Prens Charles'ten ödül alan Türk mimar başarı öyküsünü anlattı

Ülkemizde başörtüsünün yasak olduğu yıllarda mecburen İngiltere'de okul okuyan Türk mimar Zeynep İqbal tasarladığı Türk Kültür Merkezi ile Prens Charles'ten ödül aldı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.08.2018 16:21 GÜNCELLEME 05.08.2018 18:09 Magazin
Prens Charles'ten ödül alan Türk mimar başarı öyküsünü anlattı
Prens Charles'ten ödül alan Türk mimar başarı öyküsünü anlattı

Türk- Müslüman kadının klişe kalıplarını yıkıp tüm dünya da adından gururla söz ettiren Zeynep İqbal bu başarının bilinmeyen yönlerini anlattı. İqbal aynı zamanda Prens Charles ile nasıl tanıştığını ve ödül haberini nasıl aldığını da paylaştı. Zeynep İqbal, ülkemizde başörtüsünün yasak olduğu yıllarda örtüsünü açmamak için yurt dışında okumayı tercih eden kadınlardan biridir.

Pakistan asıllı İngiliz biriyle evlenip İngiltere'ye yerleşen İqbal burada kendi kültür mirasını unutmamış hatta tanıtmak için projeler geliştirmiştir. Zeynep İqbal Londra sokaklarında Osmanlı motiflerini tanıtma fikrini şu sözlerle anlattı: "Elimizi, kalbimizi, zihnimizi kullandığımız her tasarıma, kendi serüvenimizin yani dinimizin, tarihimizin, kültürümüzün yansıdığına inanıyorum. Bunu kabullenip, etüt etmenin çok daha akıllıca olduğunu düşünüyorum." 

Prens Charles ile olan tanışma serüveninden de bahseden İqbal ödülü kazandığını duyduğunda inanmadığını ve dakikalarca şaşkınlıkla yerinden kalkamadığını ise şöyle ifade etti: "Prensin öğrencilerin kişisel serüvenine ilgisi var. Projeyi sunmadan önce okula nasıl geldiğim, ne okuduğum ve hatta eşimle nasıl tanıştığım gibi kişisel mevzular hakkında kısaca sohbet ettik. Gayet olumlu, ilgili bir tutumu vardı. Daha sonra da kendisine projemi sundum. Günümüz mimarisinde artık geleneksel sanatlar unutulmuş durumda. Benim buna yoğunlaşarak yaptığım çizimler, Prens Charles’ın çok hoşuna gitti."

İleriye dönük planlarının Türk- İslam motiflerinin mimari eserlerde daha da yaygınlaştırmak istediğini söyleyen Zeynep İqbal bunun için çok araştırma yaptığını da ifade etti.

YORUMLAR 1
  • Şerpeze 5 yıl önce Şikayet Et
    Türk Müslüman kadının klişe kalıplarına kurban olsunlar..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR