Şentürk Kaplan'ın kitabı 'Ortak Sevdamız Kireçli' çıktı
Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Kireçli köyünde doğup büyüyen ve uzun yıllar Kanal 7’de İnsan Kaynakları Müdürü, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü ve halen de İdari İşler Müdürü olarak görev yapan Şentürk Kaplan'ın kitabı çıktı.
ABONE OLArtvin'in Şavşat ilçesine bağlı Kireçli köyünde doğup büyüyen ve uzun yıllardır Kanal 7 Medya Grubu çatısı altında İnsan Kaynakları Müdürü, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü ve halen de İdari İşler Müdürü görevlerinde yer alan Şentürk Kaplan'ın yaklaşık 2 yıllık uzun bir emeğin ürünü olan ilk kitabı 'Ortak Sevdamız Kireçli' okurlarla buluştu.
SEVDASINI KİTAP YAPTI
Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Kireçli köyünde doğup büyüyen Şentürk KAPLAN, kişisel anılarıyla harmanladığı kültürel anı kitabını tamamladı. Kaplan’ın uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Ortak Sevdamız Kireçli’ kitabı sınırlı sayıda basılarak, meraklılarına ulaştı. Uzun yıllar Kanal 7’de İnsan Kaynakları Müdürü, İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü ve halen de İdari İşler Müdürü olarak görev yapan Şentürk KAPLAN, doğup büyüdüğü toprakların geleneklerini, kültürünü, yaşam biçimini derlediği ‘Ortak Sevdamız Kireçli’ kitabını yayınlamanın mutluluğu yaşıyor.
YÖRE KÜLTÜRÜNÜ KAYDA GEÇİRİYOR
Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Kireçli köyünü konu edinen ‘Ortak Sevdamız Kireçli’ bölgenin sosyo ekomik yapısı, bölgeye özgü deyimler ve yöresel ağızda kullanılan kelimelerle önemli bir kültürel birikimi kayda geçiriyor.
Kireçli’de görev yapmış öğretmenler ve imamların da anıldığı kitap Artvin’in muhteşem doğal güzelliklerini barındıran birçok fotoğrafla süslendi.
KİŞİSEL ANILARLA HARMANLANDI
Şavşat ilçesi ve Kireçli köyünde kullanılan araç gereçler, bölgeye özgü halı ve kilimler, mimari yapı gibi kültürel değerlerin yer aldığı ‘Ortak Sevdamız Kireçli’ Şentürk KAPLAN’ın kişisel anılarıyla renkleniyor. Yöresel ağızla anlatılan, köydeki şakacı insanların birbirine yaptığı muziplikler de kitaba ayrı bir tak katıyor.
İlk kitabını yayınlamanın mutluluğunu yaşayan Şentürk KAPLAN, “Yaklaşık iki yıllık titiz bir çalışma ve binlerce belgenin taranması sonucu ortaya çıkan bu eser, bizden sonraki nesillere kültürümüzü anlatacak. Gelecek nesillere yazılı bir eser bırakmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
Kitapta yer alan bir mani:
Yaz kadı efendi,
Bu konak sahibi,
Bir külek un vera,
Bir kilo yağ vera,
İki kilo peynir vera,
Beş kilo kartopi vera,
İki kilo lobiya vera
Veren el, dert görmaya
Yöresel atasözleri ve deyimlerden iki örnek:
Aş buldun yanaş, iş buldun savuş.
Allah verirse, Çakolta’nın başında da verir