Kürtlerle ilgili ankette çarpıcı sonuç

Kürt nüfusun yoğun olduğu 24 ilde yapılan araştırmadan çok önemli maddeler çıktı. Yapılan anket sonrası değerlendirmede çarpıcı sonuçlar çıktı

ABONE OL
GİRİŞ 11.12.2011 13:28 GÜNCELLEME 11.12.2011 13:28 İç Politika
Kürtlerle ilgili ankette çarpıcı sonuç
Kürtlerle ilgili ankette çarpıcı sonuç

Polis Akademisi'ne bağlı Uluslararası Terörizm Merkezi (UTSAM) "Türkiye'de Terörü Besleyen Kaynaklar"ı araştırdı.

Antalya'daki terör sempozyumunda ilk defa açıklanan araştırma, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Dağa çıkışın sebepleri üzerinde duran çalışmaya göre, ailelerin sadece yüzde 17'si çocuklarının örgüte katılımını engelleyebiliyor. Zoraki evliliklerden kaçarak dağa çıkanların bulunduğuna dikkat çekenlerin oranı yüzde 25. Ankete katılanlar işsizlik olmasa örgüte katılımın azalacağını düşünüyor. Hakkari'de PKK'ya katılımın yüksek olması, yapılmayan operasyonlara bağlanıyor.

UTSAM Başkanı Doç. Dr. Süleyman Özeren, araştırmanın en önemli sonucunu şöyle özetliyor: "Terörle mücadelede hedef kitlemiz 12-25 yaş arası olmalı. Enerjimizin yüzde 90'ını buraya ayırmalıyız. Gençlerin arkadaş çevresine yönelik çalışmalar yapılmalı." Nisan-mayıs ayları arasında Kürt nüfusun yoğun olduğu 24 ilde (İstanbul dahil), 2 bin 63 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan ankete göre, örgüte katılmadığı için her dört kişiden birinin kendisi veya ailesi zarar görmüş. Bu yüzden aileler, bölgede terör örgütüne tepki göstermekte zorlanıyor. "Bir kişinin ailesinden veya akrabasından siyasî tutuklu bulunması, o kişinin PKK/KCK'ya katılımında etkili midir?" sorusuna yüzde 53 'evet' cevabı veriliyor. Bir kişinin akrabaları arasında PKK mensubunun bulunmasının örgüte katılımı etkilediğine inananların oranı daha yüksek: Yüzde 58.

Dağda bir yakının ölmesi ise örgüte katılım noktasında gençleri daha fazla motive ediyor. Yüzde 62'lik kesim için dağa çıkışta bir yakınının ölmüş olması etkili. Araştırmaya katılanların üçte ikisinden fazlası, akraba ve arkadaş desteğiyle örgüte katılım olduğunu teyit ediyor.

Terör örgütü PKK, baskıyı artırdığında halk üzerindeki otoritesini daha da sağlamlaştırıyor. Özellikle Hakkâri, dağa çıkışta ön sıralarda yer alıyor. "Hakkâri'de örgüte katılımın yüksek olması yapılan değil, yapılmayan operasyonlar." diyen Doç. Süleyman Özeren, baskının arttığı bölgelerde halkın daha çok içine kapandığını ve bu baskının devam ettiği dönemde terör örgütünün daha fazla taban kazandığını anlatıyor. "Örgütün bölgede otoritesini eylemler güçlendiriyor. Aynı şey yatırımlar için de geçerli. Kepenk kapatma, şantiye yakma gibi eylemleri örgütün sürdürmesinin sebebi, korkuyu sürdürerek yaşaması. Halk örgütlere yaklaşmıyor, bir otoritenin altına zorunlu giriyor." diyor.

İŞSİZLİK HÂLÂ DAĞA ÇIKIŞTA ETKİLİ

Süleyman Özeren'in bahsettiği ekonomik sebepler, araştırmada da kendine yer bulmuş. Buna göre bölgedeki işsizlik ve yoksulluğun önüne geçilmesi durumunda ankete katılanların yarıdan fazlası örgüte katılımın azalacağını düşünüyor. Özeren, şöyle konuşuyor: "Son 5 yılda şöyle bir tartışma yaşandı: 'İnsanlar işsiz olduğu için mi dağa çıkıyor?', 'Evet, insanlar işsiz ve yoksul olduğu için dağa çıkıyor.' Sadece bu faktörler değil ama bu faktörler de çok önemli."

Polis Akademisi bünyesindeki UTSAM tarafından hazırlanan ve 24 ilde 2 bin 63 kişiyle yapılan anketi, polis değil profesyonel bir araştırma şirketi hazırladı. Sorular Süleyman Özeren'in öncülük ettiği Murat Sever, Oğuzhan Demir, Oğuzhan Başıbüyük tarafından belirlendi.Terörbölgelerinin hassasiyeti bilindiğinden sorularda 'terör örgütü' ifadesi kullanılmadı.

Roj TV, ÖRGÜTE KATILIMI ARTIRIYOR

Terör örgütünün yayın organı Roj TV'nin dağa çıkışta çok etkili bir araç olduğu UTSAM'ın yaptırdığı anketin çarpıcı sonuçlarından birisi. Danimarka'da yayın yapan ve kapatılması için bu ülkede devam eden davada yargılanan Roj TV, örgüte katılımı artırıyor.KCKyapılanmasının kısa süre önce ilan ettiği demokratik özerkliği bölgedeki insanların bilmediği de ortaya çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 51'i demokratik özerklikten habersiz. Diğer cevapların büyük çoğunluğu ise 'özgürce yaşama' ve 'demokratik toplum'dan oluşuyor. Süleyman Özeren, "Halkın böyle bir ajandası yok. İşsizlik, yoksulluk var. Bu, terörden muzdarip halkın sorunlarına dair gerçek ipucu veriyor." şeklinde konuştu.

Kızların dörtte biri evlilik yerine dağı tercih ediyor

Güneydoğu'da belirli bölgelerdeki evliliklerde kızlara söz hakkı verilmediğine dikkat çeken UTSAM Başkanı Doç. Dr. Süleyman Özeren, "Bunu bilen terör örgütü, evlilikten kaçış için dağa çıkışı bir kapı olarak gösteriyor. Kızların dağa çıkışında bunu bir istismar aracı olarak kullanıyor. 'Bazı kızlar zorla evlendirilmektense örgüte katılmayı mı tercih ediyor?' sorusuna 'evet' diyenlerin oranı yüzde 25." diyor. Araştırmaya göre bölgede 1990'lı yıllarda kamu görevlilerinin yaptığı hataların izleri hâlâ mevcut. Dağa çıkışta kamu görevlilerinin hatalarının etkili olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 60. Faili meçhul cinayetlerin örgüte katılımı etkilediğine inananların oranı ise yüzde 63.

ZAMAN

YORUMLAR 4
  • İSTİKLAL 12 yıl önce Şikayet Et
    Her işsiz dağa çıksa... Bu anketleri araştırmaları pek samimi bulmuyorum..Adamlar minareyi çoktan çalmış; şimdide kılıf uydurmaya çalışıyorlar..İşsiz bi laz abhaza çerkez göçmen vs. bunlar dağa çıkıyor mu? İnsanın içinde olcak içindee.. Bugün çanakkale'de rize'de ve yurdun çeşitli köşelerinde su elektrik sorunu olan köyler mezralar, işsiz olan gençler var.. Ama dağa çıkan var mı? YOK.. Demek ki bu dağa çıkan ......... içinden geliyor.. Vatansever kürt vatandaşları tenzih ederim vesselam..
    Cevapla
  • ahmet kılıç 12 yıl önce Şikayet Et
    mazeret çok. bence insanın dağa çıkası gelince uyduracağı mazerette çoğalıyor.bence kişi şu soruyu kendine sormalı''bir kürt olduğu için hangi kısıtlamalar var?''samimice bu soruya cevap bulunca birde şu soruyu sormalı ayrı bir kürt devleti olsa şimdikinden daha fazla ne avantajım olacak? tşk
    Cevapla
  • ahmet kadı 12 yıl önce Şikayet Et
    neden hep pkk ve onların savunucuları ön planda?. Neden bir de Şehit aileleri, onların yakınları ve bu ülkeyi seven insanlara bu sorular sorulmuyor? Onların ne hissettikleri hesaba katılmıyor? Niçin bu ülkeyi seven VATAN EVLATLARINA kurşun sıkılması karşısında bu millet ne düşünüyor, ne hissediyor diye sorulmuyor? Bu insanların evlerinde neler yaşanıyor sorulmuyor?Hep askere kurşun sıkanların ne düşündüğü araştırılıyor...
    Cevapla
  • kadir sert 12 yıl önce Şikayet Et
    ya bırakın bu işleri. hoş göstermeye çalışmayın hala çocuk kandırdığınızı sanıyorsunuz neymiş işsizlik sonucu dağa çıkış oluyormuş terör örgütüne katılım istanbulda hakkariden daha fazladır. yada sanki karadenizde herkesin işi var kimse o sebeb dağa çıkmıyor. bırakın bu işleri kimseyi kandıramazsınız yada kimseyi artık bize hoş göstermeye uğraşmayın yemiyor millet bu ajitasyonları yardım konvoylarını taşlayan yada yakanlara ne demeli inanıyormusunuzki g.doğuda herkese fert başı maaş bağlansa çelik cocuk demeden terör bitecek keşke bunun içinde bir anket yapaydı sayın yetkililer...ısmarlama anketçiler...
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR