Canan Karatay'ın depresyon açıklaması için şaşırtan karar! Mahkemeden 'Hak ihlali' sonucu çıktı

Canan Karatay, 7 yıl önce bir televizyon programında depresyon ve beslenme ile ilgili yaptığı çarpıcı açıklamalardan dolayı para cezası almıştı. Cezaya itiraz eden Canan Karatay soluğu Anayasa Mahkemesi'nde aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 02.06.2023 09:10 GÜNCELLEME 02.06.2023 09:10 HAYAT
Canan Karatay'ın depresyon açıklaması için şaşırtan karar! Mahkemeden 'Hak ihlali' sonucu çıktı
Canan Karatay'ın depresyon açıklaması için şaşırtan karar! Mahkemeden 'Hak ihlali' sonucu çıktı

Televizyon ekranlarının ünlü hekimlerinden biri olan Canan Karatay sık sık beslenme üzerine verdiği açıklamalar ile gündeme geliyor. Sağlıklı beslenme deyince aklan gelen ilk isimlerden biri olan Canan Karatay'ın 2016'da bir televizyon programında yaptığı açıklamalar, fena halde başını ağrıttı. 

7 yıl önce bir televizyon programında depresyon ve beslenme ile ilgili çarpıcı açıklamalar yapan Canan Karatay, yaklaşık 5 saat boyunca devam eden yayında, ilaç şirketlerinin ticari kaygıyla hareket ettiğini ve antidepresanlarla mutlu olunamayacağı anlattı. 

Canan Karatay kimdir ve nerelidir? Kaç yaşında? Canan Karatay kitapları...Canan Karatay kimdir ve nerelidir? Kaç yaşında? Canan Karatay kitapları...

PARA CEZASI VERİLDİ

Bu açıklamaların ardından İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, Canan Karatay hakkında disiplin soruşturması başlattı. Soruşturmanın sonucunda ise Karatay'a Bin 325 lira para cezası verildi. Soruşturma kapsamında, Türk Tabipler Birliği Yüksek Onur Kurulu da bu kararı onadı.

CEZA KARARININ İPTALİ İSTENDİ

Canan Karatay ise, ceza kararının iptali istemiyle dava açtı. Dava Ankara 13. İdare Mahkemesince, yaptığı istinaf başvurusu da bölge idare mahkemesince reddedildi.

KONU ANAYASAYA MAHKEMESİ'NE TAŞINDI

Bölge İdare Mahkemesi'nden umduğunu bulmayan Canan Karatay, bu kez de Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasıyla bireysel başvuruda bulundu. 

Anayasa Mahkemesi de gerekli araştırmaları yaptı ve Anayasa'nın 26'ncı maddesine göre herkesin ifade özgürlüğünün bulunduğu, bunun ancak kanunda belirtilen şartlarda sınırlandırılabileceği noktasına geldi. 

Anayasa Mahkemesi, Karatay'ın açıklamaları nedeniyle cezalandırılmasının da ifade özgürlüğüne müdahale anlamı taşıdığını savundu ve konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Hiç şüphesiz yanlış bilgilerin yönetilmesi de sağlık politikalarının esaslı bir parçasını oluşturmaktadır. Fakat bunu yaparken devlet, ifade özgürlüğüne de saygı göstermelidir.

PARA CEZASI İPTAL EDİLDİ

Anaysa Mahkemesi tarafından verilen kararda, Karatay'ın açıklamalarının halk sağlığına nasıl bir zarar verdiğine dair değerlendirmenin yer almadığı ve Türkiye'nin bilinen akademisyen ve bilim insanlarından olduğu ve tıp alanında yaşanan gelişmelerin başvurucunun ilgi alanında bulunduğu ifade edildi.

Ayrıca, alternatif bakış açılarının herkes için daha doğru düşünme imkanı oluşturduğu vurgusu yapılarak, Karatay'a verilen ceza iptal edildi.

CANAN KARATAY'A 18 BİN LİRA TAZMİNAT ÖDENECEK

Anayasa Mahkemesi, ayrıca Anayasa'nın 26'ncı maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti ve Karatay'a 18 bin lira manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Vebali kime? 9 ay önce Şikayet Et
    Sık sık TV'lara çıkan bir tütün eksperi zat da, "hemodiyaliz kararı verildi ise hemen girmeyin, böbreklerinizi alıştırmayın" diye öğüt verebiliyordu ülkemde. A.Y.M. böyle düşünürse... Nasıl gerçek bir hekimin kapısını çalacaksınız? Bu insanların vebali kime?
    Cevapla
  • Gerçek hekim: 9 ay önce Şikayet Et
    "Ekmek/un zararlı, döneri yiyin, altındaki ekmeği yemeyin, o daha zararlı" diyen birisini düşünün. Aynı kişi % 90'ı ekmek, % 10'u et olan lahmacunun reklamını yapsın, "bol bol yiyin" desin... Anlamadınız değil mi? Onun için bandıra bandıra tereyağı yemeğe devam ediyorsunuz ya...
    Cevapla
  • Milletin hali: 9 ay önce Şikayet Et
    Yargının hali... Ve nefsinin istediğini yemeğe kilitlenmiş halkın tercihi. İlk kalp krizinde kapısına koştukları gerçek hekimlere "satılmış" diyenleri sevenler... Kimin alnına ne yazıldıysa o olur kardeş. Allah (c.c.) biliyor, yeter.
    Cevapla
  • AlnınaNeYazıldysa 9 ay önce Şikayet Et
    Ne güzel, sırf sıfatı Prof. ve meşhur diye birisi çıksın, "idrarınızı için" desin, "efendim ünvanı var, fikir hürriyeti var" deyip salın... Yarın sizin de gerçek hekimlere işiniz düşer... Alnınıza ne yazıldıysa o olur, ne yapalım...
    Cevapla
  • Hekim 9 ay önce Şikayet Et
    TTB doktorların Başında Demoklesin kılıcı gibi bekliyor. Kendilerinden yada kendi çıkarlarından yana olmayanları aforoz ediyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR