Hamilelikte kasık ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte sağ ve sol kasık ağrısı nedenleri

Hamilelikte görülen kasık ağrıları, çoğu zaman anne adaylarını korkutan bir durumdur. Hamilelikte şiddetli kasık ağrılarının nedenlerini ve hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için araştırdık. Hamilelikte kasık ağrısı belirtileri neler? Hamilelikte kasık ağrısı nedenleri neler? Hamilelikte sağ ve sol kasık ağrısı cinsiyet belirler mi? Hamilelikte kasık ağrısı tehlikeli mi?

ABONE OL
GİRİŞ 23.01.2020 10:00 GÜNCELLEME 23.01.2020 12:31 Hamilelik
Hamilelikte kasık ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte sağ ve sol kasık ağrısı nedenleri
Hamilelikte kasık ağrısı nasıl geçer? Hamilelikte sağ ve sol kasık ağrısı nedenleri

Hamilelik döneminin belirtileri olarak karşımıza çıkan kasık ağrıları, özellikle de ilk defa anne olacak kimselerin yaşadıkları dolayısıyla da endişe duydukları konulardan biridir. Sağ ve sol kasık bölgelerinde oluşan ağrılar yetmezmiş gibi bir de bu ağrıların bebeğe zarar verebileceği düşüncesi anne adaylarının kaygı duymasını daha da tetikleyen durumlardan biridir. Her hamilelikte olmayan ancak, hafif ve şiddetli kasık ağrılarının görüldüğü hamilelikte bu ağrıların neden ortaya çıktığı ve nasıl düzelebileceğini bilmek önemlidir. Bebeğin anne karnında kolaylıkla gelişimini sürdürebilmesi ve büyüyebilmesi için rahmin büyümesine bağlı olarak oluşan baskı anne adayında sancı hissi oluştururken bu durumun görülmesinde etken sebep hamilelik fıtratındaki doğal işleyiş ise sorun değil iken sebebi düşük ya da enfeksiyon gibi tehlikeli durumların işaretini verdiği zaman sıkıntı oluşturabiliyor. Hamilelikteki kasık ağrısının sebebi eğer masumsa yani anne adayının kendisi ve bebeği için zarar teşkil etmiyorsa günlük sıvı tüketimini arttırdığında veya magnezyum tabletlerinde olumlu etkisi görülür. Ancak sebebi dış gebelik, idrar yolu enfeksiyonu, plasentada kanama, preeklampsi gibi durumlar ise muhakkak doktora gitmek gerekir. Hamilelik döneminde görülen kasık ağrıları ile ilgili daha detaylı bilgiler için bilinmesi gerekenler şunlardır:

HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI NEDİR? HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI NEDENLERİ

hamilelikte kasık ağrısı

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE LEKENME NEYİN HABERCİSİ?

Hamilelik döneminde anne adayının rahmi içerisinde büyüyen bebek gerek hacim gerek de ağırlık olarak anne adayını zorlamaktadır. Bebeğin karın içerisinde büyüdüğü zamanlarda daha çok hissedilen kasık ağrıları, rahim ağzında bebeğe yer açılması şeklinde de yorumlanabilir. Bebeğin büyümesi olarak bakıldığı zaman aslında iyi bir duruma işaret eden bir durummuş gibi görünse de bazı tehlikeli ağrılar anne adayını ve bebeğe riske sokabilmektedir. Onun için bu gibi şikayetlerde geç kalınmadan doktora gitmek oldukça önemlidir.

Genellikle hamileliğin 2. trimesterında yani ikinci üç aylık döneminde rastlanan bu durum anne karnındaki bebeğin büyümesi ve vücudun doğuma hazırlanması gibi etkenlerden kaynaklanmaktadır. Şiddetli ve tehlikeli olmadığı sürece hamilelikte normal karşılanan kasık ağrıları, hamilelikteki karın ağrıları ile aynı sebepten dolayı ortaya çıkar.

Bebek sahibi olmadan önce pelvis bölgesinde yer alan rahim, bebeğin oluşmasıyla birlikte yavaşça büyür etrafındaki organlarda iterek baskı yapar. Rahmi yerine sabit kılan bağların gerilmeye başlaması kasık sancılarını beraberinde getirecektir. İlk hamileliklerini yaşayacak olan anne adaylarında daha erken aylarda görülen kasık ağrılarının nedenlerini ise kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

HAMİLELİK DÖNEMİNDE SAKINCALI OLMAYAN AĞRILAR

hamilelikte kasık ağrısı nedenleri

TIKLA OKU: YERLEŞME KANAMASI İLE ADET KANAMASI NASIL AYIRT EDİLİR?

GAZ OLUŞUMU VE KABIZLIK SORUNU:

Hamilelik döneminde baskın olan Progesteron hormonu bağırsaklardaki işleyişi azaltır ve mide ile bağırsaklarda birtakım sorunlara sebep olur. Midede oluşan gaz ile bağırsaklarda oluşan kabızlık kasık ağrısını tetikler.

RAHİMDE BASKI VE BEBEĞİN BÜYÜMESİ:

Leğen kemiğinin gevşemesi sonucu hamilelerde kasık ağrısı görülebilir.

YUVARLAK BAĞ:

Rahmin iki üst tarafında başlayıp dış genital bölgeye kadar gelen bağlar, yuvarlak bağ olarak adlandırılır. Oturmaya göre daha çok yatakta yatarken dönme sırasında veya birden ayağa kalkıldığında kramp gibi görülen şiddetli sancılar kasık ağrısını meydana getirir.

HAMİLELİKTE TEHLİKELİ DURUMLAR NELER? BU AĞRILARA DİKKAT!

hamilelikte kasık ağrısına ne iyi gelir

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE DÜŞÜK BELİRTİLERİ NELER? KANAMASIZ DÜŞÜK...

Hamilelik döneminde birçok anne adayının başına gelebilecek olan tehlikeli ağrı çeşitlerini ve olayları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

- Dış gebelik hali

- Düşük riski

- Plasentanın erken dönemde ayrılması ve kanama görülmesi

- İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyon riskleri

- Hamilelik zehirlenmesi (Preeklampsi)

HAMİLELİĞİN İLK HAFTALARINDA GÖRÜLEN KANAMALAR...

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE ÖDEM NASIL ATILIR? EL VE AYAK ŞİŞMESİ...

HAMİLELİKTE KASIK AĞRILARI CİNSİYET BELİRLER Mİ? HAMİLELİKTE SAĞ VE SOL KASIK AĞRISI...

hamilelikte kasık ağrısı nasıl geçer

Hamilelikte kasık ağrılarının bebeğin cinsiyetine yönelik ipuçlarını verebileceği düşünülse de bilimsel açıdan doğruluğu yoktur. Bebeğin sağda ya da solda olması cinsiyetin kız mı erkek mi olduğuna dair bir bulgu vermez.

HAMİLELİKTE KASIK VE KARIN AĞRISI NASIL GEÇER?

Acil ve tehlikeli bir durum olmadığı sürece doktordan onay alarak hamilelikte kasık ağrılarının önlenmesi mümkündür. Evde uygulayabileceğiniz bazı basit ve doğal yöntemlerle hamilelikte kasık ağrılarını geçirebilirsiniz. Hamilelikte kasık ağrılarına iyi gelen yöntemler...

- Sıcak kompres yapmak, sıcak banyo ve küvette suda durmak kasık ağrılarını gevşetmeye yardımcı olacaktır.

- Uzun süreli ayakta kalmamaya özen göstermelisiniz.

- Kasık bölgesini desteklemek için hamilelik yastıkları kullanılabilir.

- Ağır yükler taşımamaya özen göstermelisiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR