haricinde yüzde bir şişlik hissediliyorsa bu durum hamilelik zehirlenmesinin yani preeklampsinin belirtisi olabilir. Peki bunun dışında hamilelikte ödem ile ilgili neler bilinmeli? Hamilelikte ödem neden olur, belirtileri neler? Hamilelikte el ve ayak şişmesi neden olur? Hamilelikte ödem atmak için doğal çözümler...

HAMİLELİKTE ÖDEM NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

hamilelikte ödem neden olur

TIKLA OKU: HAMİLELİK ZEHİRLENMESİ NEDİR? HAMİLELİK ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ

Kilo artışına bağlı olarak görülen ödem genellikle hamilelik döneminin sonlarına doğru belirgin olarak görülür. Vücudun su tutması şeklinde nitelendirilebilen ödem problemi yalnızca hamilelik döneminde değil normal yaşantı içerisinde de meydana gelebilir. El ve ayakta başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde de görülebilen ödem, kimi zaman anne adaylarını özellikle de ayakları su toplamış olan kadınları epey zora sokarak yürümelerini bile sıkıntıya sokmaktadır.

Sağlıklı bir beden için vücudun sahip olduğu su miktarı ile ihtiyaç duyulan su miktarının birbiri ile doğru orantılı olması gerekmektedir. Gündelik yaşantı içerisinde sağlıklı her insanın günlük en az 2 litre su tüketmesi önerilir. 8 su bardağı suya tekabül eden bu miktar normal zamanlarda herhangi bir probleme işaret etmez iken hamilelikte bu ihtiyaç iki kat daha artar.

Gerekli sıvı tüketimi ile anne rahmindeki bebeğin beslenmesi sağlanır ve pelvik eklemlerini geliştirerek doğuma hazır hale gelinmesi sağlanır.

HAMİLELİKTE ÖDEM BELİRTİLERİ NELER? HAMİLELİKTE ÖDEM NEDEN OLUR?

Hamilelikte ödem belirtileri

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE BEBEĞİN SAĞLIKLI DOĞMASI İÇİN DUALAR

Ağrısız bir şişkinlik sonucu ortaya çıkan ödem sorununun en büyük olumsuz etkisi gereğinden fazla şişkinlik sebebiyle yürümede zorlanma ya da el bileklerindeki şişlikler sebebiyle sinirlerin sıkışması yani Karpal tünel sendromu gibi rahatsızlıklardır. Fazla kiloya sahip olan anne adaylarının zayıf anne adaylarına göre daha çok karşılaşma ihtimali olan ödem riskinde; fazla miktarda tuz tüketimi, ikiz hamilelik, uzun süre hareketsizlik ve ayakta uzun süre durma gibi etkenler hamilelikte ödemi tetikleyen etkenler arasındadır.

Hamilelikte ödemin oluşmasında bir diğer faktörde yanlış beslenmeden kaynaklanmaktadır. Yapılan çalışmalara göre, yeterli miktarda protein alınmayan vücutta ödem ile daha fazla karşı karşıya kalınmaktadır.

HAMİLELİKTE ÖDEM NASIL ATILIR? ÖDEM ATAN BESİNLER

hamilelikte el ve ayak şişmesi nedenleri

Hamilelik dönemindeki kadınların en fazla şikayetçi oldukları durumlardan birisi de ödemdir. Ödemi önlemenin her ne kadar kesin bir çözümü olmasa da yapılabilecek bazı bitkisel ve doğal yöntemlerle ödem şişliği azaltılabilir. Bunun için kolay sindirilebilen probiyotik yoğurtlar, ananas, kivi, nar gibi meyvelerin haricinde bol miktarda sıvı tüketilmelidir.

Karbonhidrat ve şeker miktarı çok olan besinler beslenme programından çıkartılmalıdır. Ödem söktüren besinlerden olan ancak hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekenler gıdalardan birisi de kiraz sapı ve maydanozdur. Ödem söktürücü ilaçların bu dönemde kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Ödem atmak için ılık su banyosunun haricinde tuzlu su ile ovularak ödem azaltılabilir.

-Her gün kısa süreli yürüyüşler yapılmalıdır.

-Damarlardaki sıvının damar dışına çıkmasını önlemeye yarayan protein ağırlıklı beslenme listesi ödemi hafifletecektir.

-Tuzlu ve bol şekerli gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.

-Ayakları yukarı bakacak şekilde kaldırılarak dinlenilmelidir.

HAMİLELİKTE EL VE AYAK ŞİŞMESİ NEDEN OLUR? ÖDEMİ AZALTAN TAVSİYELER

hamilelikte ödem nasıl atılır?

Hamilelik dönemindeki anne adaylarının bedenlerinde görülen farklılıklardan birisi de damarda taşınan kan miktarıdır. Genelde 3. trimesterde ortaya çıkan ödem problemi, özellikle de el ve ayaklarda şişmeyi beraberinde getirir. Buna bağlı olarak hamilelikte yürüme hatta hareket etme bile zorlaşır.

El ve ayak şişmelerini rahatlatacak tavsiyeler ise şunlardır:

Uzun süreli ayakta kalmamaya özen gösterin.

Dışarıda vakit geçirilecekse topuklu ayakkabı kullanımından kaçının.

Ölçülü olmak kaydıyla protein bakımından zengin gıdalar tüketin.

Ödeme en iyi gelecek yollardan birisi de günlük bol su tüketimidir. Bol bol su tüketin.

Hamilelik egzersizlerini düzenli yapın.

Ayak taban desteği olan pamuklu çoraplar giyin, naylon çorapları tercih etmeyin.

HAMİLELİKTE ÖDEM SORUNU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER

Hamilelik döneminin 5. ve 6. aylarından sonra ayaklarındaki şişliklerin artmasından dolayı zorluk çeken anne adayları, çareyi bir numara büyük ayakkabı almakla bulur. Toplum içerisinde ödem ağrısı olarak nitelendirilen bu sorun, rahim baskının etkisi altında kalan ayak bileklerinde daha sık görülür.

Ancak, bu demek değildir ki her ayak ağrısı ödeme girer. Ödem haricinde normal bir ağrı da ayaklarda görülebilir. Ağrının ödem olduğunu anlamak için elinizle ayak bileğinize bastırın. Bu baskı sonucunda tende herhangi bir çukurluk görülüyorsa bu ödemdir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR