Kuran okumanın sevabı nedir? Abdestsiz kuran okunur mu? Kuran nasıl okunmalı?

Peygamber Efendimiz (SAV), Kuran-ı Kerim'i güzel okumaya önem vermiş ve çevresindekilere de Kuranı okurken güzel ses çıkarmalarını tavsiye etmiştir. Peki Kuran-ı Kerim okurken nelere dikkat edilmeli? Kuran-ı Kerim okumanın faziletleri neler? Kuranı kerim okumanın faziletleriyle ilgili ayet ve hadisler neler? Abdestsiz kuran okunur mu? Kuran-ı Kerimdeki uzatmaların sebebi? Kuranı güzel okumanın yolları nelerdir?

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2020 10:18 GÜNCELLEME 04.05.2020 10:20 Masiva
Kuran okumanın sevabı nedir? Abdestsiz kuran okunur mu? Kuran nasıl okunmalı?
Kuran okumanın sevabı nedir? Abdestsiz kuran okunur mu? Kuran nasıl okunmalı?

Kuran-ı Kerim okumanın faziletlerine ilişkin olarak bir hadis-i şerifinde, ''Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” (Müslim, Müsâfirîn 252.) buyuran Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), gündelik yaşantısı içerisinde sık sık Kuran-ı Kerim okumaya özen gösterirdi. Hadis-i şeriften anlaşılacağı gibi okuduğumuz takdirde ahirette en büyük kurtarıcı ibadetlerimizden biri olacak olan Kuran-ı Kerim, ebedi mutluluğu kavuşmamız için çok önemli bir fırsattır. Allah (c.c)'un kelamından ibaret olan ve kesinlikle değiştirilmemiş olan son kitabımız Kuran-ı Kerimi okuduğumuz zaman her harfine en az on sevap yazılır. Kuran-ı Kerim'i okumamızdaki asıl maksat; Allah (c.c)'un rızasını kazanmak ve hak yoldan sapmamaktır. Özellikle de her türlü kötülük ve günahların işlendiği şu ahir zamanda ayağımızın kaymaması için Kuran-ı Kerim'in ipine sarılmalıyız. Allah (c.c) Al-i İmran Suresi 103 ayet-i kerimesinde bu duruma şu şekilde kesin olarak açıklık getiriyor: "Hep birlikte Allah'ın ipine (kitabına, dinine) sımsıkı sarılın. Parçalanıp ayrılmayın. Allah'ın üzerinizdeki nimetini düşünün. Hani siz birbirinize düşmanlar idiniz de, O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O'nun (bu) nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki, doğru yola eresiniz." Peki Kuran-ı Kerim'i en güzel nasıl okuyabiliriz? Kuran-ı Kerim okumanın faziletleri neler? İşte Kuran-ı Kerim okurken dikkat edilmesi gerekenler...

TIKLA OKU: KURAN-I KERİMDE HANGİ SURE KAÇINCI CÜZDE?

KURAN OKUMANIN FAZİLETLERİ! NEDEN KURAN-I KERİM OKUMALIYIZ?

Kuran-ı Kerim nasıl okunmalı? Kuran-ı Kerim okumanın faziletleri neler?

TIKLA OKU: KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR? KURANI GÜZEL OKUMA METODLARI

Her şeyden önce okuyup anlamamız ve devamında da fiili olarak helalleri ve haramları ile davranışlarımıza yansıtmamız gereken Kuran-ı Kerim, karanlıktan aydınlığa çıkmamız için çok önemli bir yoldur. Bir nevi tamamlayıcısı olan hadis-i şeriflerde de Kuran-ı Kerim okumanın faziletleri üzerinde durulmuştur. Örnek vermek gerekecek olursa bir adam:

- "Ya Resulallah! Allah'ın en çok sevdiği amel hangisidir?" diye sordu. Efendimiz (SAV),

- "Konup göçendir" cevabını verdi. Adam:

- "Konup göçen kimdir?" diye sorunca,

- "Kuran'ı başından sonuna kadar okuyan, bitirince de tekrar başlayandır." cevabını aldı. (Tirmizî, "Kur'ân," 11)

Bir başka hadis-i şerifte ise Kuran-ı Kerim okumaya devam edenlerin durumu ile ilgili, "Üç zümre vardır ki, onları Kıyametin dehşeti korkutmaz, onlar için hesap zorluğu yoktur, diğerlerinin hesabı bitinceye kadar onlar misk tepecikleri üzerindedirler. Bunlardan birisi, Allah'ın rızasını kazanmak için Kur'ân okuyan kimsedir." buyrulmaktadır. (Taberanî'den Münzirî, et-Terğîb, 1/311)

TIKLA OKU: ADETLİ KADIN HANGİ İBADETLERİ YAPABİLİR? HELAL VE YASAK..

KURAN-I KERİM OKUMANIN FAZİLETLERİ İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Kuran-ı Kerim okumanın sevabı nedir? Kuran okumanın faziletleri

İmtihan olarak geldiğimiz şu dünyada onca dünyalık meşgale arasında geçici heves ve eğlencelere dalıp ahireti unutmak çok büyük bir akılsızlık olur. Ebû Ya’lâ Şeddâd İbni Evs r.a'nın rivayetlerine göre Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: “Akıllı kişi, nefsine hâkim olan ve ölüm sonrası için çalışandır. Âciz kişi de, nefsini duygularına tâbi kılan ve Allah’tan dileklerde bulunup duran (bunu yeterli gören) dır.” (Tirmizî, Kıyâmet 25, İbni Mace, Zühd 31) Bizler de ahiretimizi kurtarmak için devamlı Allah'ı anmalı ve zaman-mekan tanımaksızın bol bol ibadet içerisinde olmalıyız.

Hak yoldan ayağımızın kaymaması için iyi bir rehber olan Kuran-ı Kerim'de Kuran okumanın bizlere katkısı ile ilgili şu şekilde zikrediliyor:

“Gerçekten bu Kur’an, kendisine sıkıca tutunanları doğru yola iletir ve salih amellerde bulunan mü’minlere kendileri için muhakkak büyük bir mükâfat olduğunu da müjdeler.” (İsrâ 17/ 9)

TIKLA OKU: NAMAZDA SIRASIYLA OKUNAN SURELER VE ANLAMLARI

adetli kadın kuran okuyabilir mi? Kuran okuyan kadın

“Allah tarafından gönderildiğinde şüphe bulunmayan bu kitap, müttakîler için bir yol göstericidir.” (Bakara 2/ 2)

Gündelik yaşantımız içerisinde Kuran okumayı alışkanlık haline getirmeli ve bilmeyenlere de Kuran'ı öğretmeliyiz. Öyle ki bu öğreticiliğin o kimse için çok hayırlı olduğu da hadis-i şerifte müjdelenmektedir. Çünkü Osmân İbni Affân (r.a) rivayetine göre, Efendimiz (SAV) “Sizin en hayırlılarınız, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 21) buyurmuştur.

Ebû Mûsa el-Eş’arî (r.a) rivayetine göre, Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurdu: “Kur’an okuyan mü’min portakal gibidir: Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur’an okumayan mü’min hurma gibidir: Kokusu yoktur, tadı ise güzeldir. Kur’an okuyan münâfık fesleğen gibidir: Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur’an okumayan münâfık Ebû Cehil karpuzu gibidir: Kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” (Buhârî, Et’ime 30 Fezâilü’l-Kur’ân 17, Tevhîd 36)

ABDESTSİZ KURAN-I KERİM OKUNUR MU? KURANA ABDESTSİZ DOKUNULUR MU? CÜNÜP İKEN YA DA ADETLİ İKEN KURANA EL SÜRÜLÜR MÜ?

Müslüman bir kimse için Kuran-ı Kerim'e saygı göstermek, mümin olmanın en önemli gerekliliklerindendir. Buradaki saygıdan maksat ise ayetlerin yazılı olduğu Kurana abdestli tutmak ile sağlanır. Cünüpken ya da adetli iken kesinlikle hiçbir şekilde Kuran-ı Kerim'e dokunulamaz ve okunamaz. Ancak abdestsiz iken Kuran-ı Kerim okunabilir fakat yine el ile sayfaya tutmak haramdır.

TIKLA OKU: GUSUL GEREKTİREN DURUMLAR NELER?

GECE KURAN OKUMANIN FAZİLETİ...

Gece kuran okumanın faziletleri! Teheccüt vakti kuran okumak

 Hz. Peygamber tıpkı gündüzleri olduğu gibi geceleyin de ümmetine Kuran okumalarını teşvik ederek, "Kuran öğrenin ve okuyun. Çünkü Kur'ân öğrenip okuyan ve gecesini onunla ihya eden kimse, misk dolu ve kokusu her tarafa yayılan kap gibidir" buyurur (Tirmizî, "Edeb," 79). 

"Kıyamet günü Kur'ân, 'Ya Rabbi! Ben bu şahsı, beni okuduğu için gece uykusuz bıraktım, izin ver ona şefaat edeyim" diyecektir" (İbn Hanbel, Müsned, 2/174)

TIKLA OKU: GEÇMİŞ NAMAZLARIN KAZASI YAPILIR?

RAMAZAN AYINDA KURAN OKUMANIN SEVABI NEDİR? MUKABELE NEDİR, MUKABELE NASIL YAPILIR?

Kuran en güzel nasıl okunur? Kuran okurken nelere dikkat edilmeli? Kuranı güzel okumak

Kuran-ı Kerim'in Ramazan-ı Şerifte nazil olması üzerine Müslümanların bu ayda Kuran-ı Kerim okumaya ağırlık vermesi derecesi yüksek faziletler kazanmak bakımından önemlidir. Her harfine kat kat sevapların verileceği müjdesi ile cami ve evler mukabeleler ile dolup taşmaktadır. Ramazan ayında günde 1 cüz okuyarak bayrama kadar bitirilen Kuran-ı Kerimi baştan sona okuma adeti ile mukabele geleneği doğmuştur. Günümüzde Müslüman kimseler ise birer cüz aralarında pay ederek 30 günde Kuran hatmi ile mukabelelerini gerçekleştirmiş olurlar.

Özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz okuyarak, bayrama kadar bütün Kur'an'ı baştan sona okuma geleneği içinden mukabele geleneği doğmuştur. Buna göre 30 Müslüman birer cüz okumayı paylaşarak kısa sürede karşılıklı paylaşımla Kur'an hatmini gerçekleştirmiş olurlar. 

TIKLA OKU: EVVABİN NAMAZI NASIL KILINIR? EVVABİN NAMAZI SIRLARI

KURAN-I KERİM NASIL OKUNMALI? KURAN-I KERİM EN GÜZEL NASIL OKUNUR?

Kuran okurken dikkat edilmesi gerekenler

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.

CEMAATLE NAMAZ NASIL KILINIR? CEMAATE GECİKEN REKATI NASIL TAMAMLAMALI? ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Kuran-ı Kerim okumanın adabı! Kurana saygı

Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu konu ile ilgili hadis-i şerifi ise şu şekildedir:

“Kur’an’ı seslerinizle süslendirin. Çünkü güzel (nağmeli) ses ile Kur’an’ın güzelliği daha da artar." (Kenzu’l-Ummal, h.no: 2767)

Buradan da anlaşılacağı gibi Kuran-ı Kerim'i güzel bir şekilde okumayı öngören tecvid kuralları kapsamındaki uzatmaların icra edeceği şeklide budur.

KURAN-I KERİM'İ GÜZEL OKUMA İLE İLGİLİ HADİSLER

Kuran-ı Kerimi güzel okumak

1006. Ebû Hüreyre (RA), Peygamber Efendimiz (SAV)’i:

“Allah, güzel sesli bir peygamberin, Kur’an’ı güzel makam ile yüksek sesle okumasından hoşnut olduğu kadar hiçbir şeyden hoşnut olmamıştır” buyururken işittim, demiştir.
Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 19; Tevhîd 32; Müslim, Müsâfirîn 232-234. Ayrıca bk. Ebû Dâvud, Vitr 20; Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 17; Nesâî, İftitâh 83

Kuran-ı Kerim nasıl okunur? Kuran-ı Kerim uzatmaları

 Ebû Lübâbe Beşîr İbni Abdülmünzir (RA)'un rivayetine göre, Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:
“Kur’an’ı tegannî ile okuyan kimse bizden değildir. “ Ebû Dâvûd, Vitr 20. Ayrıca bk. Buhârî, Tevhîd 44; İbni Mâce, İkâmet 176 (Teganni kelimesinin karşılığı: Şarkı söyler gibi okumak)

Ebû Mûsa el-Eş’arî (RA)'un rivayetine göre,Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

Kuranı güzel okumak

“Şüphesiz Dâvûd’a verilen güzel seslerden bir nağme de sana verilmiştir. ”
Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 31; Müslim, Müsâfirîn 235-236. Ayrıca bk. Tirmizî, Menâkıb 55; Nesâî, İftitâh 83; İbni Mâce, İkâme 176

Müslim’in bir rivayeti şöyledir:

Peygamber Efendimiz (SAV),  Ebû Mûsâ’ya şöyle dedi:
“Dün gece senin okuyuşunu dinlerken beni bir görmeliydin!” (Müslim)

YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Müslümanİzmirli. 5 yıl önce Şikayet Et
    Güzel Kur'an okuyan, hatta tefsirini güzel bilen kardeşim: Hayatın Kur'an'a ne kadar uygun? Sen önce ona bak. Allah (c.c.) hiç kanmaz !
    Cevapla
  • İzmirli. 5 yıl önce Şikayet Et
    Teğanni konusu doğru mu aktarılmış, alimler bir baksın. Ses ile süslemek tavsiye edilen birşey.
    Cevapla
  • Memet 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizden değildir demek dışlamaktır diğer adı lanetlemektir. Allah ın elçisi teganni yüzünden kimseye bizden değil demez taif de başına gelenleri düşünün rivayetleri gözden geçirmek lazım.
    Cevapla
  • derin 5 yıl önce Şikayet Et
    kuranı anlayarak sindirerek hayatımıza katarak okumalıyız. güzel bir sesle okuyup anlamadıktan sonra ne fayda sağlar insana.
    Cevapla
  • vefasız 5 yıl önce Şikayet Et
    Mısırlılar en güzel okur ama Kuranın lanetlediği kavmin köleliğinden kurtulamıyorlar. İnamışsanız en üstünsünüz ayeti tecelli etmiyor. Kuran kendisinin nasıl okunacağını anlatıyor. Kuran bir Müslümanın nasıl yaşaması gerektiğini anlatıyor. Nasıl sevap toplanacağından bahsetmiyor.
    Cevapla
  • osmanli 5 yıl önce Şikayet Et
    onbaşı kardeş doğru diyor herkesin imtihanı farklıdır bizim başımıza ne geleceği bellimidir,bizdede var müsübet mesala içimizde bir sürü hain var
    Cevapla
  • Sena 5 yıl önce Şikayet Et
    Artık dünya birincileri Türklerden çıkıyor
    Cevapla
  • onbası 5 yıl önce Şikayet Et
    Mısırın başındaki zorluklar onların muvaffakıyetsız olduklarını gostermedıgı gıbı. Bizim rahat olmamız muvaffak olduğumuzu gostermez. Herkesin imtihanı farklıdır. Kuran da sevap ecir karsılık manasında gecer ve bir cok yerde vardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR