Kör noktaya ışık tutan bir başucu kitabı

Hikmet romanlarıyla tanıdığımız yazar Serdar Üstündağ "Nitelikli Taciz" kitabıyla, son yıllarda daha fazla tartışılan taciz meselesine, çaresiz mağdurların cephesinden bakıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2023 17:13 GÜNCELLEME 23.03.2023 17:15 KİTAP
Kör noktaya ışık tutan bir başucu kitabı
Kör noktaya ışık tutan bir başucu kitabı

Yazı dünyasına hikâye ve deneme türünde yazdığı çalışmalarla giriş yapan, Derviş ve Mâvera romanlarıyla adını duyuran sarsıcı ve sıra dışı kurguların yazarı Serdar Üstündağ, üçüncü kitabında toplumsal bir yaraya dönüşen taciz konusuna eğiliyor.

Özellikle işyerlerinde yaşanan ve merkezinde kadın mağdurların olduğu tacizin yaygınlaşması, tacizcilerin teknolojik araçlarla kurbanlarını her geçen gün daha çok köşeye sıkıştırması ve çaresiz hissettirmesi üzerine bir inceleme ve araştırma çalışması olan Nitelikli Taciz (İşyerinde Taciz), tacizin nedenleri üzerinde dururken kurbanların psikolojik, sosyal ve hukuki çözüm arayışlarına ışık tutuyor, yol gösteriyor.Üstündağ kitabını Emine Erdoğan'a takdim etti.

Toplumsal değerlerin kırılmasıyla kimlik ve kişilik sorunu yaşayan bireylerin tacizci potansiyeli taşıdığını ortaya koyan eser, tacizciye alan açan ve kurbanları çekimserliğe zorlayan toplumsal dinamikleri bütün yönleriyle masaya yatırıyor.

Kitap hakkında, “Yazmak için akademik çalışmalar, masa başı mesailer yetmez. Yıllar süren saha çalışmalarına ihtiyaç vardır. İşyerlerinde olan bitenleri bizzat mağdurlardan dinlemek, anlatılanların doğruluğunu yerinde gözlemlemek gerekir” diyen Üstündağ, kitabının yalnızca istatistiklerden ve medyaya yansımış vakalara dair gözlemlerden ibaret olmayan derin bir analiz olduğunun altını çiziyor.

Arka kapak yazısı:

•   İşyerindeki patron, yönetici veya kıdemli bir çalışanın size olan tavırları; samimiyet kaynaklı iyi niyetli bir yaklaşım mı yoksa sinsi bir taciz hesabının ince ve planlı aşamaları mı?

•   Konuşurken sizi gereğinden fazla ilgili ve sabit bakışlarla mı dinliyor; yoksa bakışlarını sık sık farklı noktalara mı çeviriyor?

•   İlk andaki ciddiyeti koruyor mu yoksa bakışlarındaki frekans kısa sürede değişiyor mu?

•   İş ciddiyetinizi devam ettirdiğiniz anda bundan sıkıldığını belli eden iş harici konulara giriyor mu?

•   Tacizciler hangi sinsi taktik, söylem ve eylemleriyle hedeflerine yaklaşıyor?

•   Dillerini ustalıkla kullanırken hangi kelimelerle iyi niyetleri suistimal ediyorlar?

•   Mizahı etkili bir silah olarak nasıl kullanıyorlar?

•   Konuşurken neden sıkça yemin ediyorlar?

•   Diyalog esnasında bakışlarla hangi gizli mesajları veriyorlar?

•   Neden tacize başvuruyorlar?

•   Tacizcilerden korunmak için nelere dikkat edilmeli?

Nitelikli Taciz, işyerlerinde tacize uğrama ihtimali bulunan bütün çalışanlarımızın, profesyonel ve amatör tacizcileri erken fark edip tedbir almalarına imkân sağlayacak bir başucu kitabı.

Barkod/ISBN: 978-605-67651-2-4

Eser adı: Nitelikli Taciz

Eserin dili: Türkçe

Yazar: Serdar Üstündağ

Yayıncı kategorisi: İnceleme/Araştırma

Kâğıt bilgisi: Ivory

Kapak bilgisi: Karton kapak

Baskı tarihi: 2021 (Gülşen Yayınları / 1. basım)

Sayfa sayısı: 160

Ebat (En-Boy): 135 X 210 mm

Liste Fiyatı: 28 TL

Serdar Üstündağ kimdir

1974 senesinde Almanya’da dünyaya geldi. Tarih bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra Sosyoloji bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimine devam etti. 2008’de yazarlığını ve yönetmenliğini yaptığı, tasavvuf büyüklerinin hayatını konu alan biyografi belgeseli ile tasavvuf dünyasının temsilcilerine dikkat çekti. 2011 ve 2012 senesinde katıldığı edebiyat yarışmalarında kaleme almış olduğu eserler “Deneme” dalında mansiyon ve “Köşe Yazısı” dalında 2’ncilik ödülüne layık görüldü. Bazı TV ve radyo programları dâhil birçok okul, fuar ve kültür merkezinde çeşitli konferanslar verdi. Bir süre Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) yönetiminde bulunarak kültür sanat alanında çalışmalar yürüten yazar, aynı zamanda Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir. Birçok edebiyat dergisinde ve internet ortamındaki kültür sitelerinde hikâye, makale, deneme yazıları yayımlayan, köşe yazarlığı yapan Üstündağ, çeşitli kültür sanat etkinliklerinde gerek konuşmacı gerekse takdimci olarak edebiyat dünyasının önemli isimlerine dikkat çekti. Yazmaya hevesli genç kalemlere yol gösteren kurs programlarında seminerler verdi. Bazı yayınevlerinde ve edebiyat, kültür sanat sitelerinde editörlük ve yayın yönetmenliği yaptı.

Ülkemizde yazılmış ilk “Hikmet Romanı” olma özelliğini taşıyan Derviş, roman türlerine yeni bir etiket kazandırarak (2014) çıktığı ilk günden itibaren Türkiye'nin hemen her köşesinde büyük bir ilgi gördü. 2017 senesinde okurla buluşan ikinci romanı Mâvera ise roman türünde yeni bir kulvar açtı. Her iki eser hakkında çeşitli gazete ve dergilerde olumlu eleştiriler kaleme alındı.

 

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR