Hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Kilo almak için...

Hamilelik dönemiyle ilgili yaygın efsanelerden birisi de anne adayının 2 kişilik beslenmesidir. Peki hamilelikte 2 kişilik beslenmek doğru mu? Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalı? Hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo almak için ne yapılmalı? Hamilelikte kilo alımı ne zaman başlar? Hamilelikte bebeğe nasıl kilo aldırılır? İşte anne adaylarında sağlıklı kilo alımı için en etkili tüyolar...

ABONE OL
GİRİŞ 23.08.2019 16:07 GÜNCELLEME 23.08.2019 16:08 Hamilelik
Hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Kilo almak için...
Hamilelikte kaç kilo alınmalı? Hamilelikte kilo ne zaman alınır? Kilo almak için...

Hamilelik döneminde hem beden hem de psikolojik anlamda belirgin olarak görülecek olan değişimler arasında kilo alımı gelmektedir. Gün geçtikçe büyüyen karınla beraber genel vücut ağırlığı artacak ve buna bağlı olarak birtakım rahatsızlıklar meydana gelecektir. Özellikle de hamileliğin son zamanlarına doğru artacak olan ödem problemi ile anne adayı kendini olduğundan daha fazla kilolu görecek ve psikolojik anlamda daha hassas olacağı için olumsuz bir ruh haline bürünecektir. Ancak her anne adayında aynı hamilelik dönemi belirtileri ve seviyeleri birebir yaşanmaz. 9 aylık yepyeni maratonlarında bebeklerinin sağlıklı gelişmesi için kilo almaya çalışan hamileler olduğu gibi kilo dengesini tutturamadığı için ölçülü beslenmesi gerektiğini bilen anne adayları da vardır. Hamilelik dönemi boyunca ideal kilo alımı ne kadar olmalı? Hamilelikte fazla kilo almak bebeğe zarar verir mi? Zayıf hamileler nasıl kilo alabilir? Hamilelikte kilo alımı ile ilgili bilinmesi gerekenler...

HAMİLELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI? İDEAL KİLO...

hamilelikte kilo alımı

TIKLA OKU: HAMİLELER NE YEMELİ, NE YEMEMELİ? A'DAN Z'YE...

Her vücudun kendine has biyolojik ve metabolik özellikleri farklı olduğundan dolayı anne adaylarının kilo alma süresi ve miktarının aynı olmayacağı bilinmelidir. Genel anlamda bakacak olursak; hamileliğin başlangıcından itibaren yavaş yavaş kendini gösterecek olan kilo alımı hamilelik bitimine kadar devam edecektir. Anne karnındaki bebeğin organ gelişimi ilk üç ayda gerçekleştiği için bu süreç çok önemlidir. Genellikle fazla kilo alımının görülmediği ilk üç ayda toplamda ancak 2 ya da 3 kilo alınabilir. Çok zayıf ya da şişman anne adaylarında alınan kilo değerleri birbirlerinden farklı olsa da kilo alımında haftalık 500 gram artış beklenir.

Kısaca açıklayacak olursak:
1 ve 3 ay arasında yaklaşık 2 kilo alımı,
3 ve 6 ay arasında yaklaşık 6 kilo alımı,
6 ve 9 ay arasında yaklaşık 4 kilo alımı beklenmektedir.

HAMİLELİKTE 2 KİŞİLİK BESLENMEK DOĞRU MU?

hamilelikte beslenme

TIKLA OKU: BEBEKLERE KİLO ALDIRAN BESİNLER VE YÖNTEMLER

Hamilelik dönemiyle ilgili halk arasında yaygın hale gelen batıl inanışlardan birisi de hamilelerin 2 kişilik kadar beslenmesidir. Hem bebeklerinin hem de kendileri için 2 kişilik kadar yemek yemenin hiçbir bilimsel göstergesi yoktur. Bilakis hamilelik döneminde fazla kilo alımına sonrasında ise obezliğe zemin hazırlayabilmektedir. Doğum sonrasında kiloları vermek epey zorlaşacaktır.

Genelde hamileliğin ilk aylarında görülen mide bulantıları literatürde 'sabah hastalığı' olarak karşımıza çıkmaktadır. Mide bulantısı sonucu kusmaların yaşandığı ilk aylarda kilo almak biraz zor olacağı için anne adayları kendilerini kilo almaya zorlamamalıdır.

(Hamilelikte mide bulantısını kökten çözen en etkili yöntemler için tıklayın)

HAMİLELİKTE NEDEN KİLO ALINIR? KİLOLAR NEREDEN GELİYOR?

Anne adaylarının hamilelikleri boyunca aldığı kiloların tümü birden yağa dönüşmez. Bebeklerini yaklaşık 3 ila 3,5 kilo ile dünyaya gelen anne adaylarının kilolarına katkı sağlayan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bebek; 3.5- 4 kg
Plasenta; 0.5-1 kg
Amniyotik sıvı; 1 kg
Göğüsler; 0.5 kg
Uterus; 1 kg
Anne kan hacminde artış; 1.5 kg
Yağ deposu; 3 veya daha fazla
Artan kas dokusu ve hücre içi sıvı; 2- 3.5 kg
Toplam; 12.5 kg civarındadır.

Hamilelikte alınması gereken ideal kilo değerini rakamla açıklayamayız. Ancak, hamilelik öncesindeki vücut kitle endeksine göre yani boyun kiloya oranını hesaplayarak kilo dengesini korumaya çalışabilirsiniz.

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ NASIL HESAPLANIR?

hamilelikte kaç kilo alınmalı

TIKLA OKU: ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN BESİNLER

Örneğin ağırlığınız 65, boyunuz ise 1.60 cm ise vücut kitle endeksini hesaplamak için kiloyu boya bölmeniz gerekecektir. Ardından çıkan rakamı tekrar boyunuza bölüp BKİ'yi (Beden kitle endeksi) tespit edebilirsiniz.

65: 1.60= 40.63

40.63:1.60= 25.39

Örnek rakamlar vererek hesapladığımız bu sonuçta sizde kendi boy ve kilo ölçülerine göre hesaplama yapabilirsiniz. Elde edeceğiniz sonuç;

18.5'ten az ise: ZAYIF

18.5 ile 25.00 arasında ise: NORMAL

25.00 ile 30.00 arasında ise: HAFİF KİLOLU

30.00 ve 35.00 arasında ise 1. derece: KİLOLU- OBEZ

35.00- 40.00 arasında 2. derece: KİLOLU- OBEZ

40.00 45.00 arasında 3. derece: KİLOLU-OBEZ

ANNE ADAYLARINDA AYLARA GÖRE KİLO ALIM DEĞERLERİ

hamilelikte kilo almak için ne yapılmalı

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE FOLİK ASİT TÜKETİMİ

1. TRİMESTER:

İlk üç ayı kapsayan bu süreçte rahim içerisindeki bebek ancak bir haşhaş tohumu kadardır. Kilo alım miktarı 2 ila 3 arası gidip gelebilir. Bulantıların yoğunlukla görüldüğü bu evrede kusmalardan dolayı pek kilo alınmaz ama bulantıyı bastırmak için tüketilecek kalorili besinlere dikkat etmekte yarar var.

2. TRİMESTER:

İkinci 3 aylık dönemde bebeğiniz ilk aylara göre daha hızlı büyüyecektir. Hamilelikte iştah açılmasına balı olarak en fazla kilo alınan evre 2. trimesterdir. Bu süreçte 5.5 – 6 kilo alınabilir.

3. TRİMESTER:

Son 3 aylık süreçte bebeğin kilo alımı hızlanacaktır 3.5 – 4.5 kilo kadar alınabilir.

HAMİLELİKTE KİLO ALMAK İÇİN NE YAPILMALI? KİLO YAPAN BESİNLER...

Süt Ürünleri: Günlük süt ürünlerine dikkat edilmeli. Bebeklerde kemik gelişimini güçlendirirken size de enerji sağlayacaktır.
Meyve: Ara öğünlerde ve akşam tüketilebilir.
Et ve balık: Haftalık 2 defa balık yemek bebeğin zihin gelişimini olumlu etkiler.
Su: Hamileliğiniz özellikle de yaz sıcaklarına denk geldiyse 2 kat önemli hale gelen sıvı tüketimine önem verilmelidir. Kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olacaktır. En önemli ihtiyacınız su olacaktır. Su içerek hem kilo almayı kontrol altında tutarsınız hem de sıvı kaybını önlersiniz.

HAMİLELER İÇİN BESLENME LİSTESİ

Hamileler için beslenme listesi

Sağlıklı bir hamilelik için bu süreçte alınan kilolar oldukça önemlidir. İşte aldığınız kilonun size ve aynı bedeni paylaştığınız çocuğunuza zarar vermemesi için uygulayabileceğiniz sağlıklı diyet listesi...

Hamilelikte alınan fazla kilolar çocuk gelişimi ve anne sağlığı için büyük önem taşır. Alınan 9-12 kilo normaldir fakat fazlası hareketlerinizi kısıtlar ve doğumdan sonra vermekte zorlanabilirsiniz. Dengeli, yeterli ve düzenli beslenerek hamilelik sürecinde alacağınız kilonun kalıcı olmasını önleyebilirsiniz.

İşte hamileler için sağlıklı diyet listesi:

SABAH: 1 dilim peynir, 2 dilim ekmek, domates, salatalık, 3 adet ceviz, 1 bardak süt

1.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 6 adet kuru erik, 2 adet ceviz

2.ARA ÖĞÜN: 1 adet havuç, roka, 1 dilim ekmek

ÖĞLE: Bol roka ve naneli salata, 1 kase çorbası, 1 tabak sebze yemeği

3.ARA ÖĞÜN: 1 kase yoğurt, 1 adet mevsim meyvesi

4.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 1 kase leblebi ve kuru üzüm

AKŞAM YEMEĞİ: 1 kase çorba, 1 kase yoğurt, 1 tabak ızgara et ya da tavuk

5.ARA ÖĞÜN: 1 bardak süt, 5 adet kuru erik, 2 adet ceviz

6.ARA ÖĞÜN: 1 adet mevsim meyvesi

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR