Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi? Adet kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir? Adet gecikmesi nedenleri

Normal şartlar altında adet düzensizliği görülmemesine rağmen bir türlü adet olmayan kadınların şüphelendiği ilk konu hamilelik belirtisidir. Adeti geciken her kadın belkide sağlık probleminden bile önce hamile kaldığını düşünebilmektedir. Peki adet ne kadar gecikirse hamile olunur? Adet gecikmesi kesin hamilelik belirtisi mi? Adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesi tehlikeli mi, adet en fazla kaç gün gecikmeli? Adet belirtisi ile hamilelik belirtisi arasındaki farklar...

ABONE OL
GİRİŞ 01.01.2020 08:00 GÜNCELLEME 10.01.2020 11:16 Hamilelik
Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi? Adet kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir? Adet gecikmesi nedenleri
Adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi? Adet kaç gün gecikirse hamilelik kesinleşir? Adet gecikmesi nedenleri

Adet dönemi düzene oturmuş bir kadının kullandıkları bazı ilaçlar, stres, üzüntü ya da hava değişimi gibi bazı nedenlerden dolayı adeti gecikebilir. Böyle durumlarda genelde akla ilk gelen ya hamilelik şüphesi ya da herhangi bir sağlık probleminin olabileceğidir. Daha çok ilk seçenek düşünülür ve bunun için de kadınların en çok araştırdığı konu adet gecikmesinden ne kadar sonrasında hamile kalınabileceğidir. Adet gecikmesi durumunu konuşabilmek için ilk önce kaç günde bir adet görülür bunu bilmek gerekir. Bu yüzden her kadının muhakkak adet günlerini bir yere not etmesi tavsiye edilmektedir. Adet gecikmesinin hamilelik belirtisi mi olup olmadığı bir kenara herhangi bir sağlık sorununa işaret edip etmediği de önemlidir. Peki adet gecikmesi neden olur? Adet gecikmesinden kaç gün sonra hamilelik kesinleşir? Adet gecikmesi ile hamilelik belirtileri farkları neler? İşte kadınların cevabını en fazla aradığı o soruların yanıtı...

TIKLA OKU: HAMİLELİK TESTİ EVDE NASIL YAPILIR? HAMİLELİK TESTİ NE ZAMAN YAPILMALI?

ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? ADET GECİKMESİ SEBEPLERİ

adet gecikmesi neden olur

Her ay başında bir görülen adet kanamaları ile ilgili yapılan araştırmalarda, her 4 kadından 1'inin adetinin farklı aralıklarda olduğu yani düzensiz olduğu görülmektedir. Adet gecikmesinde ilk şüphelenilen şey hamilelik belirtileri olsa da bazı etkenlerden de kaynaklanabilir. Adet gecikmesinin nedenlerine baktığımızda birçok farklı etkenin bu durumda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Kişiden kişiye göre değişebilen bu durum daha çok hormonal farklılıklardan dolayı oluşan adet düzensizliği, diyabet, depresyon, dış gebelik, yumurtalık kisti ve menopozdan kaynaklanabilir. Doktor tarafından düzenli olarak kullanılması önerilen birtakım medikal ve bitkisel ilaçlar, bil hassa ertesi gün hapı ve doğum kontrol hapları menstrüel döngünün bozulmasına yol açar. Stres, üzüntü gibi duygusal değişimler de adet düzensizliği görülmesinde sık karşılaşılan bir faktördür.

TIKLA OKU: ADET SÖKTÜRÜCÜ İLAÇLAR HAMİLELİĞİ ENGELLER Mİ?

ADET KANAMASI KAÇ GÜNDE BİR GÖRÜLÜR?

Adet kanaması kaç gün gecikir?

Hormonlarında herhangi bir sorun yaşamayan, stres yapmayan, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak duran bir kadının normalde 21-35 gün aralığında adet kanamasının görülmesi beklenir. Ergenlik ve menopoz süreçlerinde birtakım değişimler de yaşanabilir. Genel olarak baktığımızda her kadının senede 1-2 defa adet gecikmesi yaşaması anormal bir durum değildir. Ancak bu durumun sık sık kendini tekrarlaması veya gecikmenin uzun sürmesi hamileliğin ya da diğer durumların işaretidir. Bu konuyla ilgili muhakkak uzman görüşü alınmalıdır.

Genelde 28 günde bir görülen adet kanaması bazılarında 35 güne kadar uzayabilir. Bir önceki ayda görülen adet kanamasından 40 gün geçmesi ciddi bir durumdur, doktora gidilmelidir.

ADET GECİKMESİ SAĞLIK SORUNUNUN HABERCİSİ Mİ? ADET GECİKMESİ NE ZAMAN TEHLİKELİ?

Her kadının adet dönemi periyodunda senede 2'den daha fazla gecikme görülüyorsa ve bu gecikmeye de ağrı eşlik ediyorsa adet gecikmesinde tehlikeli bir durumdan şüphelenilebilir. 

ADET GECİKMESİ HAMİLELİK BELİRTİSİ Mİ?

adet gecikmesi hamilelik belirtisi mi

Çeşitli nedenlere bağlı olarak görülen adet gecikmesi durumunda doktora gidilmişse ve herhangi bir sağlık problemi teşhisi konulmamışsa evde ya da hastanede hamilelik testi yapılmalıdır. Evinize yeni bir aile üyesinin gelip gelmeyeceğini merak ediyorsanız daha fazla beklemenize gerek yok! Adetiniz de geciktiği için hamilelik şansınız yüksek demektir. Bir önceki ayın üzerinden 35 gün geçmiş ve hala adet olmadıysanız anne adayı olup olmama durumunuzu netleştirin.

ADET ÖNCESİNDE VÜCUDUMUZDA NELER OLUR? HAMİLELİK BELİRTİSİNE BENZER ÖZELLİKLER...

Adet dönemine yakın bir aralıkta vücudumuzda oluşan bazı değişimler tıpkı hamilelik dönemindekine benzer belirtiler ile kendini ele verebilir. Örneğin; memelerde hassaslaşma, ani ruhsal farklılıklar, şişkinlik hali ve sürekli idrara çıkma durumundan bahsedilebilir. Hamilelik belirtisine benzeyen ama hamilelikle alakalı olmayan işaretler ise şu şekildedir:

Yumurtlama oldukça progesteronda artış gözlenir. Bu durum ise hamileliğe benzeyen birtakım erken semptomların oluşmasına yol açabilir. Doğum kontrolünü daha yeni bırakmış kimseler bu belirtiler karşısında daha çok etkilenebiliyor, özellikle de ilk adet döngülerinde belirtiler daha sıklaşır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR