Berat kandilinde hangi ibadetler yapılmalı? Berat gecesi namazı nasıl kılınır? En faziletlisi..

Şaban ayının 15. gecesi olan Berat Kandili, Müslümanlar için çok büyük ve önemli bir gecedir. İyi-kötü işlediğimiz tüm amellerin Allah'ın katına arz olunduğu Berat gecesinde 5 önemli olay gerçekleşir. Berat gecesinde neler olur? Berat Kandili ibadetleri neler? Berat gecesi 4 Yasin okumanın fazileti neler? Berat kandili namazı nasıl kılınır? Berat gecesinin en faziletli ibadet ve zikirleri neler? Berat gecesi duası

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2020 06:09 GÜNCELLEME 07.04.2020 10:14 Masiva
Berat kandilinde hangi ibadetler yapılmalı? Berat gecesi namazı nasıl kılınır? En faziletlisi..
Berat kandilinde hangi ibadetler yapılmalı? Berat gecesi namazı nasıl kılınır? En faziletlisi..

Mübarek üç aylardan ikincisi olarak kabul edilen Şaban ayı, Peygamber Efendimiz (SAV)'e mahsus kılındığından dolayı ayrıca kıymetli ve değerli bir aydır. Bu aylarda her zamankinden daha fazla oruç tutmaya gayret gösteren Peygamber Efendimiz (SAV), özellikle de Berat gecesine yakın olan günlerde nafile oruç tutmuştur. Bu günleri oruçlu geçirmesinin nedenini soranlara da, ''Ameller, bu ayda alemlerin Rabb'ı yüce Allah'a arz edilir. Bende amellerimin oruçlu iken Allah'a arz edilmesini isterim'' buyurmuştur. Buradan da anlaşılacağı gibi farz olmayan ancak yapılabilecek en güzel nafile ibadetlerden birisi de oruç tutmaktır. Berat gecesinin Müslümanlar tarafından bu denli önemli ve kıymetli bilinmesinin nedeni o gece amel defterlerinin yazılmasından kaynaklanmaktadır. Böylelikle bizimde ibadetlerimiz gün içerisinde tuttuğumuz oruç ile beraber Allah'a arz edilecek ve hoşnutluk kazanılacaktır. Bu konuyla ilgili bir hadis-i şerifte de şöyle geçmektedir: - Efendimiz (SAV), “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurarak oruç tutmanın ne kadar faziletli olduğuna işaret etmiştir. (İbn Mâce, H. no: 1388). Peki Berat gecesinde neler oldu? Berat kandili neden bu kadar önemli? İşte Müslümanlar için fazileti bol Berat kandili ibadetleri...

TIKLA OKU: ADETLİ KADIN HANGİ İBADETLERİ YAPABİLİR?

2020 BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? 2020 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

Berat kandili ne zaman? Berat kandilinde yapılması faziletli ibadetler

25 Mart 2020 tarihinde içine girmiş bulunduğumuz mübarek Şaban Ayı, Berat Gecesini de içinde barındırdığından dolayı çok önemli bir aydır. En son gerçekleşen Miraç kandilinden sonra şimdi de amellerimizin Allah'a arz edileceği Berat gecesinin hangi güne denk geldiği merak konusu oldu. Berat Kandili 2020 takvimine göre 7 Nisan yani Salı gününe denk gelecek.

Sırada gelecek diğer dini günlerin takvimi ise şu şekildedir:

19 Mayıs 2020 Salı - Kadir Gecesi

28 Ekim 2020 Çarşamba - Mevlid Kandili

TIKLA OKU: GEÇMİŞ NAMAZLARIN KAZASI NASIL YAPILIR?

BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR? BERAT GECESİNDE GERÇEKLEŞEN OLAYLAR NELER? BERAT GECESİ ÖZELLİKLERİ:

berat gecesi hangi ibadetler yapılmalı? Berat kandilinin önemi

İslam aleminde en hayırlı ve mübarek gecelerden biri olan Berat gecesinde bol bol ibadet edilmelidir. Çünkü bu gecenin sırları ve hikmetleri çok büyüktür. En büyük örneklerinden biri ise; Allah (c.c)'un kitabı olan Kuran-ı Kerim, berat gecesinde Levh-i Mahfuzdan dünyaya bütün bir şekilde indirilmiştir. Bu durum inzal olarak tanımlanır. Kadir gecesinde ise ilk defa Peygamber Efendimiz (SAV)'e parça parça indirilmiştir. Buna da tenzil denir.

Berat gecesinde gerçekleşen 5 önemli haslet:

1- En önemli işler bu gecede seçilir ve ayırt edilir.

2- Berat gecesinde yapılan ibadetlerin mükafatı çok büyüktür.

3- İlahi rahmetlerin yaygın olduğu bir gecedir.

4- Bağışlanmanın ve affın geçerli olduğu en önemli mağfiret gecesidir.

5- Berat gecesinde Peygamber Efendimiz (SAV)'e şefaat hakkının tümü verilmiştir. Çünkü Efendimiz (SAV), Şaban’ın on üçüncü gecesi ümmeti için şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, on dördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, on beşinci gecesi yine istemiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah’tan kaçanlardır. (bk. er-Râzî ve Ebussuud Efendi Tefsirleri, ed-Duhân Sûresi 3. ve 4. âyetlerin tefsiri; Hasan Basri Çantay, Kur’ân-ı Hakim ve Meâl-i Kerim, İstanbul 1959, III, 904, 905)

TIKLA OKU: NAMAZIN MADDİ-MANEVİ FAYDALARI! TADİLİ ERKANA GÖRE NAMAZ KILMA ŞEKİLLERİ

BERAT GECESİNİN SIRLARI VE FAZİLETLERİ NELER? BERAT GECESİ İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER...

Berat kandilinde hangi ibadetler yapılır? Berat gecesi özellikleri:

Berat gecesinin öneminden bahsedilen bir hadis-i şerif için Hz. Aişe (ra) şöyle naklediyor: Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Şaban ayının 15. gecesi olan Beraat gecesi’nde: 'Ya Aişe! Bu gece hangi gecedir?' buyurdu. Ben de: 'Allah ve Resulü en iyi bilir...' dedim. Efendimiz (SAV) şöyle cevap verdi: ''Bu gece Şaban'ın 15. gecesidir. Bu gecede dünya işleri ve kulların amelleri Yüce Allah’a arz olunur. Bu gece Allah'ın Cehennem’den affettiği kimselerin adedi, Benî Kelb Kabîlesi’nin koyunlarının kılları miktarıncadır.'' buyurdu. Ve: 'Sen bu geceyi benim ibâdetle geçirmeme izin verir misin?' dedi. Ben: 'Evet, buyurun,' dedim.

Resulullah (sav) namaz kılmaya başladı. Fatiha ve küçük bir sûre okuyarak kıyâmını hafif tuttu. Secdesini ise gecenin yarısına kadar uzattı. Sonra ikinci rek'ata kalktı. Birinci rek'attaki kıraat gibi kıraatını hafif ettikten sonra, secdeye vardı. Ve sabaha kadar secdede kaldı. Ben Resulullah'ın o kadar uzun secdede kalmasından ve kendisinden geçmiş görünmesinden, ruhu kabz oldu sanmıştım. Bu endişe ile kendisine yaklaştım. Mûbarek ayaklarına dokununca vefat etmediğini anladım." (Beyhaki)

Bu geceye Berat gecesi denmesinin haricinde bir de “Kısmet ve Kader Gecesi” de denilebilmektedir. Nedeni ise şu şekilde rivayet olunmaktadır: Efendimiz (SAV) buyurdu ki: “Şaban ’ın yarısının gecesinde senenin tüm işleri kesin kararı bağlanır. Yaşayacak olanlar, ölecek olanlardan ayrılıp yazılır.” (Suyûtî, Dürül-Mensûr, 13/252-253)

TIKLA OKU: PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYESİ: GÜNLÜK ZİKİRLER

BERAT KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKAT? BERAT KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR?

Berat gecesi namazı nasıl kılınır? 100 rekatlık berat kandili namazı

100 rekatlık berat gecesi namazının faziletleri ile ilgili o sene vefat edilince şehitlik mertebesine nâil olunabileceği rivayet olunmaktadır. 100 rekatlık berat gecesi namazı için şöyle niyet edilir;

"Ya rabbi , niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden , dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"

Yatsı namazını kıldıktan sonra 2 rekatta bir olmak üzere selam verilerek kılınan 100 rekatlık namazın her rekatında Fatiha okuduktan sonra 10 İhlas suresi okunur. 10 defa okumaya kuvveti olmayanın 5 ya da 3 defa da okuyabileceğine dair görüşler vardır. Namaz bittikten sonra okunabildiği kadar salavat ve beraberinde ise tövbe edilip dünyevî ve uhrevî istekler Allah'tan niyaz edilmelidir..

Namaz bittikten sonra her biri 14 defa okunması tavsiye edilen dualar şu şekildedir:

Berat kandilinde neler oldu?

İstiğfar

Salavat (Allâhümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed)

Fatiha

Ayetel Kürsi

Tevbe Sûresinin son 2 ayeti besmele ile. (Lekad câeküm)

14 kere Yâsîn, Yâsîn ... dedikten sonra 1 Yâsîn-i Şerîf.

İhlas

Felak Suresi

Nâs Suresi

"Sübhânallâhi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyi'l- azîm."

Salevat-ı Şerife 14 kez okunur ve dua edilir. Salat-ı Münciye okumak efdaldir.

NOT: Berat gecesinde nafile ibadet etmek çok sevaptır ancak, kesin olarak o geceye mahsus belirli bir namaz şekli yoktur. 

TIKLA OKU: NAMAZDAN SONRA TESBİHTE NE ÇEKİLİR?

BERAT GECESİ DUASI NEDİR? BERAT KANDİLİNDE OKUNACAK DUA

Berat gecesinde ne yapılır?

Peygamber Efendimiz (SAV), berat gecesinde Allah (c.c)'a şöyle dua etmiştir:

"Allah'ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen kendini sena ettiğin gibi yücesin." et-Tergib ve't-Terhîb, II/119, 120.

BERAT GECESİ OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN DUA:

"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."

DUANIN ANLAMI:

"Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, Zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, Sen kendini övdüğün gibisin."

TIKLA OKU: YASİN SURESİ ARAPÇA VE TÜRKÇE OKUNUŞU!

BERAT KANDİLİNDE YASİN OKUMANIN FAZİLETLERİ NELER?

BERAT GECESİ 4 YASİN OKUNURSA...

Berat kandilinde yasin okumanın faziletleri

Kuran-ı Kerim'in kalbi olarak nitelendirilen Yasin-i şerif, genellikle günlük hayatımızda ölü kimselerin arkasından okuduğumuz bir sure olarak görülse de tek başına tüm Müslüman alemi için çok önemli ve değerli bir yere sahip olan en güzel ve faziletli surelerden biridir. Toplamda 83 ayetten oluşan Yasin Suresi ile ilgili bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmaktadır:

"Yâsin, Kur'ân'ın kalbidir. Allah'ı ve ahiret gününü arzu ederek Yâsin okuyan kimsenin geçmiş günahı affedilir. Onu ölülerinize okuyunuz." (Ebû Davud Cenâiz 20; İbn Mace, Cenâiz 4; İbn Hanbel, Müsned V, 26, 27).

Allah (c.c)'un rızasını kazanmak için bizler için fırsat niteliğinde olan mübarek kandil gecelerinde Yasin-i şerif okumak elbette normal zamanlara göre daha faziletlidir denilebilir. Bizler için nice önemli olayların gerçekleştiği amellerimizin Allah'ın katında arz olunduğu mübarek kandil gecesinde niyet ederek Yasin-i şerif okunabilir. Bu niyetler; sağlıklı bir ömür, kaza belasız ömür, hayırlı helal rızık kazanmak gibi istekler üzerine okunabilir. Niyet edilen her Yasinden sonra okunması tavsiye edilen berat duası ise şu şekildedir:

Berat kandilinde yasinden sonra okunacak dua

TIKLA OKU: NAMAZDA SIRASIYLA OKUNAN SURELER VE ANLAMLARI

BERAT KANDİLİNDE NASIL İBADET EDİLMELİ? EN FAZİLETLİ BERAT KANDİLİ İBADETLERİ...

Berat gecesinin önemi nedir? Berat kandili ibadetleri

- Berat gecesi 4 Yasin-i Şerif okumanın fazileti çoktur. Bunlardan birincisi sağlıklı, ibadetli ve uzun bir ömür için; ikincisi hayırlı ve helal bol rızık için; üçüncüsü kaza ve beladan korunmak için; dördüncüsü de beratların sağ taraftan alınması için niyet edilmelidir.

- Kuran-ı Kerim okunabilir, okuyan kişiler dinlenmelidir.

- Kabir ziyaretleri yapılabilir.

- Nafile namazlardan çok günahların affı için tövbe etmeye önem verilmelidir.

- Hasta ziyaretleri yapılabilir.

berat gecesi ne yapılmalı?

- Durumu olmayan kimselere yardım yaparak onlar sevindirilebilir ve sadaka verilebilir.

- Namazlardan sonra zikir çekilebilir.

- Samimi ve içten bir tövbe edilmelidir.

- Cemaat namazlarına katılınabilir.

- Peygamber Efendimiz (SAV)'e salat-ü selam getirilebilir.

- Küs ve dargın kişiler barıştırılmalı, müminlerle helalleşilmelidir.

- İsmen dua edilebilir.

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    teşekkürler
    Cevapla
  • cevat 6 yıl önce Şikayet Et
    öyle veya böyle yazılacağına bol bol ibadet edelim ..ameller niyetlere göredir..kim bağışlanmak isterse bu gece vesile olsun inş.
    Cevapla
  • Fazlı 6 yıl önce Şikayet Et
    Neden bu mübarek gecelerle ilgili kandil yakıştırması yapılır.Anlamak mümkün değil.İslam dininde veya kültüründe kandil yakmak var mı? Hadislerde kandil diye mi gelmiş.Hangi islam alimi bu gecelere kandil dedi ki. Bu güzel ve bereketli geceleri bu tür yanlışlarla bozmayalım lütfen.
    Cevapla
  • Safa 4 yıl önce Şikayet Et
    Fazlı bey. Kandillerle ilgili ayet yok zaten Kadir gecesi ve İsra hariç. Hadislerin tamamı ya zayıf yada uydurma. Abartılarsa zaten uydurma ve temenni delili yok üzgünüm. Bu konuyu araştır derim. Kadir gecesinin önemi de ayette bildirildiğine göre KURAN 'ın inmeye başlaması ve önemidir.
    Cevapla
  • tosuncuk 6 yıl önce Şikayet Et
    eskiden elektrik yok berat ve regaip olan bu kutsi geceleri anmak için insanlar kandiller yakıp da ibadete devam ettiklerinden kandillerin yandığı ibadetin daha büyük öneme sahip olduğu geceler olduğundan halk arasında kandil olarak kalmıştır.
    Cevapla
  • Yasemin 6 yıl önce Şikayet Et
    Kandil yildirim beyazit döneminden gelir o gecelerde heryer aydinlatildigi icin o dönemden beri kandil bayrami ibaresi kullanilir
    Cevapla
  • konyalı 6 yıl önce Şikayet Et
    rasulullah(as) bunları mı yapmış acaba bugüne özel.sahih rivayet varmı yoksa bid'at mi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR