Merhem ve göz damlası orucu bozar mı? Diyanet açıkladı: Göze ilaç damlatmak...

Orucu bozan ya da bozmayan durumlarla ilgili cevabının en çok aratıldığı göz damlası ve merhemler için Diyanet İşleri Başkanlığından açıklama geldi. Peki göze damla damlatmak orucu bozar mı? Damla kullanmak orucu sakatlar mı? İşte Diyanet'in açıklaması:

ABONE OL
GİRİŞ 01.05.2020 21:15 GÜNCELLEME 02.05.2020 16:14 Masiva
Merhem ve göz damlası orucu bozar mı? Diyanet açıkladı: Göze ilaç damlatmak...
Merhem ve göz damlası orucu bozar mı? Diyanet açıkladı: Göze ilaç damlatmak...

Ramazan ayının gelmesiyle beraber orucu bozan ve bozmayan durumlarla ilgili sorular yeniden gündem olmaya başladı. 30 gün boyunca oruç tutmakla yükümlü olan her Müslümanın oruç tutarken dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu konuyla ilgili en çok merak edilen ve cevabı araştırılan şey ise, rahatsız olan kimselerin gözlerinde kullandıkları damlalar... Göz kuruluğu, arpacık gibi birtakım göz problemleri olan kimselerin tedavi amaçlı kullanmaları gereken damlaların orucu sakatlayıp sakatlamadığı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığından açıklama gelmişti.

DAMLA ORUÇ BOZAR MI? GÖZE İLAÇ DAMLATMAK ORUCA ENGEL Mİ?

Damla oruç bozar mı? Göze ilaç damlatmak...

DİB'in konunun uzmanlarından edindiği bilgilere göre;

Rahatsız olunan göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az ise (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) bunun bir kısmı gözün kırpılması halinde dışarıya atılmakta, bir tarafı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında gözenekler aracılığıyla emilerek vücuda alınır.

Bu işlem de yeme içme gereksinimleri için kullanılmayacağı için göz damlasının orucu bozmadığı bilinmektedir. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR