Necip Fazıl Kısakürek Gölbaşı'nda anıldı

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Necip Fazıl Kısakürek'i anma gecesinde şairin şiirini okudu.

ABONE OL
GİRİŞ 30.05.2014 00:55 GÜNCELLEME 30.05.2014 00:55 Kültürel Etkinlikler
Necip Fazıl Kısakürek Gölbaşı'nda anıldı
Necip Fazıl Kısakürek Gölbaşı'nda anıldı

AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanlığınca Gölbaşı ilçesinde "Necip Fazıl'ı anıyoruz, anlıyoruz" adıyla Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde program düzenlendi. Geceye, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Eker, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu ile çevre ilçelerden gençler katıldı.

Eker, Necip Fazıl Kısakürek ile ilk tanışmasından, ölümüne kadar geçen süreyi anlattı.

Necip Fazıl'ın yapısı ve özellikleri hakkında bilgi veren Eker, şairin bir şiirini okuyarak, şiirin içerdiği özellikleri ve kendi üzerindeki etkisine vurgu yaptı. Eker, Kısakürek'i "anlayabilmek ve anlatabilmek" adına gençlere paylaşımlarda bulundu.

Eker, "Necip Fazıl Kısakürek merhum üstadın adını ilk kez Diyarbakır'da bir köyde, o köyün kerpiç evinde, ben dördüncü sınıftayken duydum" dedi.

1969-70 yılında Diyarbakır Spor Salonu'nda Necip Fazıl Kısakürek'i dinleme imkanı bulduğunu anlatan Eker, şair Kısakürek'i şöyle anlattı:

"İmam Hatip birinci sınıf öğrencisiyken konferans salonunda dinledim. Kendisini ilk görüşüm o zamandı. Onun tez konferansları vardı, 'adımız, davamız, manamız' ve ardından başka bir konferansta 'yolumuz, halimiz, çaremiz' isimli konferanslar verirdi. Ben bu konferanslarda onu dinledim, dinlerken zorluk çektim. Necip Fazıl hem şair, hem muharrir, hem gazeteci, hem tiyatro yazarı, hem dava adamı, hem kavga adamı yani bir çok vasfın bir çok özelliği bulunan büyük bir sanatçı, büyük bir sanatkar, büyük bir edebiyatçı, büyük bir dava adamı, tiyatrocudur."

Eker, Necip Fazıl'ın şairliğe ilk adımını Necip Fazıl'ın ifadeleriyle anlatarak, "Benim şairliğimin bahanesi tuhaftır" diyerek anlattığı olayı şu şekilde özetledi:

"Üstadın annesinin hastanede yattığı bir dönemde ziyarete gittiğinde annesinin yanında yatan tüberküloz hastası genç bir kızın şiirlerinin bulunduğu defteri Necip Fazıl'a göstererek, annesinin 'senin şair olmanı o kadar isterdim ki' sözlerinin Necip Fazıl Kısakürek'te yaşattığı o duygunun ardından, Kısakürek'in; 'o anı hiç unutmuyorum ve o an şair olmaya karar verdim' dediği andan itibaren kendisinde şairane ruhu hissetti."

Bakan Mehdi Eker, şairin "Çile" şiirini okuyarak , okurken de şiirdeki mana ve yazım tarzından söz ederek, Necip Fazıl'ı anlattı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR